Jazzanova heeft nooit ruzie in de studio

Partyscene Redactie | 20 februari 2009
interviews

Jazzanova-dj gaat voor de eclectische muziekmix

Bij het zeskoppige Jazzanova heeft elke producer zijn eigen inbreng. De Braziliaanse sfeer op de niewe plaat Of All The Things komt geheel voor rekening van Jürgen Von Knoblauch. Morgen draait de Duitser in de voormalige studentenkroeg De Beurs, tegenwoordig De Club Zonder Concessies. Daags voor het optreden belden wij hem op.

 

Jurgen“Het was tijdens de releaseparty in Berlijn. Onze speciale gast-dj Gilles Peterson was op de Braziliaanse tour. Op een gegeven moment mixte hij ‘Gafiera’ van ons nieuwe album in. Ik had het in het begin niet eens door, omdat de andere schuif van het mengpaneel ook nog vol open stond. Maar toen ik Jazzanova-collega Alexander Barck helemaal los zag gaan, kreeg ik het in de gaten: de Braziliaanse invloeden op ‘Of All The Things’ werken prima op de dansvloer. Aan dat nummer heb ik het meeste gewerkt, en aan de bossanova-track ‘Lucky Girl’. Die gasten in de studio zeggen wel eens: ‘jij bent in het verkeerde land geboren’.”

“We hebben allemaal onze eigen inbreng wat de releases van Jazzanova betreft. Er zijn twee echte producers. Dat zijn Stefan Leisering en Axel Reinemer, met elk een eigen studio waar we afwisselend in werken. Daarnaast zijn er vier dj’s die hun ervaringen in de clubs vertalen naar nieuwe tracks en die ook uitproberen op de dansvloer. Onze kracht en tevens de enige herkenbaarheid in onze producties is dat we de drums live inspelen, en dat verschil hoor je als je onze muziek vergelijkt met andere dance-producers.”

“Ruzie in de studio is er maar zelden. Wij discussiëren wel eens wat over een loopje of hi-hat, maar dat gaat altijd heel gemoedelijk. We zijn bijna nooit altijd met z’n zessen in de studio. Dat komt omdat er altijd wel één van de vier dj’s - Alexander Barck, Claas Brieler, Jürgen Von Knoblauch of Roskow Kretschmann - op pad is. Gezeur over geld hebben we al helemaal niet. De afspraak die wij hebben gemaakt, is heel simpel. Alle opbrengsten van de Jazzanova-dj-sets en onze releases gaan in één pot. Daar wordt studio-equipement van bekostigd, of muziek voor de dj’s. Na aftrek van alle kosten en investeringen wordt het bedrag verdeeld over zes personen.”

Jazz Now“Momenteel werken we aan de soundtrack van de film ‘Lila, Lila, naar een roman van de Zwitserse schrijver Martin Suter. Daarna willen een aantal remixes gaan selecteren voor het derde deel van Jazzanova The Remixes. We hebben er weer een behoorlijk aantal gemaakt, sinds de verschijning van de vorige remixverzamelaar. De focus ligt echter nog op ons nieuwe album. Daarom spelen we soms live. Zoals een paar weken geleden tijdens de uitreiking van de Gilles Peterson Worldwide Awards. Machtig is dat, je eigen tracks spelen op een podium. Helaas komt een live-optreden maar zelden voor, omdat het voor een boeker zo’n dure grap is om de hele Jazzanova-bups over te laten vliegen. Vandaar dat ik in mijn dj-sets veel van onze producties draai, ter promotie van het album.”

“Momenteel draai ik echt van alles. Soms heb ik een houseperiode. Of een broken beat-tijd. Maar sinds kort is mijn stijl meer eclectisch dan ooit. Funk, soul, jazz, broken beat, disco, boogie house, drum & bass, ik ga alle kanten op. Natuurlijk peil ik altijd eerst de stemming van het publiek. Toch hoop ik zo eclectisch als mogelijk te draaien. Wat denk jij: werkt dat in Rotterdam?”

Jürgen Von Knoblauch draait zaterdag tijdens ‘Jazz Now’ in de Club Zonder Concessies (De Beurs). Supporting-dj’s zijn Thelonious en Miss Delicious. Een kaartje kost 8 euro.

 

Jazzanova

Club Zonder Concessies

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws