Fabio: 'Drum & bass zal nooit verdwijnen'

Partyscene Redactie | 14 januari 2010
interviews

Drum & bass is ontstaan in Londense slaapkamerstudio’s

DJ Fabio

Onder de noemer Logical Progression startte LTJ Bukem in 1995 een clubavond in Londen. Een jaar later bracht hij de eerste Logical Progression-verzamelaar uit. Logical Progression heeft sindsdien een mythische status bereikt in drum & bass kringen. Om dat te vieren heeft Bukem een aantal drum & bass-grootheden van het eerste uur uitgenodigd, vrijdag in de Amsterdamse Melkweg: Fabio, Grooverider en DJ Storm. Fabio wordt samen met Grooverider gezien als de ‘founding fathers’ van de drum & bass.  Zijn terugblik op 15 gouden jaren.

Tekst: Aart Gaasbeek

 

Club Rage is voor de oude garde Britse liefhebbers van drum & bass legendarisch. De clubavond van Fabio en Grooverider in Heaven, eind jaren '80, is de kraamkamer van jungle. Fabio blikt terug: "Eind jaren '80 draaide ik samen met Grooverider op acid- en hardcore-feesten. In 1989 werden we gevraagd om samen met Trevor Fun in de Starbar in Club Heaven te draaien. Colin Favor draaide in de grote zaal. Na drie weken waren we zo populair geworden dat de promotor ons een kans gaf in de grote zaal. Dat heeft tot 1994 geduurd toen Rage stopte. We hebben in die jaren het muzikale landschap doen veranderen. We waren de eersten die met breakbeat en later jungle experimenteerden. Wat doordeweeks in zolderkamertjes in elkaar werd gezet, gaven wij een podium." In 1994 stopt Rage. Jungle is dood en drum & bass doet zijn intrede.

Fabio heeft met LTJ Bukem een zielsverwant gevonden. Samen creëren ze een nieuw genre; zogenaamd intelligente drum & bass. Het is fris, muzikaal en wederom is DJ Fabioeen clubavond het toneel voor experimenten. Fabio: "Ik zat met Bukem muzikaal op 1 lijn. Wij benaderden de muziek van een andere kant. We experimenteerden met jazz, funk en soul. We waren de eerste die de gok waagden in de West End. In de Milk Bar zijn we Speed begonnen. We waren in Soho een vreemde eend in de bijt. De clubs in de wijk waren vooral pop en new wave gericht. En dan zijn er ineens twee dj's die drum & bass draaien."

Het blijkt een brug te ver voor het doorgaans trendy en gay publiek in Soho. Fabio en Bukem geven echter niet op, want na een paar maanden slaat de nieuwe sound ineens aan. Fabio: "Waar in de eerste maanden slechts enkele mensen op de dansvloer stonden, groeide drum & bass in korte tijd uit tot een ware hit. Dat betekende iedere week dikke rijen voor de deur. Het publiek was een mix van alle soorten en lagen van de bevolking. Zwart en wit, achterbuurt en upper class, gay en straight. Alles stond in harmonie te feesten."

Medio jaren '90 komt drum & bass volledig tot wasdom en wekt al gauw de interesse van grote platenlabels. Fabio: "Drum & bass is ontstaan in slaapkamerstudio's in London. Puur Engels en een geluid van de underground. De eerste stroming die zonder de steun van gevestigde labels het grote publiek heeft bereikt. Technologie heeft dat mogelijk gemaakt. Zonder drumcomputer was dit niet mogelijk geweest. We hadden geen studio nodig."

Het medium om de muziek te promoten is radio. Geheel in lijn met de underground filosofie zijn het vooral piratenzenders die de muziek oppakken. Fabio: "Het was allemaal nog zo pril. Gevestigde radiozenders wisten nog niet eens van ons bestaan af. Ze vonden het maar rare muziek. We waren in die tijd gemakkelijk. Gaven ze ons geen kans, dan creëerden we zelf ons eigen platform met piratenzenders."

Dat is voor de gevestigde radio zenders een doorn in het oog. Piratenzenders schieten als paddenstoelen uit de grond en trekken langzamerhand een groot publiek. Fabio: "We waren op een gegeven moment zo populair dat de grote zenders niet om ons heen konden. Kiss was de eerste die me een show aanbood. Samen met Grooverider ben ik een drum & bass-show begonnen. Voor ons een ideale mogelijkheid om naam te maken bij een landelijk publiek. In 2000 zijn we overgestapt naar BBC Radio One, waar we iedere week nog altijd een show presenteren."

Inmiddels is Fabio al meer dan 20 jaar actief als dj. De Brit is na al die jaren nog steeds verslaafd aan de muziek en het vak. Fabio: "Het is ongelooflijk als je terugdenkt hoe we Fabio met LTJ Bukemzijn begonnen en waar we nu zijn. De scene blijft zich ontwikkelen. Er wordt nog zoveel goede muziek gemaakt. De hedendaagse technologie biedt meer mogelijkheden. Enerzijds lijkt produceren gemakkelijker, maar de drempel ligt aanzienlijk hoger dan in de beginjaren. Daarom zal drum & bass nooit verdwijnen. Er komt altijd een nieuwe generatie met nieuwe en frisse ideeën."

Aanstaande vrijdag wordt Fabio op het podium herenigd met zijn jeugdvriend LTJ Bukem. Fabio: "Ik heb veel respect voor Bukem. Er zijn maar weinig artiesten die zo puur en muzikaal oprecht zijn. Hij is altijd het muzikale geweten geweest in de scene. Af en toe treden we nog samen op. Het lijkt dan of we weer in de dagen van Speed worden gezogen. De passie  en energie zijn niet verdwenen." 

Om alvast in de stemming te komen, de top 10 tracks aller tijden van Fabio, die hij vrijdag zeker zal draaien in de Melkweg:

1 Horizons - LTJ Bukem - Goodlooking
2 Heaven - Carlito - Creative Source
3 Oceans - Subject 13 - Creative Source
4 Pulp Fiction - Alex Reece - Talking Loud
5 Only You - Intense - Creative Source
6 Inner City Life - Goldie -FFRR
7 F Jam - Adam F - MCA
8 Mystic -Calibre - Creative Source
9 Millennium - Big Bud - Creative Source
10 The Western - PFM - Goodlooking

Dnb-classic: Goldie - Inner City Life

 

Logical Progression

Locatie: Melkweg, Lijnbaansgracht 234a Amsterdam
Datum: vrijdag 15 januari 2010
Line-up: Dj's: Fabio / Grooverider / LTJ Bukem / Storm
MC's: Conrad / Stamina / Moose / Five-0 /
Tijd: 22:00 - 05:00
Tickets: € 18 ex lidmaatschap

Fabio

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws