5 vragen aan Bart Thimbles

Partyscene Redactie | 27 oktober 2009
interviews

‘Mensen beginnen vaak over die goeie ouwe tijd’

Turn Up The Bass is één van de bestverkochte Nederlandse serie house cd’s, uitgebracht door Arcade tussen 1989 en 1993. Onder bezielende leiding van DJ Bart Thimbles hebben Turn Up The Bass, Arcade en ID&T sinds vorig jaar nieuw leven geblazen in dit fenomeen en wordt op 21 november 2009 in de Heineken Music Hall te Amsterdam, de tweede officiële editie sinds 1993 georganiseerd. Bart Thimbles over de verschillen tussen toen en nu: ‘Vroeger was iedereen meer met elkaar bezig. Dat mis ik soms wel een beetje.’

Turn up the bass1. Je blijft maar bezig met het organiseren van en draaien op dance classics-feesten. Kan de dancescene anno 2009 je niet meer bekoren?

“Ik ben wel degelijk onder de indruk van de verschillende stromingen van nu, maar ik blijf een heel warm gevoel houden bij die sound van toen. Mensen beginnen vaak over die goeie ouwe tijd. ‘Draai nog eens een paar van die Turn Up The Bass knallers’. Uiteindelijk besloot ik Turn Up The Bass opnieuw in leven te roepen.”

2. Wat valt jou op als je de dancescene van toen vergelijk met die van nu?

“Toen was alles nieuw, de sound, geen liedjes, maar repeterende grooves.

De manier van dansen. Kleding. De opkomst van de flyers. De vorm van de feesten: alles moest nog uitgevonden worden. Je voelde dat je onderdeel was van een 'beweging'. Ook als bezoeker. Het ontstaan van een echt nieuwe muziek stroming en lifestyle. Hoe vaak maak je dat mee?

Nu is er veel meer focus op de dj als artiest, een heel dik podium en je ziet dat iedereen vaak weer met zijn gezicht 1 kant op danst.

Vroeger was iedereen meer met elkaar bezig. Dat mis ik soms wel een beetje en dat proberen we met Turn Up The Bass ook terug te brengen.”

3. Een aantal bekende club-dj's van de begindagen van de house is gestopt. Jij niet. Hoe lang houd je het dj-vak nog vol?

“Ik blijf genieten van de interactie met publiek, daar doe ik het uiteindelijk allemaal voor. Er is niets mooiers dan een zaal zien ontploffen op de juiste plaat en het juiste moment.

Wel blijf ik de technische ontwikkelingen natuurlijk goed volgen: in plaatst van vinyl of cd's gebruik ik nu computers en effectapparatuur. Een soort semi live set-up. Met deze Super Sampler Sound System doen we compleet nieuwe dingen; remixes en mashups on the spot. Oude muziek op een heel nieuwe manier. Daar kan ik heel blij van worden.”

4. Op welke doelgroep mik je voor het turn up the bass-feest, en waarom?

Iedereen is welkom natuurlijk, de jongeren van nu vinden het blijkbaar leuk om te horen Turn up the bass cd-hoeswaar de muziek vandaan komt en te voelen hoe het er vroeger aan toe ging. Het oudere publiek wil graag nog eens terug naar vroeger. Het is ongelofelijk dat echt iedereen Turn Up The Bass nog kent van vroeger! We beseffen ons nu pas hoe groot de bekendheid toen was. Niet vreemd natuurlijk met die tv commercials en 3 miljoen verkochte cd’s in die paar jaar tijd. De soundtrack van hun jeugd. Met sentiment en trots wordt me vaak verteld dat ze alle cd’s nog hebben.”

5. Je bent mede samensteller van diverse turn up the bass-cd?s en enkele afleveringen van de legendarische houseparty-serie. Wanneer komt er een nieuw mixalbum?

“Er is een nieuwe dubbel-cd van mij op de markt ‘Turn Up The Bass - Let The Bass Kick’."

Met regelmaat publiceert Bart Thimbles classic mix podcasts op de website vanSoundcloud. Ze zijn te vinden via DEZE LINK.

Bart Thimbles

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws