Interview Jerome Sydenham

Partyscene Redactie | 2 juni 2009
interviews

"Ik ben nog steeds niet helemaal 'af'."

De van oorsprong Nigeriaanse, maar inmiddels in Berlijn woonachtige dj/producer Jerome Sydenham maakte onlangs een muzikale stop in Utrecht. Love2party sleurde de beste man in het holst van de nacht backstage en vroeg hem het hemd van het lijf.

 

Jerome SydenhamTekst: Susanne Woning

 

Terwijl zijn releases regelmatig opduiken in de top 10-lijstjes van bijna al zijn collega’s, wil het met die naamsbekendheid bij het grote publiek nog steeds niet helemaal lukken voor Jerome Sydenham. Door zijn samenwerking met Kerri Chandler en Dennis Ferrer blijft hij toch altijd een beetje in de schaduw van deze grote namen staan.

En dat terwijl hij de dansvloeren wereldwijd al sinds midden jaren tachtig trakteert op de lekkerste tunes en bovendien labelbaas is van Ibadan, dat al vele jaren garant staat voor dikke kwaliteitshouse. Love2party zette één van de meest ondergewaardeerde producers van dit moment daarom eens even flink in de spotlights.

 

Je bent geboren in Nigeria, opgegroeid in Engeland en de V.S. en woont nu in Berlijn. Welke plek heeft muzikaal het meest invloed op je gehad?

Jerome: “Tijdens mijn jeugd in Nigeria werd ik blootgesteld aan veel verschillende soorten muziek, zoals disco, funk, jazz en reggae. Ik leerde die diversiteit in stijlen steeds meer te waarderen en besloot dat ik zelf ook iets met muziek wilde gaan doen. Toen ik op mijn 14e naar Engeland verhuisde kwam ik voor het eerst in aanraking met de clubcultuur. Ik wist gelijk dat ik dj wou worden. Die roeping werd nog veel sterker na "Ik wou Ibadan 'representen' en heb mijn label daarom dezelfde naam geven."de verhuizing naar New York op mijn 17e. Door de vele undergroundfeesten die ik daar bezocht, en later ook zelf organiseerde, raakten de ontwikkelingen in een stroomversnelling en kon ik mijn muzikale activiteiten naar een hoger niveau tillen. Al deze ervaringen maken me wie ik nu ben. Wonen in Berlijn past trouwens prima in dat plaatje. Ook daar leer ik iedere keer weer nieuwe dingen in de vele clubs en platenzaken. Ik ben dus nog steeds niet helemaal ‘af’.”

Je hebt je label naar je geboorteplaats genoemd. Vertel ons eens iets meer over Ibadan, Nigeria.

Jerome: “Het is eigenlijk een slaperige universiteitsstad met zo’n 2 miljoen inwoners (mijn vader was er professor), vooral beroemd om de grootste Afrikaanse markt op het hele continent. Maar doordat er veel studenten rondlopen, is er altijd een levendige muziekscene geweest. Ik heb dus erg goede muzikale herinneringen aan die plek. Ik wilde Ibadan ‘representen’ en heb mijn label daarom dezelfde naam gegeven.”

Hoe staan de zaken ervoor met Ibadan en sublabels als Apotek en Avocado?

Jerome: “Het zijn moeilijke tijden, maar ach, de financiële situatie is voor onafhankelijke labels in feite nooit heel goed geweest, dus ‘what’s new’. Ik vertrouw gewoon op de kwaliteit van de releases, al ben ik wel bezig het repertoire wat breder te trekken met nieuwe sublabels en meer diversiteit. Over piraterij kan ik me niet echt druk maken: waarom zou ik energie verspillen aan een fenomeen waar toch niets aan te doen is?”

"Dennis en Kerri zijn allebei echte machinefreaks, terwijl ik toch meer geïnteresseerd ben in het eindresultaat."Naast je soloreleases ben jij bekend van je collaboraties met Kerri Chandler en Dennis Ferrer. Wat zijn de grootste overeenkomsten en verschillen tussen jou en deze twee heren?

Jerome: ”Kerri en Dennis zijn mijn beste vrienden en we zitten spiritueel gezien echt op één lijn. Kerri heeft een enorm muzikaal talent en weet iedereen altijd een stapje voor te blijven. Ook is hij een technisch genie. Hij is constant op zoek naar de nieuwste apparatuur en heeft mij als een soort leraar wegwijs gemaakt in de studio. Maar dat is dan ook gelijk het grootste verschil tussen mij, Dennis en Kerri. Zij zijn allebei echte machinefreaks, terwijl ik toch meer geïnteresseerd ben in het eindresultaat.”

Je staat nu al sinds midden jaren tachtig achter de decks. Wat was in al die jaren je vreemdste gig?

Jerome: “Dat was jaren geleden in Kyoto, Japan. Tijdens mijn set werd ik de hele tijd lastiggevallen door een dronken Japanner, die ook nog eens ontzettend racistische opmerkingen naar mijn hoofd slingerde. Misschien niet zo heel verstandig van me, maar op een gegeven moment was ik het zo zat, dat ik uit de booth sprong en hem een klap verkocht. Vervolgens ontstond er een massale vechtpartij in de club en werd het feest stilgelegd. Die dronken Japanner werd er uiteindelijk uit gezet en gelukkig is het daarna toch nog een heel dik feestje geworden.”

"Fela Kuti, de Red Hot Chili Peppers, Bob Marley of Nina Simone op. Dat zijn echt perfecte ‘kookplaten’."Van welke platen krijg je nog steeds kippenvel, ook al draai je ze al jaren?

Jerome: “Dat zijn er teveel om op te noemen, maar echte klassiekers waar ik nooit genoeg van krijg zijn ‘Computer World’ van Kraftwerk, ‘Atmosphere’ van Kerri Chandler en ‘Can You Feel It’ van Fingers Inc.”

Waar luister je naar in je vrije tijd?

Jerome: “Ik houd erg van koken als ik thuis ben. Ik zet dan altijd Fela Kuti, de Red Hot Chili Peppers, Bob Marley of Nina Simone op. Dat zijn perfecte ‘kookplaten’.”

Zitten er voor 2009 nog nieuwe projecten in de planning?

Jerome: “Het plan was om rond deze tijd een volledig nieuw album uit te brengen, maar dat heb ik helaas uit moeten stellen. Ik kreeg veel verzoekjes om remixen te maken en dat slokte al mijn tijd in de studio op. De remixen van Carl Craigs ‘Angel’ en Adam Beyer & Joel Mulls ‘Forming Dies’ zijn inmiddels uit en ik heb ook net een remix voor Nic Fanciulli af. Verder komt er een mix-cd aan, maar daar kan nu nog even niets over vertellen. We gaan veel ondernemen op de sublabels, dus houd die de komende tijd goed in gaten. Ik wil tot slot even van de gelegenheid gebruik maken om iedereen die Ibadan in al die jaren heeft gevolgd en gesteund te bedanken!”

Wil je Jerome Sydenham in actie zien? Op 31 juli is hij weer in Nederland en draait hij samen met Will Saul in Trouw.

MySpace Ibadan

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws