5 vragen aan Morgan Geist

Partyscene Redactie | 26 mei 2009
interviews

Ik ben productiever dan ooit

Morgan Geist: 'Ik ben productiever dan ooit!'

Love2Party belde naar New York om Morgan Geist - helft van Metro Area en oprichter van het Environ-label - te pakken te krijgen. Phoner-interview met een snotverkouden Amerikaan, die komende vrijdag in TrouwAmsterdam optreedt. ‘Muziek is mijn medicijn.’

Tekst: Marcel

 

Maandagochtend, een telefoon in New Jersey - New York: Ring, ring…

Amerikaan met een nogal hese stem neemt op: ‘Kuche, kuche. Hallo, met Morgan Geist. Kuche, kuche!!’

L2P: ‘Love2Party uit Nederland hier. Dat klinkt trouwens niet best.’

Morgan: ‘Ik ben zo ziek als een hond. Maar waarschijnlijk is het geen Mexicaanse Griep.’

L2P: ‘Gelukkig maar. Is New York in de ban van de Influenza A?’

Morgan: ‘Valt wel mee. Maar onze familie wel, want mijn zus zou het zomaar kunnen hebben. Ze heeft de symptomen en wordt nog onderzocht.’

L2P: ‘Nou, het beste er mee. Als je komend weekend naar Nederland komt, draag je dan wel een mondkapje?’

Morgan: ‘Ben je belazerd? Ik ben nu misschien een beetje verkouden, maar verder zo gezond als een vis.’

L2P: ‘Dus jij bent niet het type dance-artiest dat liters wodka naar binnen kiepert en XTC-pillen slikt alsof het paracetamolletjes zijn, terwijl hij de ene na de andere groupie een inwendige inspectie geeft in zijn hotelkamer?’

Morgan: ‘Op dat laatste na, niet.’

L2P: ‘Goed, zullen we het nu over de serieuze zaken des levens hebben?’

Morgan: ‘Lijkt me een verstandig plan!’

 

1) Wat is het verschil tussen een Metro Area-productie en een Morgan Geist-plaat?

“Het verschil is dat een Metro Area-plaat beter verkoopt, omdat meer mensen ons kennen. Ik zal je een leuke anekdote vertellen. Laatst verkocht ik mijn fiets aan een tiener via een advertentie op de internetpagina van de New York Times. Het ventje zag aan mijn e-mailadres dat ik iets te maken heb met het Environ-label en vroeg me of ik ook muziek maakte, net als hij. Hij vond het erg stoer dat ik op hetzelfde label zit als Metro Area.”

2) Op je meest recente album, Double Night Time van vorig jaar, houd je er een oldskool sound op na. Waarom?

“Het is de muziek die ik goed vind. Geen idee of het oldskool klinkt. Misschien kom het door mijn drummachine van twintig jaar oud, of de gebruikte Kraftwerk-samples in een paar tracks. Ook zijn niet alle nummers fonkelnieuw. Opener ‘Detroit’ en afsluiter ‘Lullaby’ stammen af van een vinylrelease uit 2001. Ik dacht: de tracks zijn alleen nog maar opgepikt door een paar honderd dj’s, ook het cd-publiek moet worden bediend.”

3) Veel releases van het Environ-label stralen disco uit, vele Metro Area-tracks zijn besmeurd met disco en Morgan Geist is disco. Ben jij geboren in de verkeerde tijd?

“Nou, ik ben geboren in 1972, dus heb ik wel wat meegekregen van de discoperiode. Maar ik beschouw het als een voordeel dat ik pas na de discotijd ben gaan draaien en muziek ben gaan maken. Alle meuk uit die tijd is me zodoende bespaard gebleven. Nu kan ik me richten op de pareltjes uit die tijd en daar inspiratie uit halen voor mijn nieuwe producties. Het hoeft geen nadeel te zijn om een muzikaal interessante periode net niet mee te hebben gemaakt. Ik hoor wel eens van de oude garde discogangers, veelal veertigers, dat de tijd in de Paradise Garage met dj Larry Levan nooit geëvenaard is. Leuk is dat. Dan ben je wat mij betreft al gestopt met leven.”

4) De sound op Double Night Time is nogal opgetogen. Maar als ik mijn collega-interviewers mag geloven, ben jij nogal zwaarmoedig als het om elektronische muziek anno 2009 gaat.

“Ach, ik houd van contrasten in muziek, in het leven. Maar ik ben niet de enige. Hoe vaak is het niet voorgekomen dat een legendarische soulzangeres, met een arsenaal aan blije nummers in haar oeuvre, thuis wordt mishandeld door haar man?”

5) Hoe houd jij je Environ-label levend in een tijd van economische crisis en piraterij?

Metro Area“Er komt binnenkort een nieuw album van Kelly Polar uit en een Metro Area-plaat is, op vijf tracks na, ook af. Weet je: het is moeilijk. Ik moet continue extra geld in het label pompen. In een tijd als deze is het leven als dance-artiest en labelmanager zeker geen goudmijn. Maar ik leef om muziek te maken en uit te brengen. Mijn medicijn voor alle ellende is muziek. Met het aannemen van extra remixklussen probeer ik meer lucht te krijgen. En dat gaat best goed. Ik heb pas remixen afgemaakt voor Whitest Boy Alive, een ouwe Patrick Cowley en een nummer van een Engelse singer/songwriter. Ik moet nu harder werken voor een lager gage, maar dat werkt juist inspirerend. Ben daardoor vaker in de studio en productiever dan ooit. Daardoor nemen de dj-boekingen weer toe, en sta ik volgend weekend, samen met Metro Area-partner Darshan Jesrani, te draaien in Amsterdam. Wat je daar kunt verwachten? Een selectie platen die ons inspiratie hebben gegeven voor het maken van Metro Area-tracks; oude disco, funk, soul, deephouse en funky techno.”

Metro Area draait komende vrijdag 'all nite long' in TrouwAmsterdam, tijdens een nieuwe aflevering van Drukpers. Kaarten kosten 12 euro en zijn HIER te bestellen.

Morgan Geist

Environ

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws