Terugblikken op 2008 met Shirazi

Partyscene Redactie | 23 december 2008
interviews

Het gevoel in de elektronische muziek is terug

Sharizi live

Het einde van het jaar is in zicht. Dat betekent dat we deze maand, samen met een aantal prominenten uit de vaderlandse dancescene, gaan terugblikken op 2008 en vooruitkijken naar 2009. Dj's/producers, collega-journalisten, platenbazen en organisatoren: allen zullen hun hoogte- en dieptepunten van het afgelopen jaar met ons delen. Dit keer met de Rotterdamse live-performer Shirazi, die in 2008 debuteerde met zijn Morning Drive ep op TEAM Records.

Muzikaal hoogtepunt: Een persoonlijk hoogtepunt was het mogen doen van een liveset in de laatste weken van 11, tijdens een Rotterdamse avond met Edwin Oosterwal, Warren Fellow en Benny Rodrigues.

Een ander hoogtepunt was mijn debuutrelease Morning Drive EP op TEAM Records. De EP kwam tijdens ADE 2008 uit, waardoor het event extra bijzonder was voor mij. Ik heb daar toch weer meer energie gekregen om te produceren, mede door de mooie verhalen van de pioniers op house/technovlak, die dit genre groot hebben gemaakt de afgelopen 20 jaar.

Muzikaal dieptepunt: Die kun je maar beter snel vergeten, dus: geen idee!

Aanstormend talent: Er is gelukkig geen gebrek aan talent. De ene naam is al bekender dan de andere, maar dj/producers zoals Peter Horrevorts, Delta Funktionen/Niels Luinenburg, Arjuna Schiks, Minz, Philogresz, Taras vd Voorde, Djorvin Clain en Conforce zijn goed bezig en ontwikkelen een geheel eigen sound.

Ook noemenswaardig zijn de sets van de pas 17-jarige dj Jordy Navv. Ongelooflijk dat iemand op die leeftijd al zo’n geraffineerde platenkeuze heeft en zijn klassiekers kent.   

Beste feest van 2008: Ik was dit jaar voor het eerst op Lowlands en heb gemerkt dat ik daar veel eerder heen had moeten gaan. Wat een enthousiast publiek! Ze gaan bijna bij ieder optreden los en de energie die vrijkomt, is voor elke artiest magisch. Het hoogtepunt van het festival was voor mij het optreden van de Amerikaanse hiphopband The Roots. Ik had er gek genoeg nog nooit van gehoord (bedankt voor de tip Quince!), dus des te leuker om zo verrast te worden. Ze improviseerden er op los en de show werd gestolen door de muzikant die met een loodzware tuba een uur lang over het hele podium heen en weer rende. Twee weken geleden deden ze het nog even dunnetjes over in Paradiso.

Een memorabele dj-set was voor mij de set van Francois Kevorkian op het Loveland festival. Hij begon in een redelijk lege tent, maar doordat het hard begon te regenen stond het binnen no-time vol met dansende mensen. Dat had ook effect op hem, want hij toverde de ene na de andere vergeten klassieker uit z’n hoed en de sfeer werd alsmaar beter! Genieten met een hoofdletter G!

Shirazi live

Voldeed 2008 aan je verwachtingen?

Het was een jaar waarin het gevoel in de elektronische muziek terugkwam. Ik was zelf al nooit een grote fan van technogebeuk of minimale minimal, dus voor mij was dit een welkome ontwikkeling. Er zijn weer een heleboel juweeltjes gemaakt dit jaar (zie top 10)! Daarnaast ben ik zelf druk aan het produceren en af en toe treed ik op. Ik kan wel zeggen dat ik in 2008 mijn draai heb gevonden en ik hoop dat door te zetten in 2009.

Wat moet er beter in 2009?

Als ik het enthousiasme van het publiek op Lowlands vergelijk met een gemiddeld dance-festival of clubavond, dan mag het allemaal wat losser in de dance wereld. Zijn we teveel verwend, waardoor het allemaal niet zo boeiend meer is? We moeten juist blij en trots zijn dat we in Nederland iedere week kunnen kiezen uit de beste (inter)nationale live optredens en dj’s. Geen geklets meer, maar voeten van de vloer!

 

Beste 10 releases van 2008:

In willekeurige volgorde:

Francesco Tristano - The Melody (Carl Craig remix, Infine)

David Durango - Striptease (Dessous)

Secret Cinema - Rita & Lynn (Peter Horrevorts remix, EC Records)

Omar S - Psychotic Photosynthesis (FXHE)

Roberto Rodriguez - Camera Obscura (Jay Shepheard remix, Laka)

David Durango - Kosheen (Dessous)

DJ Yellow - Les Rym de Zoe (ProgCity Deep Trax)

Robert Babicz - Dark Flower (Joris Voorn Magnolia mix, Audiomatique)

Steve Lawler - Femme Fatale (Ovum)

Ane Brun - Headphone Silence (Henrik Schwarz remix - Dixon edit, Objektivity)

Shirazi @ MySpace

Terugblikken met Joachim Marijnen

Terugblikken met Thomas Martojo

Terugblikken met Quince

Terugblikken met Marsel van der Wielen (a.k.a. Peel Seamus/ Delsin)

Terugblikken met Rocco Veenboer (Monumental/ Awakenings)

Terugblikken met Adriaan Muts (Full Spectrum/ Patronaat)

Terugblikken met Darko Esser

Terugblikken met Steven P & Khalil

Terugblikken met Steve Rachmad

Terugblikken met Nuno dos Santos

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws