DJ Dimitri na drie jaar sabbatical

Partyscene Redactie | 14 juli 2010
interviews

‘Ik ben een stuk wijzer geworden’

‘Ik ben een stuk wijzer geworden’

DJ Dimitri is back in business. Met een aantal nieuwe tracks op de plank met

‘Kick-Off’ als paradepaardje en een reeks optredens in het vooruitzicht gaat Dimitri, zoals hij zelf zegt, ‘lekker door’. Een pauze van drie jaar heeft hem goed gedaan. Maar Dimitri heeft niet stil gezeten. Vooruitkijkend naar de toekomst en terugblikkend op een roemrijk verleden als een van de langst draaiende en meest inspirerende draaikoninkjes van Nederland, spraken wij Dimitri onder het genot van een dineetje en een goed glas Chardonnay in Haarlem.

 

Door Brenda Haveman 

Zaterdag 26 juni draaide je onaangekondigd op Awakenings festival. Hoe was dat?

“Die verwarring van het publiek was leuk. Ik draaide bij wijze van testcase op een kleine stage, en dat was nergens aangekondigd. Het was prachtig weer, erg warm en nergens schaduw.”

Wat zullen je collega dj’s blij geweest zijn om je weer te zien?

“De ontmoeting met dj’s en vrienden Derrick May, Kevin Saunderson en Juan Atkins was erg bijzonder. Met Derrick May draai ik net als vroeger samen op Mysteryland deze zomer, we mixen allebei strak, dus dat gaat goed. Ik heb sowieso nog steeds contact met dj’s van de ‘oude garde’ zoals vriend Joost van Bellen.”

Vrijdag 16 juli draai je in TrouwAmsterdam. Wat verwacht je van die avond?

“Dat wordt een bijzondere avond, spannend. Ik draai een marathonset van zes uur, hetzelfde als in Club RoXY, vroeger. Het is al helemaal uitverkocht. Het publiek dat komt bestaat uit de echte Trouw-gangers, wat jongere mensen die mijn naam kennen, maar mij nog nooit of zelden in het echt hebben horen draaien, en mijn schare trouwe fans; een wat ouder publiek. Ik vind Trouw de mooiste tent van Amsterdam na de RoXY. Een stoere tent. Goed geluid ook, ze hebben een Funktion One Soundsystem. Ik heb de club van tevoren even aangevoeld en dat zat helemaal goed.”

Wat heb je qua muziek voor die avond in mind?

“Ik zal in Trouw allerlei stijlen draaien. Mijn stijl valt over het algemeen te omschrijven als energie en melodie, of vette originele ritmes. Ik houd van contrasten: rauw en streetfeel tegenover het mooie, dromerige. Het fijne van deze avond is dat ik de opbouw en climax zelf kan bepalen.Na Trouw volgt een feestje in Studio’80, Amsterdam waar ik draai; Babylon heet het.”

Hoe ben je vroeger in aanraking gekomen met housemuziek?

“Ik ben begonnen als scratcher in de hiphopscene, samen met scratchkampioen Orlando Voorn. Er werden hiphopfeesten gegeven in De Heren van Jericho in Heerhugowaard. De eerste house hoorde ik op een cassettebandje van een meisje wiens familie in Chicago woonde. Dat vond ik helemaal te gek. Ik werkte in Attalos, een platenwinkel waar ik de hiphop en house onder m’n hoede had. Dat was toen nog niet bekend, dat laatste. Ik wisselde bijvoorbeeld in De Richter salsa en rare grooves zoals James Brown voorzichtig af met house, maar in zomer ’88 ging men helemaal overstag naar house.”

Was je een self-made-man of heb je veel kruiwagens gehad op draaigebied?

“Ik heb geen echte kruiwagens gehad, veel zelf gedaan eind jaren ’80 en jaren ’90. Partyorganisatoren checkten mij in de winter voor hun festivals in de zomer. Ik draaide overal in Italië, daar was house helemaal nieuw.

Aan collega en vriend Derrick May heb ik wel veel gehad. Hij zei ‘you are my first white brother, you should be black’. Hij heeft toch de Detroit-sound naar Nederland gehaald. Hij promootte mij in Schotland. Derrick zei ‘Als de lichten aangaan zijn de mensen me toch een partij lelijk!’ En zo was het, haha! Maar wel heel erg leuke mensen.”

De hamvraag: waarom ben je weer begonnen met draaien?

“Dat kwam door de RoXY-rëunie vorig jaar zomer, waar ik mocht draaien. Daar maakte ik een uitzondering voor. Het dak ging er helemaal af, en de energie van de mensen gaf me zo’n kick, dat het weer begon te kriebelen. Bovendien ging het verzamelen van muziek de afgelopen jaren gewoon door, digitaal. Ik draaide af en toe op feesten van bevriende partyorganisatoren zoals Marnix (Loveland), en trad dan op als mystery guest. Het publiek, de energie, de aandacht; dat voelde zo goed. Ik wilde graag weten hoe mijn nieuwe muziek zou uitpakken. Die optredens liepen zo lekker dat ik weer officieel ga beginnen.”

Eigenlijk ben je nooit echt helemaal gestopt.

“Inderdaad. Ik zie het niet zozeer als de ‘return van Dimitri’; ik ga gewoon lekker door.”

Wat hebben de afgelopen ‘pauzejaren’ jou opgeleverd?

“Rust in mijn hoofd, geduld en ik ben een stuk wijzer geworden. Ik zie het als drie jaar sabbatical.”

Ik zie het niet zozeer als de ‘return van Dimitri’; ik ga gewoon lekker door.Je zit ook weer regelmatig in de studio. Waar zit je, en wat spook je daar allemaal uit?

“Ik zit op werkdagen vanaf 10.00 uur ’s ochtends in de studio. Bij mij thuis, maar daar heb ik beperkte middelen, dus meestal zit ik in de studio van een vriend, Ron van Zelst (Sinners, Richter). Hij heeft een studio in Thailand gehad, dus hij heeft veel ervaring. Het is een goed samenwerkingsverband.”

Zweer je bij analoge apparatuur of is dat tegenwoordig minder belangrijk voor je?

“Als ik produceer heb ik nauwelijks analoge apparatuur nodig. Ik haal alles uit muziekprogramma’s en plug-ins. Het gaat mij er niet zozeer om waarmee je het maakt, maar om het geluid dat uit de speakers komt. Tegenwoordig hoor je weinig verschil tussen analoog en virtueel met de programma’s en plug-ins van nu.”

Vertel eens wat over je nieuwste producties. 

“‘Kick-Off’ is m’n nieuwe plaat. Dat vind ik de beste track tot nu toe. De release staat rond de 16e gepland. Collega Orlando Voorn gaat ‘m remixen. Hij vindt het een ‘dope track’. En goed nieuws, want Carl Craig gaat Kick-Off uitbrengen op Planet E Communications, samen met de remix van Orlando Voorn. Tijdens het WK voetbal van Nederland heb ik deze nieuwe track als testcase voor twee uurtjes op Facebook gezet. Veel mensen hebben ‘m beluisterd en sommigen waren verbaasd dat-ie vervolgens verdwenen was. Daar houd ik van.

Ik heb nog meer tracks klaarliggen om uit te brengen. Kijk, op een gegeven moment is het nieuwtje dat ik weer draai eraf, en dan moet ik gewoon met iets nieuws komen; dat zijn dan onder meer mijn producties. Ik ben ook bezig met het opstarten van een label, Hi Tech Soul Recordings, vernoemd naar Hi Tech Soul Movement; mijn feesten destijds in club RoXY. Zo omschrijf ik mijn favoriete muziek, als hi tech soul.”

Dan zul je vast veel online promotie doen?

“Jazeker, ik zie nu ook echt de fun van het digitale promoten en verspreiden van m’n muziek, via Beatport, Myspace en Facebook. Dat heeft wel even geduurd. Ook doe ik veel internationale contacten op voor feesten, erg leuk. Ik maak ook een begin met mijn nieuwe Dimitri-site, en interessant voor de liefhebbers: ik ga allemaal oude mixtapes digitaliseren en die worden binnenkort op mijn site geplaatst."

Speel je trouwens een instrument?

“Haha, nee, ik ben geen muzikant, ik speel pick-up. Tegenwoordig cd’s. Vinyl gaat er helemaal uit. Daar kan je niet omheen.”

Waarom draai je trouwens met cd’s en niet met het mixprogramma Traktor?

“Traktor? Nee ... draaien met een laptop vind ik niks, te statisch, te computerig. Ik wil gewoon lekker bezig zijn, duwen en trekken, draaien, dat gaat lekker met cd’s."

Hoe doorbreek je de wekelijkse routine van het draaien? Of hoe deed je dat altijd?

“Vaak heb ik een set op stijl gesorteerd, maar soms gooi ik m’n platen als kaarten door elkaar en dan zie ik vanzelf wel wat het wordt, die avond. Ik zet in ieder geval nooit een setje op volgorde van mixen klaar van tevoren.”

Je hebt zogenaamde ‘snuffelhonden’ gehad die de wereld over gingen om muziek voor je te verzamelen. Heb je die nog steeds?

“Tja vroeger draaide ik met vinyl en kreeg ik het steeds drukker, zodat ik een aantal mensen had die bijvoorbeeld naar Londen gingen om goede platen voor me te verzamelen. Nu heb ik ook nog een ‘snuffelhond’ die gewoon van goede muziek houdt en niet zozeer alleen nummers voor mij verzamelt, maar ook voor zichzelf. Het meeste van Beatport. Vervolgens selecteer ik uit zijn lijsten mijn favoriete tracks. Verder krijg ik veel promo’s van producers toegestuurd waarvan ik de beste selecteer.”

En plak je nu je cd’s af in plaats van je platen? - knipoog

“Haha, ja vroeger plakte ik mijn platen wel eens af met stickers, nadat er mensen met blocnote en pen naast me stonden om de titels van mijn platen op te schrijven. Dan dacht ik ‘Ja daaag! Ik maar muziek verzamelen en zij alles zomaar kopiëren!?'

Ik plakte steeds dezelfde ronde stickers op de labels, dus mensen vroegen in platenzaken naar een plaat met de naam die op de stickers stond, haha!”

Wat vind je van die minimal van de laatste jaren? (Brenda geeuwt erbij - red)

“Minimal vind ik niks, saai en zielloos. Af en toe een minimaal moment in mijn mix om een rustpuntje in te bouwen da’s o.k.. Maar ik snap niet dat mensen een minimal track kunnen maken en denken: dit is ‘helemaal af’. Het is ook in een uurtje klaar, zo’n nummer! Nee...geef mij maar maximal.”

Hoe zie je de ontwikkeling van de dancescene de komende jaren?

“Daar doe ik geen uitspraken over. Dat heb ik in het verleden wel eens stellig gedaan en ik had het vaak mis.”

Zie je jezelf als seks, drugs & house type of meer als huisje-boompje-beestje type?

“Ehhmm.. haha... ehh... doe maar seks-boompje-house-type.”

Voor meer informatie over dj Dimitri, aankomende gigs en online muziek check:

Dimitri @ MySpace

Dimitri @ Facebook

Dimitri Kneppers

De 'Dimitri is back'-avond in Trouw op 16 juli is nagenoeg uitverkocht, al zijn er vrijdag nog wel wat kaarten te verkrijgen aan de deur. Maar je kunt hem binnenkort ook in actie zien op een aantal festivals, zoals tijdens zijn twee uur durende set op Rockit Open Air (31 juli, Maarsseveense Plassen).

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws