Dansen voor beter onderwijs in Indonesie

Partyscene Redactie | 29 juni 2010
interviews

DJ's draaien belangeloos voor Face This

DJ's draaien belangeloos voor Face This

Aanstaande vrijdag is de Rotterdamse Catwalk het toneel voor de eerste editie van Haute Schoolture. Tijdens dit speciale event presenteert initiatiefnemer Face This haar nieuwe T-shirt collectie, deels ontworpen door kinderen in Indonesië om inkomsten te werven voor hun eigen onderwijs. Een aantal Nederlandse top-dj’s zorgt belangeloos voor de muzikale omlijsting. Hoe staan zij tegenover het fenomeen Goede Doel?

Face This is een jonge goede doelen organisatie die met de verkoop van coole T-shirts geld inzamelt voor onderwijs in Indonesië. De manier waarop is uniek in Nederland. De Indonesische basisschoolleerlingen die Face This steunt mogen namelijk met tekeningen zelf de prints van de shirts (mede) ontwerpen. ‘Zo geven de kids letterlijk vorm aan hun eigen onderwijs’, aldus medeoprichter Jos van der Hoek. De nieuwe collectie die tijdens Haute Schoolture gepresenteerd wordt, is vormgegeven door studenten van de Willem de Kooning Academie te Rotterdam.

Face This krijgt full support van zowel de gevestigde dj’s als de aanstormende talenten. Zo komen tijdens Haute Schoolture dj’s Steve Rachmad, Estroe, Taras van de Voorde, Monica Electronica, Peter Herrevorts, Van Anh en Andrea Cichecki allemaal belangeloos draaien. Een prachtig gebaar omdat zij nu met hun creativiteit de creativiteit van de Indonesische basisschoolleerlingen in de spotlight zetten. Hoe kijken zij aan tegen het fenomeen Goede Doel?

Monica ElectronicaVrijdag 2 juli draai je belangeloos voor het goede doel. Doe je dat vaker? 

Monica Electronica: “In het verleden wel een paar keer, maar veel te weinig. Ik sta er altijd voor open, maar word eigenlijk nooit gevraagd. Wel een keer door Amnesty International, maar dat was op zeer korte termijn en had helaas al een boeking staan.”

Taras van der Voorde: “Dit is mijn eerste keer dat ik belangeloos draai ten behoeve van een goed doel.”

Van Ahn: “Ja ik heb een keer voor Sos Kinderdorpen gedraaid. Dat is ook een kinderhulporganisatie, maar dan gericht op de hele wereld. Het was tijdens een spinningmarathon georganiseerd door David Loyd, vergeleken bij de deelnemers was mijn bijdrage echt peanuts. Die mensen hadden gewoon uren gefietst voor het goede doel.”

Grote acts als U2 en Massive Attack gebruiken hun invloed om het goede doel te prediken. Vind je dat je als dj ook zo’n soort voorbeeldfunctie hebt? 

TarasMonica Electronica: “Ik vind niet dat je als dj perse een voorbeeldfunctie hebt, maar doordat je een hoop mensen kan bereiken, is het een goede zaak is je betrokkenheid te tonen en mensen wellicht op ideeën te brengen.”

Taras van der Voorde: “Een voorbeeldfunctie vind ik een groot woord, maar ik snap je punt. In mijn geval ligt het een beetje aan de achterliggende gedachte en de motivatie van het ‘goede doel’.”

Van Ahn: “Ik denk dat er altijd wel mensen zijn die opkijken naar de DJ. Ik kan me voorstellen dat artiesten zoals Tiesto meer als rocksterren worden gezien en daardoor ook een grotere voorbeeldfunctie dragen. In de technoscene worden artiesten in mijn ogen vooral beoordeeld op de muziek en veel minder om de hele act die erom heen wordt gebouwd, waardoor die voorbeeldfunctie en de invloed die je daarmee hebt niet erg veel impact heeft.”

Van AhnZou de dancescene zich meer voor een betere wereld in moeten zetten? En zo ja op welke manier?

Monica Electronica: “Dat zeker! Er zouden veel meer initiatieven als Face This moeten zijn die zich op deze manier inzetten. Ik ben erg voor de kleinschalige projecten. Mensen voelen zich veel meer betrokken bij het uiteindelijke doel. We kunnen op de website van Face This alle ontwikkelingen volgen en foto's bekijken. En dat maakt het heel interessant. Bij de ‘grotere’ is er toch een afstand. We weten niet waar het geld naar toe gaat dus wenden we ons eerder af. Volgende keer zouden we eventueel kunnen dansen voor een nieuwe waterpomp in een dorpje in Burkina Faso. En op 2 juli gaan we dus dansen voor beter onderwijs op basisschool SDK Pusu!”

Taras van der Voorde: “Ik denk dat de dancescene zich sowieso (onbewust?) inzet voor een betere wereld, want muziek verenigt en brengt mensen bij elkaar, die alle ellende van zich afdansen, haha. Maar buiten dat vind ik dat vooral Dance4life en nu ook Face This zich buitengewoon goed inzetten voor het goede doel.”

Van Ahn: “Iedereen zou zich meer moeten inzetten voor een betere wereld, dus ja ook de dancescene. Iedereen kan daar zijn eigen creatieve invulling aangeven.”

Flyer Face This

Lees ook: Estroe, Steve Rachmad, Peter Horrevorts en Andrea Cichecki over 'Face It' en het fenomeen goede doelen.

Haute Schoolture facts:

Wie: Steve Rachmad, Estroe, Taras van de Voorde, Monica Electronica, Peter Horrevorts, Van Anh, Andrea Cichecki.

Waar: Catwalk, Weena Zuid 33, Rotterdam

Wanneer:2 juli 2010 van 23.00-06.00

Prijs: €10,- geen vvk (alle opbrengsten gaan naar onze onderwijsprojecten in Indonesië)

Meer info: Face This

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws