Terugblikken met Reza Athar

Partyscene Redactie | 23 december 2010
interviews

De terugkeer van Chicago ‘jackin’ house deed mij deugd

2011 staat voor de deur. En dat betekent dat we deze maand, samen met een aantal prominenten uit de vaderlandse dancescene, terugblikken op 2010 en vooruitkijken naar het komende muzikale jaar. DJ's/producers, platenbazen en organisatoren delen hun hoogte- en dieptepunten met ons. Deze keer Reza Athar, dj en programmeur van de fameuze Progressive City-feesten in Nijmegen.

Muzikaal hoogtepunt:

2010 was muzikaal weer een uitstekend jaar. Toch kan ik zo een, twee, drie geen bijzondere hoogtepunten opnoemen. Misschien omdat de kwaliteit die de labels en artiesten leverden constant degelijk was en daarom heb ik geen nieuwe genres/ondernemingen nodig gehad om het jaar door te komen.

Wel heeft de terugkeer van Chicago “jackin” house mij enorm deugd gedaan. De spirit van Mr Fingers is gelukkig goed terug horen in veel nieuwe producties. Daar zijn Nederlandse labels als Clone, Delsin en Rush Hour voor een groot deel verantwoordelijk voor. Laatstgenoemde verdient sowieso een dikke pluim voor alles wat ze het laatste jaar gepresteerd hebben. Niet alleen omdat ze door bijna alle grote dance-websites en blogs eindelijk op waarde zijn geschat, maar toch ook in het succesvol pionieren van verschillende muzikale stijlen. Ze stelden het afgelopen jaar een scala aan vergeten juwelen, ondergewaardeerde helden en verfrissende nieuwe producers aan de wereld voor en daarvoor verdienen ze enorm veel respect.

Muzikaal dieptepunt:

De hoeveelheid aan saaie en ongeïnspireerde deephouse en disco-edits die zijn verschenen. Onder de noemer diep werd veel rotzooi aan de man gebracht.

Heb je even? Hierbij de terugblik van dj en programmeur van de in Nijmegen razend populaire Progressive City-feesten, Reza Athar: 'De spirit van Mr Fingers is gelukkig goed terug horen in veel nieuwe producties.' Aanstormend talent:

Ik was erg onder de indruk van Tiago’s producties (aka. Slight Delay, Mendes & Alcada, Gala Drop) afgelopen jaar. Een talentvolle muzikant en producer uit Portugal die op een adembenemende wijze moderne dance tracks maakt.

Ray Mang is natuurlijk al jaren een ijzersterke producer, maar zijn doorbraak kwam toch wel in 2010. Zijn werk straalt veel nostalgie, maar toch ook progressie uit. Als Francois Kevorkian, Walter Gibbons en Arthur Russell een kind zouden hebben, zou het de muzikale inspiraties van Ray Mang meekrijgen.

Verder hebben de producties van Discodromo, (italo gecombineerd met afrikaanse ritmes), Space Dimension Controller (vooral zijn electro-funk producties), KiNK & Neville Watson, Dance Disorder, Tuff City Kids (modern Chicago house), Max Essa, Begin, Coyote (met balearic doorspekte mid-tempo/downtempo house), The Backwoods, Rezkar, Cos/Mes (cosmic house) en Welcome Stranger 2010 gekenmerkt voor mij.

 

Beste feest/ gig van het afgelopen jaar:

Ik heb wat feestje betreft het een beetje rustig aan gedaan in 2010, maar Steve Bug in Doornroosje was toch wel een van de avonden waar wereldklasse van afspatte. Hij behoort tot de allerbeste house-dj’s. Een dj die geen beperkingen of grenzen kent.Hij moest volgens mij een 4 of 5-uurs set draaien en dan komt de “journey-taker” pas echt tot zijn recht als je het mij vraagt. En een avontuur werd het.

Voldeed 2010 aan je verwachtingen?

Ik had eerlijk gezegd geen verwachtingen voor 2010.

Wat moet er beter in 2011?

Meer focus op het draaien en geïnspireerd raken door nieuwe muziek. Ook hoop ik dat mijn nieuwe concept in Merleyn, genaamd NICHE! een succes wordt. Eerste editie staat op vrijdag 4 maart 2011 gepland. Niemand minder dan eindbaas Gerd Janson van Running Back label en Red Bull Music Academy is dan te gast.

Jouw top 10 favoriete tracks van 2010 (in willekeurige volgorde):

1. KZA - Le Troublant Acid [Endless Flight]

Ik ben al vanaf zijn Force Of Nature project (samen met DJ Kent) fan van KZA. Het album dat hij vorige jaar uitbracht was voor mij ook het album van het jaar. In 2010 heeft hij op enkele edits na niet heel veel van zich laten horen. Totdat ik Le Troublant Acid in een podcast van DJ Kent hoorde. Ik wist niet wat me overkwam. Melancholische acid waar je ogen vochtig van worden.

2. Rezkar – Above The Clouds (Mystery Boy Edit) [Running Back]

Meest gedraaide houseplaat van dit jaar voor mij. Ieder zaal kreeg je er kapot mee. Het zorgt voor een warm en nostalgische gevoel in je maag. Vlinders in je buik gevoel “all of the way” dus.

3. Cantoma – Under The Stars (Ray Mang Mix) [Leng]

Zoals eerder al gezegd, was alles wat Ray Mang in 2010 aanraakte gelijk raak voor mij, maar bij deze gingen al mijn rugharen pas echt rechtovereind staan.

4. Storm Queen – Look Right Through (vox) [Environ]

Ook rond Morgan Geist was het vrij stil in 2010, maar in November kwam hij met een nieuwe zij-projectje, genaamd Storm Queen aanzetten. Hij wilde zich focussen op de classic house en dat is verdomd goed gelukt. Het ziet er naar uit dat Look Right Through een toekomstige klassieker gaat worden. House waar Larry Heard best jaloers op zou kunnen worden. Leuk weetje is trouwens dat de vocals van Look Right Through door een straatmuzikant uit NYC zijn verzorgd.

5. Rocha – Feel The Love (Welcome Stranger “Invetion” Dub) [International Feel]

Eigenlijk was International Feel het beste nieuwe label in 2010 voor mij. Ze kregen DJ Harvey weer aan het produceren en brachten keer op keer geweldige 12”’s uit, zoals deze dus. Alle versies zijn echt steengoed, maar Thomas Bullock’s versie is buitenaards. Het is kippenvel voorbij, deze laat je zeker voor paar minuten verward achter.

6. Dance Disorder – Zusammen (Instrumental Mix) [Bpitch Control]

Een van de smaakmakers in 2010. Zusammen kwam in het begin van 2010 uit. Moderne italo op een label waar je alles behalve dan italo achter zoekt. En dat maakt het misschien nog wel bijzonderder.

7. DJ Harvey pres. Locussolus – Tan Sedan [International Feel]

BAM! Terugkeer van DJ Harvey. Eerste ep viel tegen, maar deze is raak! Een late night monster.

8. DJ Sprinkles – Mastujakor (KiNK & Neville Watson Mix) [Mule Musiq]

Jack is back en daar zijn KiNK & Neville Watson onder andere verantwoordelijk voor. Keer op keer slaagden ze er met succes in, het nostalgische gevoel naar de dansvloeren van nu te vertalen.

9. Kid Who – Ochre (Tiago’s If You Don’t Ride Tou Don’t Know Mix) [Rainbow Socks]

Een hypnotische build-up track, die bijna op alles wat ik heb aansluit. Er gebeurd niet zo heel veel, maar toch net genoeg om je te hypnotiseren en je te blijven bewegen.

10. Fernando – Open Source (Prins Thomas Edit) [Internasjonal]

De beste trance komt vandaag de dag niet uit de handen van de trance bobo’s zelf. Maar van verschillende producers met verschillende achtergronden, zoals dit bijvoorbeeld. Gemaakt door de bassist van 2020 Soundsystem. Tijdloze cosmische trance van buitenaardse proporties. Oogjes dicht, handjes in de lucht!

Reza Athar

Progressive City

Lees ook:

Terugblikken met... Martyn

Terugblikken met... Carlos Valdes

Terugblikken met... Ingmar Hugen (Planet KL)

Terugblikken met... Taras van de Voorde

Terugblikken met... Bernd Lösing (XT3 Techno Radio)

Terugblikken met... Juha van 't Zelfde (Viral Radio)

Terugblikken met... Estroe

Terugblikken met... Steven P

Terugblikken met... Adriaan Muts

Terugblikken met... Darko Esser

Terugblikken met... Marsel van der Wielen (Delsin)

Terugblikken met... Vince Watson

Terugblikken met... Warren Fellow

Terugblikken met... Nuno dos Santos

Terugblikken met... Dave Clarke

Terugblikken met... Thomas Martojo

Terugblikken met... Michel de Hey

Terugblikken met... The Gourmet Unit

Terugblikken met... Steve Rachmad

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws