Interview Henrik Schwarz

Partyscene Redactie | 21 oktober 2009
interviews

“Eigenlijk is het heel simpel…”

Donderdag staat Henrik Schwarz samen met Bugge Wesseltoft en Frank Wiedemann tijdens het ADE in Trouw, voor een zinderende liveset. Love2party belde met Berlijn om eens even bij te praten met de Duitse producer.

Tekst: Susanne Woning

Henrik SchwarzDe laatste keer dat we Henrik Schwarz spraken (in 2007) zat hij tot over zijn oren in de luiers en probeerde hij naast het maken van muziek ook zijn andere carrière als grafisch designer op de rails te houden. Maar zijn populariteit is in de afgelopen jaren enorm gegroeid en de aanvragen voor gigs en remixen stromen dan ook binnen. Tijd dus om eens even bij te praten: Gaat het nog een beetje, meneer Schwarz?

Lukt het je tegenwoordig nog steeds om al die ballen in de lucht te houden?

Henrik: “Grappig… de dingen die je me vertelt over dat vorige interview nemen me mee terug naar de tijd waarin ik alles probeerde te combineren. Ik heb me toen vaak afgevraagd of je wel succesvol kon zijn in de muziekindustrie als je je niet volledig op de muziek stortte. Het was ook best frustrerend om geweldige aanbiedingen voor gigs e.d. af te moeten slaan. Vreemd genoeg bleek het achteraf juist een prima beslissing te zijn. Doordat mijn optredens schaars waren, werd de vraag veel groter. Als ik dan ergens in de booth stond was de drive om op te treden enorm en was het publiek erg blij me te zien. Daardoor heb ik nu de mogelijkheid gekregen om me volledig op mijn muziek te richten en heb ik de brui gegeven aan mijn andere baan. En dat gaat tot nu toe gelukkig allemaal erg goed.”

Zonder er prat op te gaan overstijg je met gemak alle heilige hokjes van de dance en slaat jouw sound erg breed aan. Wat is het geheim van je succes?

Henrik: “Dat is een mooi compliment, maar ik weet eigenlijk niet of ik een ‘geheim’ heb. Ik laat me bij het produceren inspireren door de vraag hoe je menselijk blijft in een wereld die steeds meer gedomineerd wordt door technologie. Hoe beleef je in zo’n maatschappij nog emoties als geluk, intensiteit en pijn? Dat probeer ik te vertalen naar mijn muziek. Verder denk ik dat elektronische muziek altijd een element van ‘toekomst’ of ‘morgen’ in zich hoort te hebben. Het publiek op de dansvloer moet de toekomst bij wijze van spreken heel even kunnen voelen of aanraken. Maar uiteindelijk blijft het natuurlijk gewoon muziek met een bassdrum eronder (lacht), dus eigenlijk is het heel simpel.”

A Critical Mass: Henrik Schwarz, Dixon, Frank Wiedemann en Kristian Beyer.Naast je solo-projecten werk ook je ook vaak samen met je Innervisions-collega’s, de mannen van Ame en Dixon. Is samenwerken leuker dan alleen in de studio zitten?

Henrik: “Het heeft allebei positieve kanten. Solo heb je onbeperkte vrijheid, terwijl je in een groep rekening moet houden met anderen. Ik vergelijk het met ‘in een band zitten'. Het gevaar dat altijd op de loer ligt binnen een collectief is het compromis, een zwakkere versie van het origineel. Het heeft even geduurd voordat we wisten hoe we dat aan moesten pakken. De afspraak is nu: als één van ons niets ziet een voorstel, dan gooien we het hele idee uit het raam en beginnen we totaal opnieuw. Geen compromissen of sleutelen aan ideeën dus. Voordeel van samenwerken is dat het geweldig is, wanneer de chemie er is. Je wordt in feite groter dan je zelf bent door de input van de rest en durft verder te gaan dan je solo zou doen, omdat je in een veilig nest zit.”

Jullie werken momenteel aan een soundtrack voor een oude film van de Duitse cineast Fritz Lang. Kun je daar al iets meer over vertellen?

Henrik: “Nou nee, want ook hier geldt onze regel ‘als één iemand er niets in ziet’… Dat we een muzikaal project rond een film gaan doen is zeker, want dat is iets wat we al heel lang van plan zijn om te doen. Sommigen willen graag een film van Fritz Lang, maar niet allemaal. Het zou dus goed kunnen dat we voor een andere regisseur kiezen.”

Op ADE 2009 treedt je live op met Bugge Wesseltoft. Hoe is die samenwerking tot stand gekomen?

Henrik: “In de tijd dat ik bezig was met de remix van Mari Boine’s ‘Vuoi Vuoi Me’ kwam ik in contact met iemand bij platenmaatschappij Universal. Dat was een goede vriend van Bugge. Hij bleef erop aandringen dat ik Bugge een keer moest ontmoeten, omdat we volgens hem veel gemeen hadden. Nadat Bugge begin dit jaar bij mij op de koffie was geweest, nodigde hij me uit voor een gastoptreden van twintig minuten tijdens één van "De release van mijn album staat gepland voor de zomer van 2010."zijn gigs. Dit liep zomaar uit op een geïmproviseerde set van anderhalf uur! We hebben nu al samen op de planken gestaan in Montreux en Londen en het gaat steeds beter. Het is een fantastische samenwerking die heel natuurlijk verloopt, zonder moeilijk gedoe. We doen nieuwe versies van tracks die we eerder afzonderlijk hebben uitgebracht, maar hebben ook veel nieuw materiaal gecreëerd tijdens de liveshows. Het plan is om dit mee naar de studio te slepen en er een album van te maken. Al wordt dat een studioalbum; we proberen de vibe van de livesets er goed in te laten doorklinken.”

Wat kunnen we verder van de Innervisions-clan verwachten tijdens ADE?

Henrik: “We hebben er ontzettend veel zin in, want de Critical Mass-sessie vorig jaar in de Melkweg was zo’n ‘massive’ feest! En natuurlijk proberen we daar dit jaar overheen te gaan door het nog groter te maken. We beginnen de avond met een voorleessessie van het boek ‘Lost and Sound’ van Tobias Rapp over de ontwikkeling van de dancescene in Berlijn, dat later dit jaar in het Engels wordt uitgegeven door Innervisions. Daarna worden Bugge en ik bijgestaan door Frank (Ame) op keyboard tijdens onze 2-uur durende liveset. Dixon en Kristian (Ame) zullen vervolgens doordraaien tot het dak van de Trouw er echt letterlijk afgaat (lacht)”.

 

Heb je nog meer nieuwe projecten in de planning zitten?

Henrik: “Het album met Bugge staat gepland voor april 2010. Daarnaast heb ik het hele jaar bijna geen remixen gedaan. Dat was een bewuste keuze: wanneer ik zo’n klus krijg ga ik er altijd helemaal in op en zolang ik daar mee bezig was zat een eigen album er niet in. De afgelopen maanden heb ik dus vooral besteed aan eigen materiaal en mijn album is nu half af. De release staat gepland voor de zomer van 2010. Intussen ben ik ook weer begonnen met remixen en de eerste –een remix van The Jackson Five- komt binnenkort uit.”

MySpace Henrik Schwarz

(NB De ADE/Innervisions-avond in Trouw is uitverkocht).

Meer lezen over ADE 2009?

ADE 2009, donderdag: Artist Debate

ADE 2009, donderdag: Innervisions @ Trouw

ADE 2009, vrijdag: Richie Hawtin blikt vooruit

ADE 2009, vrijdag: Laurent Garnier @ Melkweg

ADE 2009, zaterdag: Op de bank met Craig en Banks

ADE 2009, zaterdag: Report Melkweg en Trouw

De 10 van... Nuno dos Santos en Agoria

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws