Interview Major League

Partyscene Redactie | 7 februari 2012
interviews

‘Onze missie is nog steeds Drum 'n Bass promoten’

Major League crowd

Twintig jaar geleden ontstond in Engeland een nieuwe sound die binnen no-time clubs in het hele land domineerde: Drum 'n bass. Artiesten als Goldie, Grooverider, LTJ Bukem en Roni Size stonden bovenaan de club charts. In 2002 zette Major League drum ’n bass definitief op de kaart in Nederland met uitverkochte feesten. Op 10 februari 2012 viert de partyorganisator zijn 10-jarig bestaan in de Amsterdamse Melkweg. Interview met Myron Freeling, drijvende kracht achter het drum & bass-collectief, samen met Pim Schots en Lars Dingeman.

Tekst: Aart Gaasbeek

 

Waarom zijn jullie Major League gestart?

“2002 was een interessante tijd voor Drum 'n Bass in Nederland. Feesten als Red Zone in Eindhoven en Bullitproof in Amsterdam hadden hun eigen sound. Als individuele DJ's hebben wij zelf altijd verschillende soorten Drum 'n Bass gedraaid. In die tijd was er geen feest waar top DJ's uit binnen- en buitenland vanuit allerlei verschillende stijlen draaiden. Daar waren we wel naar op zoek. Onze missie was en is nog steeds Drum 'n Bass promoten, en niet alleen een specifieke sound. Als niemand dat doet, dan doen we het zelf - was onze gedachte. Met de support van de kleinere feestjes onder de naam Elementz was er een vaste kern bezoekers die trouw naar elk feest kwamen. Het was tijd voor een stap vooruit. Al ons eigen geld investeerde we in een 'alles of niets' line-up en de zaalhuur van alle zalen in de Nighttown voor een feest dat ons in één keer op de kaart moest zetten. Omdat het het grootste feest in die tijd moest gaan worden hoorde daar ook een grote naam bij en 'Major League' was een feit.”

Hoe verklaar je het succes?

“Voordat we de eerste Major League in 2002 organiseerden hadden we allemaal al Drum 'n Bass feesten gegeven. Harsh en Dreazz waren als Elementz D&B al ruim 5 jaar actief, Pamb had ook al jaren eigen avonden en samen met Mynor zijn de avonden in Calypso met o.a. Matrix in 2000 t/m 2002 georganiseerd. Bijzonder aan de eerste Major League was dat ook Gareth de Wijk betrokken was, kort daarna is hij als DJ Thrasher de PRSPCT avonden en later het label begonnen. Daar komt bij dat we op dat moment een gave locatie tot onze beschikking hadden, Nighttown met 3 zalen die we konden programmeren. Vanaf de eerste Major League hebben we altijd vastgehouden aan het concept om veel verschillende stijlen en talenten een kans te geven. Lange tijd was Dreazz vanuit Triple Vision ook een van de drijvende krachten, nu doen we het al een aantal jaar met z'n drieën.”

Major League flyer Wanneer is een act Major League waardig?

“De naam zegt het al een beetje, als het een Major act is! Maar ook als wij geloven dat een act potentie heeft om te groeien. Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe DJ's en producers die gewoon kicken platen maken. Belangrijkste is dat de DJ of MC er staat voor de mensen in de zaal. Als de zaal uit z'n dak gaat, dan zien we een DJ graag terug. Dat verklaart ook direct waarom we sommige acts ieder jaar boeken en MC Dart al sinds dag 1 onze resident is.”

Je hebt vrijwel iedere grote d&b act gehad. Wie wil je absoluut nog een keer boeken?

“Dat is een lastige. Fabio stond al lang op ons lijstje. Na 10 jaar is het er dan eindelijk van gekomen. We hebben iedereen wel gehad. Van Hype tot Cause 4 Concern, van High Contrast tot Technical Itch. Het zou ook tof zijn om een keer een editie te doen met allemaal Nederlandse acts, inmiddels draaien we internationaal 100% mee in de drum 'n bass scene. We zitten al een tijdje achter Netsky aan. We hopen dat niet zo lang gaat duren als Fabio.”

De Melkweg is al jaren jullie thuishaven. Wat maakt die plek zo speciaal en succesvol?

“Het korte antwoord is: de Melkweg en Major League respecteren en snappen elkaar. De Melkweg is een fantastisch podium qua faciliteiten, maar nog belangrijker, het management, de programmeurs en de rest van het team zijn zeer gedreven en hebben kennis van zaken. Daardoor kunnen we altijd snel schakelen en goeie avonden neerzetten, van ADE tot 5daysoff. Daarnaast is Melkweg gewoon de vetste zaal van Nederland voor drum&bass, no doubt about it.”

Wat staat er in dit jubileumjaar op het programma?

“We organiseren in de Melkweg een serie avonden: 10 Years of Major League. In februari staan o.a. Fabio & Grooverider, Tantrum Desire en DJ Basher op het programma, een avond waar we heel erg naar uitkijken. Op 11 mei is de tweede editie met de exclusieve Andy C Alive tour, waarbij we in beide zalen van de Melkweg drum 'n bass programmeren. Het cirkeltje is dan rond, Andy C stond ook op de allereerste Major League.

Ook gaat Major League on Tour door de beste clubs en podia in Nederland waarbij we samenwerken met lokale organisaties. Komende maanden staat Major League on Tour onder andere op 3 maart in de Mezz in Breda samen met SuperApe en op 13 april in Perron in Rotterdam op uitnodiging van Blendits, heel tof. Verder doet de tour oa Leiden, Eindhoven, Sittard, Haarlem en Den Haag aan. En in de zomer een Sziget pre-party in Budapest.”

Major League

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws