Interview NoizBoiz

Partyscene Redactie | 19 januari 2012
interviews

‘De wereld is een georganiseerde chaos’

Dubstep is al wat de klok slaat op het moment. Iedereen wil meedoen. Feesten schieten als paddestoelen uit de grond. Ook in Rotterdam, waar Blendits een grote stempel op de scene drukt. Aanstaande vrijdag presenteren ze het nieuwe album van Rotterdams dubstep-collectief NoizBoiz. Woensdag schitterden ze nog in 'De Wereld Draait Door', vrijdag spelen ze een thuiswedstrijd in Perron. Tijd voor een korte introductie.

NoizBoiz

 

Tekst: Aart Gaasbeek

 

Wie zijn NoizBoiz en waar staan jullie muzikaal voor?

NoizBoiz: "NoizBoiz bestaat uit producer Mucky Muxx, MC XL en hypeman Don de Baron. We richten ons voornamelijk op grime en dubstep. We proberen zoveel mogelijk op te treden en ons geluid te verspreiden onder een zo breed mogelijk publiek."

In 2008 verscheen het eerste NoizBoiz album '0.10’. Hoe zijn jullie sindsdien als collectief gegroeid?

Noizboiz: "In de studio en in het productieproces zijn we elkaar nog meer gaan aanvoelen en qua werkwijze en werkethiek zijn we professioneler geworden. Live hebben we de nodige ervaring opgedaan, wat uiteraard zorgt voor meer kwaliteit. Dit komt live en op ons debuutalbum 'Georganiseerde Chaos' goed tot uiting."

Wat was het uitgangspunt voor het nieuwe album?

NoizBoiz: "Qua thematiek gaat het vooral over de visie op de wereld waarin we nu leven. Die zie ik als een ‘georganiseerde chaos’. Veel dingen worden 'normaal' gevonden, terwijl ze - als je het rationeel bekijkt - te gek voor woorden zijn. Het zit vaak zo diep geworteld in de mens, dat niemand er stil bij staat wat wel of niet kan. We stellen met het album een simpele vraag: Wat is normaal?"

"Qua thematiek gaat het vooral over de visie op de ‘georganiseerde chaos’ waarin we nu leven". Qua sound is er geen vinger op te leggen. Is het dubstep of grime?

NoizBoiz: "We proberen zoveel mogelijk te maken wat we zelf heel dope vinden in dubstep, grime of iets wat er naar klinkt. We willen laten horen dat je er alle kanten mee op kan gaan en we hebben ons ook totaal niet aan regeltjes gehouden."

Hoe staat de Rotterdamse dubstep-scene er anno 2012 voor en welke richting denken jullie dat deze opgaat?

NoizBoiz: "De scene blijft groeien en de organisaties en feesten schieten als paddenstoelen uit de grond. Voor ons positief, want we hebben baat bij een levendige scene."

Wat zijn jullie verdere plannen voor 2012?

NoizBoiz: "Zoveel mogelijk shows doen en videoclips uitbrengen ter promotie van het album. We zoeken ook de samenwerking met andere artiesten. Er staat bijvoorbeeld een release gepland van het collectief N.E.B.U.L.O.N., waar wij deel van uit maken. En Mucky en XL gaan afzonderlijk ook met andere artiesten werken."

'Georganiseerde Chaos' wordt naast een cd-release ook uitgebracht op een USB stick. Zijn zulke ongebruikelijke formats de toekomst voor onafhankelijke artiesten als jullie?

NoizBoiz: " Onze muziek is minder toegankelijk, dus is het bijna noodzakelijk om op een andere manier in het oog te springen of aandacht te trekken. Dit kan aan de hand van aparte of originele videoclips, maar bijvoorbeeld ook met zo’n unieke USB stick. En aangezien steeds minder mensen cd’s kopen, denken we dat zelfs bij major labels getekende artiesten steeds origineler uit de hoek zullen moeten komen. Dit zodat de fans een ‘reden’ heeft om te kopen. Je geeft hier ook iets met meer functies dan een cd en mensen hebben iets meer fysiek in handen dan alleen mp3'tjes, en dat zien ze graag."

Wat kunnen we zaterdag 20 januari verwachten in Cultuurpodium Perron in Rotterdam?

NoizBoiz: "Onze vorige releaseparty was één grote beestenboel, dus ik denk dat je dit ook wel weer kan verwachten met de line-up die wij hebben uitgekozen samen met Blendits. Dit zijn vanaf 20:00 Zwart Licht, Skinto & Boef en de Gelogeerde Aap waarmee we samen de hele Nederlandse dubstep en grime ‘movement’ hebben aangewakkerd. Het feest gaat vanaf 00:00 tot diep in de nacht door met FS Green, Akkachar en Londense dubsteppionier Coki.”

Meer info: Noiz Boiz, Perron, Blendits

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws