Face This-artiesten over hun goede doel

Partyscene Redactie | 2 juli 2010
interviews

Mensen moeten minder vaak vanuit het IK-perspectief handelen

DJ's draaien belangeloos voor Face This

Aanstaande vrijdag is de Rotterdamse Catwalk het toneel voor de eerste editie van Haute Schoolture. Tijdens dit speciale event presenteert initiatiefnemer Face This haar nieuwe T-shirt collectie, deels ontworpen door kinderen in Indonesië om inkomsten te werven voor hun eigen onderwijs. Een aantal Nederlandse top-dj’s zorgt belangeloos voor de muzikale omlijsting. Hoe staan zij tegenover het fenomeen Goede Doel?

Face This is een jonge goede doelen organisatie die met de verkoop van coole T-shirts geld inzamelt voor onderwijs in Indonesië. De manier waarop is uniek in Nederland. De Indonesische basisschoolleerlingen die Face This steunt mogen namelijk met tekeningen zelf de prints van de shirts (mede) ontwerpen. ‘Zo geven de kids letterlijk vorm aan hun eigen onderwijs’, aldus medeoprichter Jos van der Hoek. De nieuwe collectie die tijdens Haute Schoolture gepresenteerd wordt, is vormgegeven door studenten van de Willem de Kooning Academie te Rotterdam.

Face This krijgt full support van zowel de gevestigde dj’s als de aanstormende talenten. Zo komen tijdens Haute Schoolture dj’s Steve Rachmad, Estroe, Taras van de Voorde, Monica Electronica, Peter Herrevorts, Van Anh en Andrea Cichecki allemaal belangeloos draaien. Een prachtig gebaar omdat zij nu met hun creativiteit de creativiteit van de Indonesische basisschoolleerlingen in de spotlight zetten. Hoe kijken zij aan tegen het fenomeen Goede Doel?

Vrijdag 2 juli draai je belangeloos voor het goede doel. Doe je dat vaker? 

EstroeEstroe: “Bij tijd en wijle doe ik dat, mits ik wat met het onderwerp heb en mits mijn schema het toelaat. Doordat ik zelf lang met kankerpatiënten heb gewerkt, probeer ik als daaromtrent een verzoek komt altijd wel tijd vrij te maken. Maar het moet niet ten koste gaan van mijn normale dj-werkzaamheden, daar trek ik de grens.”

Steve Rachmad: “Als de tijd het toelaat in m'n schema maak ik altijd wel een keer vrij voor een goed doel. Het moet uiteraard wel iets zijn waar ik 'n gevoel bij heb. Ik zal me dus niet in elk goed doel mengen.”

Peter Horrevorts: “Ja, toevallig heb ik een paar weken terug op een evenement in Groningen gedraaid. Dat evenement was een terugkomend concept op een boot. Deze boot bood (!) werkgelegenheid aan mensen met een verstandelijke handicap. Om de boot 'varende' te houden, werd er om de paar maanden een feest georganiseerd waarbij een deel van de opbrengst naar de boot ging.”

Andrea Cichecki: “In het verleden heb ik al eens eerder voor een goed doel gedraaid. Het is net wat op je pad komt. Het is leuk als mensen het initiatief nemen om een goed doel te verbinden aan een feest en op deze manier aandacht willen vragen voor maatschappelijke kwesties, zonder dat het heel zwaar wordt. Face This vind ik een ontzettend goed initiatief, vooral omdat het heel persoonlijk wordt gedaan. Initiatiefnemers Jos en Jelka hebben een duidelijke visie en missie. Scholen worden verbeterd en de kinderen hebben een eigen gezicht. Ze staan in het middelpunt en worden goed betrokken bij het project. Juist deze kleinschalige intensieve projecten hebben naar mijn mening een groot positief effect.”

Steve Rachmad

Grote acts als U2 en Massive Attack gebruiken hun invloed om het goede doel te prediken. Vind je dat je als dj ook zo’n soort voorbeeldfunctie hebt? 

Estroe: “Als je een megastatus als dj hebt, zou dat misschien wel helpen ja, hoewel ik me afvraag waar uitgaand publiek meer op let; een vette line-up of een goed doel? Maar toch, door het goede voorbeeld te geven, wordt er misschien wat meer begrip en bewustzijn gekweekt, en daarbij geldt natuurlijk dat alle kleine beetjes helpen.”

Steve Rachmad: “Ik vind van wel. Helemaal als je een beetje naam hebt en daarmee een grote groep mensen kunt bereiken. Mensen moeten gewoon wat minder vaak vanuit het IK perspectief handelen. De wereld zal er alleen maar een betere plek door worden.”

Peter Horrevorts: “Ik denk niet dat ik nu al kan zeggen dat ik een voorbeeldfunctie heb. Peter HorrevortsEn als ik een voorbeeldfunctie zou hebben, zou dit wel een manier kunnen zijn om me in te zetten voor een betere wereld en daarbij mensen te inspireren om dit ook te doen. Ik probeer altijd wel bewust te leven maar dat schiet er zo nu en dan wel bij in. Dus als ik dan op een andere manier toch een steentje kan bijdragen, dan zou ik dat ook wel doen. Alleen vraag ik me soms af of zo'n superster als Bono het met de juiste motivaties doet en of het wel zo onzelfzuchtig is als het lijkt. Het is natuurlijk ook wel een goede manier om jezelf in de kijker te spelen en zieltjes te winnen. Maar goed, als er dan ook nog eens arme zieltjes mee geholpen worden, zie ik het probleem niet zo.”

Andrea Cichecki: “Als artiesten aandacht willen vragen voor een goed doel vind ik dat een goeie zaak als dit non-profit gebeurt en de opbrengst niet zijn doel voorbijschiet, doordat het uiteindelijke geld niet terechtkomt waarvoor het bestemd is. Als dj zie ik mijzelf niet zozeer als voorbeeldfunctie ik vind dat iedereen op zijn eigen manier een invulling kan maken voor zijn of haar maatschappelijke bijdrage. Dat ik als dj een bijdrage kan leveren voor Face This vind ik erg leuk om te doen. We willen er met z’n allen een te gekke avond van maken en dat doen we met veel plezier. Juist elkaar een stukje helpen dat vind ik pas een echte inspirator.”

Zou de dancescene zich meer voor een betere wereld in moeten zetten? En zo ja op welke manier?

Estroe: “Tja, de dancescene is natuurlijk een entertainmentindustrie, mensen willen lekker met verstand op nul hun werkweek afschudden tijdens het uitgaan. Maar ik denk dat als de grotere feesten een deel van hun inkomsten aan een goed doel schenken dit wel een goed voorbeeld zou geven.

Je ziet dit ook wel vaker gebeuren, laatst draaide ik bij Dance Duez; een organisatie die zich inzet voor kankerpatiënten. Lovelands doet ook al veel en nu het Face This fundraiser project. Misschien ontstaat hier wel een nieuwe trend.”

Steve Rachmad: “Waar mogelijk zou de dancewereld dat zeker moeten doen. Een goed voorbeeld is Roy Avni. Hij heeft zijn Electronation vaak verbonden aan een goed doel, terwijl we niet eens wisten dat-ie kanker had. Het doet me daardoor ook erg verdriet dat-ie pas is overleden. Als je dieper de dancewereld in kijkt brengt 't al heel veel soorten Andrea Cicheckimensen samen. Er zijn vrijwel nooit problemen op danceparties, uitzonderingen daargelaten. Er is niet zoiets als dance hooligans of Michel de Hey tegen Steve Rachmad of zoiets. Ik denk wel dat diegenen die het meeste invloed kunnen hebben de grote jongens zijn als Tiesto of Ferry Corsten. Vanuit hun league zijn er volgens mij meer dingen voor elkaar te krijgen, omdat ze meer het popsterrenstatus hebben, en daarmee ook een veel grotere groep mensen bereiken. Maar uiteindelijk moeten we ook blij kunnen zijn met een kleinere groep, want alle beetjes helpen, niet waar?”

Peter Horrevorts: “Ik denk dat iedereen een steentje moet bijdragen waar mogelijk. Maar ik geloof dat er toch al vrij veel gedaan wordt aan goede doelen binnen de dancescene. Zo heb je ook dat Dance4Life-concept. Ik vind dat wel iets moois. (Dance-)muziek is een zeer geschikte manier om mensen bij elkaar te brengen. Of de bezoeker zich dan ook zo bewust is van de hele filosofie achter zo'n evenement weet ik niet maar uiteindelijk zijn er wel mensen mee geholpen. En zeg nou zelf; wat is er nou mooier dan lekker dansen op toffe muziek en ondertussen ook nog eens (bewust of onbewust) een goed doel steunen? 

Andrea Cichecki: “Uiteindelijk kunnen we allemaal een stukje bijdragen door wat bewuster te zijn van de dingen om ons heen. Daarnaast zorgt muziek voor saamhorigheid.”

Flyer Face This

Lees ook: Monica Electronica, Taras van de Voorde en Van Ahn over 'Face This' en goede doelen.

Haute Schoolture facts:

Wie: Steve Rachmad, Estroe, Taras van de Voorde, Monica Electronica, Peter Horrevorts, Van Anh, Andrea Cichecki.

Waar: Catwalk, Weena Zuid 33, Rotterdam

Wanneer:2 juli 2010 van 23.00-06.00

Prijs: €10,- geen vvk (alle opbrengsten gaan naar onze onderwijsprojecten in Indonesië)

Meer info: Face This

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws