Even voorstellen: De finalisten v/d TWSTD dj-contest

Partyscene Redactie | 15 januari 2009
interviews

'Er zijn tegenwoordig zoveel mensen die draaien'

Vrijdag strijden zes dj-talenten in de finale van de jaarlijkse TWSTd DJ Contest. Op het spel staan een cursus Electronic Music Production en gigs op o.m. TWSTd QNSDY, Rockit Open Air en Awakenings. Maar wie zijn nou die dj’s die in de finale staan? Wij stellen ze vandaag allemaal kort aan jullie voor.

Na 80 voorrondes met zo’n 160 deelnemers zijn het Kevin Arnemann, Teatro Kultka (duo), Lucatone & Olivier Weiter (duo) en Mind 01 die het kleine dj-café verwisselen voor de Max-zaal in de Melkweg. Naast de glorie van de overwinning maken zij kans op een cursus Electronic Music Production (bij SAE), gigs op TWSTd QNSDY, Rockit Open Air, Awakenings en een vaste plek in de line-up van de Dommelsch TWSTd DJ’s Tour.

Lucatone & Olivier WeiterNaam: Roel Varkevisser en Lucas Varga (Olivier Weiter & Lucatone)

Leeftijd : 21 & 21

Woonplaats: Amsterdam

Houden zich bezig met: Organiseren van feesten, draaien en produceren.

Draaistijl: Funky grooves met housy invloeden, zolang de vibe maar aanwezig is.

All Time Favourite track: Wij hebben niet één favoriete track. Bij elk moment past een andere plaat, en alles wat wij draaien is favoriet.

Favoriete labels: 8bit, Love letters from Oslo, Below, Drumpoet Community en vele anderen.

Beste dj's: Mathias Kaden, Woody, Daniel Stefanik 

Beste producer: Guillame & The Coutu Dumonts, Nick Curly, Dj Sneak, Mountain People Dj's

Waar hebben jullie in het verleden al gedraaid? Westerunie, Flexbar, Bar25 (Berlijn), Supperclub, Stubnitz

Wat zijn jullie goede eigenschappen als dj? Positieve uitstraling, interactie met het publiek en een constante groove overbrengen.

Beschrijf jullie ervaring van de halve finale van de TWSTd DJ contest? Het niveau was hoog, daarom was de uitslag extra motiverend voor ons om in de finale nog beter te presteren en de beste kant van ons te laten zien.

Hoe moeilijk is het om in Nederland door te breken? Moeilijk, er zijn tegenwoordig zoveel mensen die draaien. Mensen staan in de rij om een plaat op te leggen in een club. Hierdoor wordt het moeilijk om je te onderscheiden van de rest. Het totaalplaatje wordt steeds belangrijker: platenkeus, techniek, maar ook uitstraling hoort daarbij. En niet te vergeten het produceren van muziek. De markt raakt verzadigd, dus is het lastiger om door te breken.

Wat hebben jullie er tot nu toe voor gedaan? Veel tijd stoppen in het zoeken naar muziek, veel organiseren en zoveel mogelijk draaien. Voor de rest stoppen we zoveel mogelijk passie in de dingen die we doen, want uiteindelijk draait het om de liefde voor muziek!

Waar zijn jullie de komende tijd als DJ te bewonderen? We staan 17 januari B2B op de Stubnitz. Ook organiseren we met ons Bar27 collectief nog een aantal clubavonden in Amsterdam (KonneKt) en hosten we in de zomer een aantal keer een stage op verschillende festivals. Ook draaien we weer samen in Bar25 Berlijn, tijdens het zomerseizoen.

Wat zijn jullie toekomstplannen? Live life, love music!

Kevin ArnemannNaam: Kevin Arnemann

Leeftijd: 16

Woonplaats: Amsterdam

Houdt zich bezig met: Studeren en muziek

Draaistijl: Ergens tussen minimal en techno

All Time Favourite track: Oeh, zoveel. Maar als ik echt moet kiezen dan is dat Joris Voorn - Incident. Geweldige plaat!

Favoriete label: Dat zijn er ook veel. Maar echt favoriet is Drumcode. Vooral de oude releases zijn super! Het was een tijdje stil daar maar er zijn echt weer veel toffe releases uitgekomen op dit label.

Beste dj: Mag ook de beste act? Dat is dan Collabs 3000.

Beste producer: Dat is zonder enige twijfel Joris Voorn.

Waar heb je in het verleden al gedraaid? Ik heb nog niet zo heel veel buiten de deur gedraaid maar de grootste tenten waren de Flexbar en de Westerunie.

Wat zijn je goede eigenschappen als dj? Dat ik nieuwsgierig en gedreven ben.

Beschrijf je ervaring van de halve finale van de TWSTd DJ contest? Best Spannen. Die avond bepaalde wel of je in de Melkweg mag draaien of niet.

Hoe moeilijk is het om in Nederland door te breken? Vrij moeilijk. Er zijn zoveel goeie dj’s in dit land. En je moet ook zeker de juiste mensen kennen.

Wat heb jij er tot nu toe voor gedaan? Heel veel demo’s rondgestuurd en ben flink aan het netwerken.

Waar ben je de komende tijd als DJ te bewonderen? 14 februari ga ik een setje draaien in de Underground in Lelystad.

Wat zijn je toekomstplannen? Dat hangt natuurlijk een beetje af van de finale. Sowieso gewoon lekker blijven draaien en ik wil me ook gaan verdiepen in het produceren. Maar als eerste mijn examen halen.

Teatro KultkaNaam: Teatro Kultka (duo, Nick en B.)

Leeftijd: Nick:21, B.: 23

Woonplaats: Nick: Amsterdam, B.: De Weere

Houdt zich bezig met: Nick: modeltreinen, B.: Genieten

Draaistijl: Techno minimal house groove funk

All Time Favourite track: Nick: The Roots - The Seed, B.: Das Bierbeben - Staub (Robag Wruhme)

Favoriete label: Nick: Ovum, B.: Trapez

Beste dj: Nick: Jeff Mills, B.: The Wighnomy Brothers

Beste producer: Nick: Timbaland, B.: Jon Gaiser

Waar heb je in het verleden al gedraaid? Nick: Sensation, Mystery land en een gros aantal clubs en feesten, B.: Argos, TWSTD

Wat zijn je goede eigenschappen als dj? Nick: Nuchter, weten wat een feestje is, muziek kunnen voelen en niet alleen kunnen luisteren. B.: Rust.

Beschrijf je ervaring van de halve finale van de TWSTd DJ contest? Nick: Intiem, B.: Gezellig en bekwame opponenten.

Hoe moeilijk is het om in Nederland door te breken? Nick: Appeltje eitje, als je maar leuk genoeg bent. B.: Kan er niet zo zeer over meepraten. Ik doe mijn best om iedere tent maximaal te laten gaan. Ik dj louter en alleen voor het kippenvel en zolang die passie overkomt op het publiek moet je op een zeker moment merken dat er meer en meer mensen dat gevoel met je willen delen.

Wat heb jij er tot nu toe voor gedaan? Nick: In principe doen we gewoon wat leuk vinden en dat is draaien en als daar als bijkomstigheid bij komt dat we doorbreken in de zin dat de hele wereld ons geweldig vindt, dan moet dat maar

B.: In feite alleen dj’en. Ik ben allengs van mening dat dat idealiter ook het enige zou moeten zijn om bekendheid te verwerven met hetgeen waarvoor je bekendheid nastreeft en waartoe je pretendeert kwaliteiten te hebben. Een dj-contest is in dat geval allicht de enige mogelijkheid om louter op grond van je kwaliteiten bekendheid te verwerven. Lang leve TWSTD!

Waar ben je de komende tijd als DJ te bewonderen? Nick: Als we winnen dan kan je niet meer om ons heen, verder kunnen wij allebei slecht tegen ons verlies. B.: Ik heb werkelijk geen idée. Ik hoop op leuke boekingen. Boek ons!

Wat zijn je toekomstplannen? Nick: Veel liefde, muziek en vreugde! B.: Go with the flow. Kansen grijpen en vooral mijn best blijven doen op de dingen die ik doe. Mijn plannen strekken niet verder dan één a twee weken. De verdere zaken liggen te ver in de toekomst en zijn te zwaar onderhevig aan allerlei omstandigheden waar ik totaal geen invloed op kan uitoefenen. Mijn enige planning bestaat uit mijn leven zodanig in te richten dat ik altijd de keuze kan maken voor  het goede. Zowel voor mijzelf als voor mijn dierbaren. Dat is mijn droom. De rest, enge dingen als geld, hoef ik me in dat geval geen zorgen meer om te maken.

Mind 01Naam: Mind 01          

Leeftijd: 28

Woonplaats: Amsterdam

Houdt zich bezig met: Muziek!

Draaistijl: Minimal/techno

All Time Favourite track: Moved - Guido Schneider

Favoriete label: Minus/Plus8

Beste dj: Richie Hawtin

Beste producer: 1. Marco Carola 2. Martin Buttrich

Waar heb je in het verleden al gedraaid? Resident Carnivale @ Studio 80, Hotel Arena, Electronation, Twstd, Ibiza

Wat zijn je goede eigenschappen als dj? Ik probeer nieuwe tracks te combineren met oude knallers en een goede lijn in mijn set te creëren. Aanpassen aan publiek, locatie en moment waarop je draait, zijn ook erg belangrijk. Probeer naar een hoogtepunt toe te werken, zonder dat het te chaotisch wordt.

Beschrijf je ervaring van de halve finale van de TWSTd DJ contest? Het niveau lag erg hoog vond ik. Meister M had voor z’n jonge leeftijd een erg volwassen sound en mixte goed. Camiel Daamen draaide z’n eigen producties en dat zat ook erg goed in elkaar. Ik ben vrij housy begonnen en heb daarna opgebouwd naar wat hardere techno. Het publiek kwam lekker los en ik was ontzettend blij dat ik de hoogste waardering heb gekregen.

Hoe moeilijk is het om in Nederland door te breken? Het is tegenwoordig belangrijk om je te onderscheiden van de rest. Er is zo veel nieuw talent op de been, zeker in de grote steden. Het dj-en en produceren is ook heel erg bereikbaar geworden voor iedereen. Zo had je vroeger nog maar een paar dikke platen per maand die uitkwamen en die moest je toevallig net in de schappen van de platenzaak tegenkomen. Nu komen er iedere dag zoveel nieuwe platen uit die meteen digitaal beschikbaar zijn voor nog geen 2 euro. Het produceren gebeurde vroeger veelal met hardware die nu allemaal als plugin te downloaden zijn, de software is makkelijk te vinden en je kan al vrij snel aan de slag achter je computer.

Wat heb jij er tot nu toe voor gedaan? Ik heb van jongs af aan altijd een grote passie gehad voor muziek. Wanneer m’n ouders vrienden over de vloer hadden stond ik achter de stereotoren cd'tjes te draaien. Ik heb ook een brede smaak. Ik was fan van Motown, Guns 'n Roses en heb in de hardcore scene gezeten. Ik ben in het verleden erg veel naar feesten geweest en heb aandachtig gekeken hoe dj’s daar aan de slag gingen. Nadat ik in Amsterdam ging samen wonen met vrienden die al draaiden ben en platenspelers hadden staan, ben ik zelf aan de slag gegaan. Drie jaar geleden heb ik m’n eigen spullen aangeschaft en ben ik mezelf meer gaan verdiepen in het draaien. Na een klein jaar de deur niet zijn uitgeweest heb ik m’n demo ingestuurd naar de Twstd. Ik schopte het tot de jaarlijkse halve finale die werd gewonnen door Jasper Woff en ik werd de publiekswinaar. Ik mocht daarom weer intreden in de jaarlijkse kwartfinales het jaar daarop en zo ben ik nu uiteindelijk in de grote finale terecht gekomen!

Waar ben je de komende tijd als DJ te bewonderen? Ik ben resident bij de Carnivale crew die vorig jaar flink aan de weg hebben getimmerd met een aantal te gekke avonden in de Studio 80.Ik zal ook regelmatig in de twstd te vinden zijn. Zelf ga ik er natuurlijk zoveel mogelijk aan doen om vaker op te kunnen treden!

Wat zijn je toekomstplannen? Ik zou heel graag leren produceren in de toekomst, Ik denk dat het maken van muziek ook essentieel is om naam te maken in de dance wereld. Ik ga mezelf verder ontwikkelen in het optreden, vernieuwing is er belangrijk in mijn ogen.

Finale Twstd DJ-contest @ Melkweg

Finale Twstd DJ-contest @ Melkweg

De grootste wedstrijd voor dj talent viert zijn 5 jarig jubileum  aankomende vrijdag 16 januari in de vorm van 'De Grote Finale' in Melkweg. In de schijnwerpers van The Max staan de vier finalisten: Mind01, Kevin Arnemann, duo Teatro Kultka en Lucatone & Olivier Weiter. Zij brengen het jaar dat 80 rondes en 160 deelnemers telt tot een muzikaal hoogtepunt. Er wordt een jury- en een publieksprijs toegekend en naast vier finalisten zullen Jasper Wolff, de publiekswinnaar van 2008, en Stacey Pullen hun opwachting maken. Finalisten betraden tot 2007 de Paradiso met knikkende knieën, maar sinds 2008 is de verbouwde Melkweg de arena waar publiek en jury beslissen wie zich nationaal dj talent van het jaar mag noemen.

TWSTD

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws