Terugblikken op 2008 met Steven P & Khalil

Partyscene Redactie | 29 december 2008
interviews

Opwarmen voor Derrick May was een lang gekoesterde jongensdroom

Steven P & Khalil

Het einde van het jaar is in zicht. Dat betekent dat we deze maand, samen met een aantal prominenten uit de vaderlandse dancescene, gaan terugblikken op 2008 en vooruitkijken naar 2009. Dj's/producers, collega-journalisten, platenbazen en organisatoren: allen zullen hun hoogte- en dieptepunten van het afgelopen jaar met ons delen. Dit keer met Khalil & Steven P

 

Muzikaal hoogtepunt:

S: De optredens van Move D, Andy Stott en Shackleton (Free Rotation), Isolee (11), Public Enemy (Watt), Derrick Carter (Melkweg) en Laurent Garnier (Petrol) waren erg memorabel. Achter de decks waren er ook zeker een aantal euforische muzikale momentjes (o.m. Barcelona, Stekker, Vreemd, NDSM Bunker) en onlangs opwarmen voor Derrick May was ook een lang gekoesterde jongensdroom die in vervulling ging. Wat ik ook niet mag vergeten te noemen is het verschijnen van onze eerste EP ‘Crooswijk Rip’ op het Grammafoon label. Thuis op de bank brachten dj setjes van Izhevski en Pushkarev en het concert van Carl Craig met het le Siecle orkest mij ook regelmatig in hogere sferen.

 

Steven PK: Het absolute muzikale hoogtepunt dit jaar was de dj-set van Move D op het Free Rotation festival in Wales. Het was echt namelijk lang geleden dat iemand mijn handjes de lucht in heeft gekregen! Op dezelfde ben ik ook weggeblazen door Shackleton en Andy Stott. Het hele festival in een oud landhuis in the middle of nowhere was een ware traktatie. Ook hebben we dit jaar een hoop leuke gigs gehad en een hoop muziekfreaks leren kennen die hard bezig zijn de Nederlandse scene wat meer elan te geven.

 

Muzikaal dieptepunt:

S: Alle ontwikkelingen rondom de komst van het Urban Podium in de Rotterdamse Maassilo, het geflopte Jongerenjaar, de overname van Watt en de fusie met Waterfront heeft bij mij een flinke deuk geslagen in het vertrouwen in de Rotterdamse politiek. Toen ik vanaf de publieke tribune van de raadszaal zag hoe meerdere raadsleden tijdens het debat Tetris zaten te spelen op hun palmtops en Sudoku puzzels zaten in te vullen, zakte m’n broek echt af. Als we als Rotterdamse scene willen dat er dingen gaan veranderen, zullen we dat toch echt helemaal zelf moeten doen.

 

Aanstormend talent:

S: Internationaal: Motor City Drum Ensemble, Lerosa

Nationaal: Gilly Wilde, Nillie Vinyli, Glenn Wever, Jessin, Pablo Saitua, Naald & Draad, Alex Bern, Please No Please, Johanna Mercker

Beste nieuwe label: Quintessentials

 

K: Het komende gaan jaar we denk ik heel veel horen van Pablo Saitua uit Rotterdam. Deze jongen maakt echt intelligente muziek met gevoel. Dus houd hem in de gaten.

 

Beste feest van het afgelopen jaar:

S: Brandend Zand Festival overtrof wederom al m’n verwachtingen. Na een zeer succesvolle eerste editie lag de lat hoog en door de aanhoudende stortregens in de maand juli kneep ik hem wel een beetje van te voren. De weergoden stonden gelukkig aan onze kant en het werd een episch verjaardagsfeest waar ik zeker nog de rest van de winter op kan teren. Daarnaast doet ook het Free Rotation festival een goede gooi naar de eerste plek. Drie dagen lang raven in een kasteel boven op een berg in het boeren achterland van Wales met een line-up die echt alle perken te buiten ging.

K: Het freerotation festival in Wales. Ook Brandend Zand was dit jaar echt een dik succes.

  

Voldeed 2008 aan je verwachtingen?

S: Zowel op het persoonlijke als professionele vlak was 2008 een turbulent, maar ook heel vruchtbaar jaar voor mij. Op de perikelen bij Watt na loopt alles nu gesmeerd en zie ik de toekomst met een glimlach tegemoet. Het afgelopen jaar heb ik op veel leuke plekken mogen optreden en dat loopt gestaag door. Het gaat goed met de Nederlandse underground elektronische muziekscene. In elke stad zijn wel groepjes jonge mensen bezig met originele en mooie muziek. Ook in Rotterdam is een nieuwe lichting opgestaan die op een hele enthousiaste manier de stok heeft overgenomen van het oude establishment. Ook al ben ik niet even kapot van ieders muzikale smaak, vind ik wel dat er onderling tussen de verschillende Rotterdamse kliekjes een heel relaxte sfeer heerst en dat verschillende mensen erg goed bezig zijn de laatste tijd. Dat belooft dus veel goeds voor het komende jaar. Daarnaast ben ik blij dat de focus meer verschuift van plat geratel en saaie looptechno richting deephouse en dubby techno met meer organische en warme sounds.

K: Dit jaar zijn er een hoop goede ontwikkelingen in werking gezet en hebben we ook een hoop geleerd. Naast het dj-en is er ook veel ervaring opgedaan met live optredens en produceren.

 

KhalilWat moet er beter in 2009?

S: Ik zou graag zien dat komend jaar meer mensen op zoek gaan naar inhoud en zich niet laten brainwashen door de meuk die de heersende populaire cultuur ons voorschotelt. Dan heb ik het niet alleen over muziek en uitgaan, maar ook over televisie, mode, godsdienst en politiek. Hopelijk houden de laatste goede platenzaken stand en blijft de stroom vette vinylreleases net zo constant als het afgelopen jaar. Daarnaast hoop ik dat er meer plekken bijkomen waar Rotterdamse partyorganisaties de ruimte krijgen om hun ding te doen en dat de subsidie gelden nu eindelijk eens naar de goede plekken stromen. Mijn goede voornemen op muzikaal gebied is meer tracks afmaken en uitbrengen. Sinds kort heb ik (tot het grote genoegen van mijn buren) voor het eerst een volwaardige studioruimte tot m’n beschikking en hier wil ik de komende tijd veel gebruik van gaan maken.

K: Een hoop organisaties zijn al goed bezig en moeten gewoon zo verder gaan. Maar ik hoop dat we met z’n allen het komende jaar wat meer de diepte ingaan. Zowel met de muziek als met de beleving ervan. Heel veel feesten lijken teveel op elkaar door een gebrek aan inhoud. Gelukkig lopen er genoeg mensen rond die echt iets anders willen doen en zich ook inzetten, dus ik heb wel vertrouwen dat het helemaal goed gaat komen in 2009!

Top-10 van 2008:

S+K: We hebben de laatste jaren met heel veel plezier samen stad en land afgereisd om back2back sets te draaien, maar we hebben los van elkaar ook een eigen muzikaal verhaal te vertellen. Daarom gaan we het komende jaar meer de focus leggen op onze individuele dj sets.

 

Top 10 van Steven P

Larry Heard - Feathers Floating (Alleviated)

Pied Plat - Ode To Ede (Rushhour)

Osborne - Ruling (Spectral Sound)

Portable - The Many (Perlon)

Motor City Drum Ensemble - Raw Cuts # 1 en # 3 (MCDE)

Henrik Schwarz - I Exist Because Of You (Dixon's Stripped Down Version) (Innervisions)

Lowtec - A1 (Workshop)

Syrinx - Sunset (Rushhour)

Vakula - Night In Konotop City EP (Quintessentials)

MXM ft. Jemima - Move Me (Philpot)

Top 10 van Khalil

Motor City Drum Ensemble - Raw Cuts 3-4 - MCDE

Jark Prongo - Spadet  - A.R.T.less

Jeff Mills - Alpha Centauri - Axis

Claro Intelecto - Metanarrative - Modern Love

Alexander Robotnick - Disco Sick - Endless Flight

Lowtec - Workshop 6 - Workshop

V/A - I5 - Prime Numbers 5

Mikkel Metal - Peaks and Throughs 2/3 - Echocord

$tinkworx - Coelacanth - Strange Life

Sound Stream 4

Steven P @ MySpace

Khalil @ MySpace

Terugblikken met Darko Esser

Terugblikken met Marsel van der Wielen (a.k.a. Peel Seamus/ Delsin)

Terugblikken met Rocco Veenboer (Monumental/ Awakenings)

Terugblikken met Adriaan Muts (Full Spectrum/ Patronaat)

Terugblikken met Quince

Terugblikken met Thomas Martojo

Terugblikken met Joachim Marijnen

Terugblikken met Shirazi

Terugblikken met Steve Rachmad

Terugblikken met Nuno dos Santos

Aanbevolen voor jou:
Maak de perfecte selfie op elk feest met de ASUS ZenFone 4...

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws