5 vragen aan Tjeerd Bijnsdorp (Evotions)

Partyscene Redactie | 5 februari 2009
interviews

10 uur clubben is minder vermoeiend dan de Dam-tot-Dam-loop

Zaterdag haalt hij de Duitse marathon-dj Karotte naar het Rotterdamse poppodium Watt, voor een dj-set van maar liefst 10 uur. Tjeerd Bijnsdorp, voormalig ID&T’er, doet het tegenwoordig heel aardig als zelfstandig partyorganisator: “Een feest mag soms best wat meer mag kosten dan strikt noodzakelijk is.”

 

1) Zaterdag hebben jullie Karotte geboekt voor een 10 uur durende set. Heeft zo'n dj, vergeleken met een ‘reguliere’ boeking, nog vreemde eisen? (Denk aan een po naast de decks, elk uur een sterk bakkie espresso of extra opslagruimte voor al die platen en cd’s die aan bod moeten komen.)

"Dat zou je denken. Zeker tien uur achter de draaitafels staan is niet niks. Toch heb ik bijvoorbeeld tijdens de set van Frank Kvitta op The Chaos Theory (die ook 10 uur duurde) gezien dat de menselijke blaas tot veel in staat is. Uiteraard houden we er wel rekening mee dat hij snel backstage naar het toilet kan. Maar legt Karotte bijvoorbeeld een plaat als 'Fizheuer zieheuer' van Villalobos erop, dan kan hij ook nog rustig zijn handen wassen en een sigaretje paffen in de rookruimte. En als back-up kan mijn collega Frenk Wiersma - die Evotions heeft opgericht - zelf ook een aardig plaatje draaien en het altijd even overnemen, mocht het krap worden. Vreemde eisen zijn Karotte overigens vreemd. Hij wil gewoon een mooie nacht beleven met zijn trouwe fans en de twee flessen gin die we op verzoek voor hem neerzetten zijn meer dan voldoende!"

Zaterdag draait Karotte in de grote zaal van Watt. Hij begint al om 20:00 uur en legt zijn laatste plaatje om 06:00 uur op de decks. In de basement is het ook aangenaam vertoeven, met optredens van Unders, Frenk Wiersma, K.Cee, Olivier Weiter en Johanna Mercker. Er zijn nog kaarten a 15 euro verkrijgbaar in de voorverkoop. Aan de deur betaal je 5 euro meer.2) De avond begint om 20:00 uur en eindigt om 06:00 uur. Dat houd je toch niet vol met een rolletje dextro energy?

"Time Warp duurde van 20.00 tot 12.00 uur en van de eerste tot de laatste minuut heb ik het meegemaakt op een paar liter water en twee Red Bull. Er wordt meer van gemaakt dan het in werkelijkheid is. Tien uur clubben is minder vermoeiend dan de Dam-tot-Dam-loop, en die 10.000 recreanten die daaraan deelnemen zijn echt niet allemaal geoefende atleten!"

3) Jij bent ooit begonnen als redacteur bij ID&T. Wat is de grootste les die je daar geleerd hebt en hedendaags toepast in je werkzaamheden als organisator op eigen benen?

"Dat een feest soms best wat meer mag kosten dan strikt noodzakelijk is. Liever publiek dat terugkomt dan publiek dat zich eenmalig in de luren laat leggen door loze beloften. Verder heb ik daar door eigen ervaring geleerd dat open communicatie met je publiek enorm belangrijk is."

4) Op 28 maart organiseer jij, als Nederlandse tak van Cocoon, een optreden van Sven Vath in de Rotterdamse Maassilo. Waarom kan die man jou, na al die jaren, nog steeds boeien?

"Waarom is Madonna na 20 jaar nog altijd de eerste naam die in je opkomt als je een vrouwelijke wereldster moet noemen? Van de honderden dj's die ik aan het werk heb gezien, komt er niemand in de buurt van Sven als het gaat om charisma. Sven zoekt oogcontact met zijn publiek en geeft je het gevoel een geheim met hem te delen. Hij staat hoog boven de mensen op de dansvloer en is ongenaakbaar. Tegelijkertijd is hij gelijk aan hen en weet als geen ander het 'wij'-gevoel tussen dj en publiek te creëren. Hij dineert in de duurste restaurants ter wereld en gaat speciaal naar Parijs om daar kleding te kopen, maar als hij het naar zijn zin heeft, geeft hij na afloop van het feest rustig op een Amsterdamse bovenkamer nog een privésetje voor de happy few, in plaats van naar zijn luxe hotelkamer met kingsize bed te gaan. Een jaar geleden vond ik hem een mindere periode hebben, maar in oktober klapte hij er weer een formidabele set op tijdens Cocoon op het Amsterdam Dance Event - waarvoor hij minutenlang applaus krijgt - en dan weet je dat Vath niet ouder wordt maar beter."

5) Je organiseert de laatste tijd steeds vaker feesten in Rotterdam. Wat trekt jou aan in de Maasstad en het Rotterdamse publiek?

"Er is in Rotterdam veel meer mogelijk op het gebied van uitgaan, en dan bedoel ik daarmee dat er meer geschikte locaties zijn en er een veel soepeler beleid is ten aanzien van de sluitingstijden. Het is zonde om een dik technofeest te geven dat om 04.00 uur alweer is afgelopen. Een beetje technonachtbraker komt dan net op stoom. Daarnaast zijn de meeste locaties in Amsterdam niet van deze tijd als het gaat om de voorwaarden om er iets te kunnen organiseren. Dan heerst er zo'n houding van 'je mag blij zijn dat we ruimte voor je willen vrijmaken'. In Rotterdam wordt het meer gewaardeerd als ze zien dat je de schouders eronder zet en er iets van wil maken."

Zaterdag draait Karotte in de grote zaal van Watt. Hij begint al om 20:00 uur en legt zijn laatste plaatje om 06:00 uur op de decks. In de basement is het ook aangenaam vertoeven, met optredens van Unders, Frenk Wiersma, K.Cee, Olivier Weiter en Johanna Mercker. Er zijn nog kaarten a 15 euro verkrijgbaar in de voorverkoop. Aan de deur betaal je 5 euro meer.

Evotions

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws