Het drum & bass-hart van dj Nymfo

Partyscene Redactie | 15 juni 2009
interviews

In Nederland wordt geen aandacht aan drum & bass besteed

DJ Nymfo: 'In Nederland wordt geen aandacht aan drum & bass besteed'

Eindhoven is niet alleen een rauwe technostad. De lichtstad heeft ook een bloeiende drum & bass-scene. Tien jaar geleden startten Pan en Nymfo het Red Zone-collectief, waarbij ze zich ook richtten op het organiseren van drum & bass-feesten. Maar tijden veranderen. Red Zone bestaat niet meer. DJ Pan heet inmiddels Martyn en reist als dubstepper de wereld rond. Nymfo is Nymfo gebleven en organiseert feesten onder de naam Icon. Aanstaande zaterdag brengt hij LTJ Bukem & MC Conrad naar de Effenaar. Tijd om Nymfo aan de tand te voelen.

 

Tekst: Aart Gaasbeek

 

Wat voor plek heeft drum & bass in Eindhoven?

Nymfo: “Drum & bass heeft vanaf dag 1 al een goede plek in de Eindhovense scene gehad. Toen het nog jungle heette, waren er al feesten in de Effenaar en nu is er maandelijks nog steeds veel te beleven voor de d&b-fan. Verder komen er veel d&b-artiesten uit Eindhoven en is er vorig jaar zelfs door MC Verse op zijn Engelse Crunch Recordings het City Of Light (Eindhoven lichtstad) album uitgebracht. Eindhoven staat daardoor erg goed op de kaart in de wereldwijde d&b-scene.”

Icon is al twee jaar een begrip in de d&b-scene. Toch gaan er geruchten dat 20 juni de laatste editie is?

Nymfo: “De editie met LTJ Bukem en MC Conrad wordt helaas de laatste editie van Icon. Dit vanwege naamsproblemen. Er is een andere organisatie die de naam Icon heeft gedeponeerd en zij staan in hun recht. Daarom dienen we onze naam te veranderen. 18 oktober zal er een nieuw d&b-concept komen in de Effenaar, genaamd ‘BREEK’.”

Je bent als producer succesvol met producties op o.m. Ram en Critical. Hoe omschrijf je jouw stijl?

Nymfo: “Mijn dj-stijl is hetzelfde als mijn producties: het moet rollen als een gek! De basis wordt gevormd door de diepe baslijnen, die doen denken aan de oude Bristol-periode toen o.a. Roni Size en Krust doorbraken. Ik ga vooral voor diepgang. Tegenwoordig is veel drum & bass zo hard en eentonig. Er mag af en toe wel wat variatie inzitten.”

“Mijn dj-stijl is hetzelfde als mijn producties: het moet rollen als een gek!Op de meeste producties werk je samen met collega's als Icicle en Proxima. Wat voor invloed heeft dat op je stijl?

Nymfo: “Deze neefjes hebben mij heel veel geleerd op produceergebied. Toen we nog samen in Eindhoven woonden, hebben we veel in de studio gezeten. Zij hebben veel invloed gehad op mijn stijl. De laatste tijd probeer ik hier een andere draai aan te geven en nog meer mijn eigen sound naar voren te brengen.”

Na Black Sun Empire, Noisia, Martyn en Lenzman ben jij de volgende Nederlander die succes heeft in het buitenland. Heeft hun succes het voor jou makkelijker gemaakt?

Nymfo: “Ten eerste hoort Icicle ook in dit rijtje thuis, omdat deze jongen al ontzettend veel op zijn naam heeft staan en nog veel meer bij gaat komen. Ten tweede denk ik dat het wel meespeelt dat er al een berg Nederlanders zijn die groter zijn in andere landen dan in Nederland. Ik denk dat veel mensen in het buitenland vaak wel denken: ‘Als het uit Nederland komt, dan zit dat wel snor!’

Engeland wordt nog steeds als het Mekka van de d&b gezien. Je hebt in clubs als The End en Fabric gedraaid. Hoe verschilt de scene daar van Nederland?

Nymfo: “De muziekstroming is daar ontstaan, dus ze hebben al een voorsprong natuurlijk. Veel grote artiesten wonen er en dat speelt ook een rol. Maar wat ook belangrijk is, is de media. In Nederland wordt er totaal geen aandacht meer aan d&b besteed. En wat een boer niet kent, dat vreet hij niet. In België is dat bijvoorbeeld heel anders. Daar heeft Studio Brussel een d&b-show en staat de schrijvende media meer open voor d&b. Dat mis ik in Nederland. TMF hoeft niet dagelijks een d&b programma van 3 uur uit te zenden, maar iets meer aandacht in de media zou ik erg waarderen. Het blijft een interessante stroming, waarin veel gebeurt!”

Je hebt jaren nauw met Martyn samengewerkt. Hoe verklaar je zijn succes?

Nymfo: “Die jongen denkt ongeveer 3024 keer na over alles wat hij doet.”

Hij heeft de overstap van d&b naar dubstep en techno gemaakt. Zie je voor jezelf een switch in de toekomst?

Nymfo: “Daar ben ik nu nog niet echt mee bezig. Het gaat nu erg goed in de d&b-scene, dus is er nog geen reden om te switchen. Ik heb een klassieke achtergrond op de piano en ik luister veel muziek. De basis is er en ik probeer af en toe wel eens iets te produceren in een ander genre, maar dat staat nog in de kinderschoenen.”

Wat zijn je toekomstplannen?

Nymfo: “Het liefst zie ik het zo: Nu nog een paar jaar drum & bassen, dan langzame discohouse maken, vervolgens filmmuziek en uiteindelijk heel veel huizen hebben die ik kan verhuren. O ja en als ik voorbij de vijftig ben, wil ik een Jaguar en ga ik sigaren roken!”

Nymfo’s top 10 van juni

1. S.P.Y. - ASBO - Soul:r

2. Dapayk & Padberg feat. Caro - Island (Noze remix)

3. Nymfo - Social Isolation - 31 Records

4. DJ Koze - All The Time

5. Spor - Aztec - Shogun Audio

6. Francesco Tristano - The Melody

7. Nymfo - Magnetic Field - C.I.A. Recordings

8. Noisia - Crank - Vision

9. Martyn - Vancouver - 3024

10. Spirit - Splinter - Inneractive

Nymfo is zeer productief. De volgende releases die gepland zijn:  Locution - Critical Recordings / Ghost Story - C.I.A. Deep Kut / Surface Scan - C.I.A. Deep Kut  / Three Of A Kind - Cyanide Recordings / Social Isolation - 31 Records / Robocall - 31 Records / Space Tourist - C.I.A. / Magnetic Field - C.I.A.

Benieuwd naar de muziek van Nymfo, check dan zijn myspace-pagina

 

Aanstaande zaterdag presenteert Nymfo de laatste editie van Icon in de Effenaar. LTJ Bukem, MC Conrad en Furney zijn daar te gast. Meer info check HIER

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws