DATA: 'Wij Fransen houden van disco'

Partyscene Redactie | 8 juni 2009
interviews

'Beter disco dan gabber'

David Guillon (23) alias DATA is volgens vele media de nieuwe Daft Punk

David Guillon (23) alias DATA is volgens vele media de nieuwe Daft Punk. Daar is deze Franse festivalact bij uitstek het absoluut niet mee eens. “Ik maak mijn muziek zelf. En als ik iets nieuws nodig heb, dan nodig ik gewoon een artiest uit in mijn studio.”

Je wordt nu al vergeleken met Daft Punk en Justice. Beschouw je dat als een compliment?

“Kijk, het is natuurlijk leuk om vergeleken te worden met zulke grote bands, maar muzikaal gezien hebben we niet zoveel gemeen. Daft Punk produceert house met disco-invloeden en Justice mixt rock met elektronische muziek. Beiden produceren muziek voor de dansvloer, maar ik maak ook soundtracks voor films en huiskamertracks. Het deel clubmuziek op mijn album lijkt eerder op de cosmic disco van een Prins Thomas, dan op de discohouse van Daft Punk.”

Gebruik jij, net als Daft Punk en in mindere mate Justice, samples?

“Nee. Ik maak mijn muziek zelf. En als ik iets nieuws nodig heb, dan nodig ik gewoon een artiest uit in mijn studio - een gitarist, een zanger.”

Ik maak mijn muziek zelf.‘Skywriter’ is de zoveelste ode aan de jaren ’70 en ’80; aan Chic, Quincy Jones en Giorgio Moroder, nota bene geproduceerd door een broekie van 23. Wanneer stopt die onophoudelijke ode aan de disco van Franse dance-producers toch eens?

“Waarschijnlijk nooit. Wij Fransen houden van synthesizers, van disco. Van gitaren, van popmuziek. Ik ook. Daarom vind je het allemaal terug op Skywriter.

Elk land heeft zijn favoriete muziekgenres, ook in de dance. In Engeland was rave lang populair, net als in Duitsland. En hardstyle. Nederlanders hebben lang massaal lopen hakken op gabberbeats. In de Zuid-Europese landen, zoals Italië en Spanje, zijn (Italo)disco sinds jaar en dag populair. Gelukkig maar, want zeg nu zelf: beter disco dan die verschrikkelijke rave, hardstyle of gabber.”

Vrienden in je MySpace zijn o.a. Michael Jackson, N.E.R.D. en Sly & The Family Stone. Denk jij dat deze artiesten de sound van DATA goed vinden?

“Haha, je denkt toch niet dat als ik Michael Jackson via een MySpace-bericht vraag om naar mijn muziek te luisteren, hij daar op in gaat? (Lacht) Toch, als hij de track ‘One in a Million’ zou horen, denk ik dat-ie er zonder problemen een Moonwalk uitgooit. Ook voor Sly & The Family Stone en N.E.R.D. is wel wat te ontdekken op Skywriter.”

Het geluid van Data leent zich nogal voor de grote zomerfestivals. Jij kunt zeker niet op vakantie, deze zomer?

“Dat klopt. Mijn boekingsagent heeft onlangs een tour uitgestippeld langs festivals en podia in Canada, Verenigde Staten, Mexico en Puerto Rico. Verder sta ik op vele Europese festivals en natuurlijk in Franse clubs. Vooralsnog word ik geboekt voor een dj-set, omdat een live-set toch een gecompliceerde en daardoor dure aangelegenheid is. Volgend jaar is DATA hopelijk zo bekend dat ik met een tourbus vol muzikanten de wereld rond kan reizen.”

DATA

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws