5 vragen aan Agoria

Partyscene Redactie | 24 oktober 2008
interviews

“De soul in technomuziek is totaal verdwenen”

Sébastien Devaud (32) uit Lyon is ’s nachts en in zijn studio bekend als Agoria - een Franse dj/producer die de dansvloeren wereldwijd al jaren bestookt met funky technobommetjes. Zijn derde album Go Fast staat niet alleen vol met smakelijk dj-voer, de soundtrack van de gelijknamige film van regisseur (en Agoria-fan) Luc Besson bevat een aantal prachtige filmische downtempo-tracks. Inclusief operazang van mamlief. “Die mij vroeger tevergeefs naar pianoles probeerde te sturen.”

Tekst: Marcel

 

Agoria: “Hoewel ik de titel niet verzonnen heb, is ‘Go Fast’ zeker van toepassing op mijn leven."1) De titel van je nieuwe album is 'Go Fast'. Story of your life?

Agoria: “Hoewel ik de titel niet verzonnen heb, is ‘Go Fast’ zeker van toepassing op het leven van een rondreizende dj die optreedt in alle uithoeken van de wereld. Afgelopen weken heb ik onder meer Brazilië, Japan, Kuala Lumpur en de Verenigde Staten gezien. Denk niet dat je tijd hebt om cultuur te snuiven en vakantie te vieren als je in een ver land bent om op te treden. Vaak zie je alleen de vliegvelden. In mijn leven is nergens tijd voor en gaat alles snel, maar ik houd ervan.”

2) In het nummer Altre Voci klinkt de operazang van je moeder. Hoe kijkt een voormalige operazangeres tegen een technoproducer aan?

Agoria: “Mijn ouders hebben altijd achter mijn keuzes gestaan. In mijn pubertijd vonden ze de dancescene, toen ik housefeesten bezocht die tot diep in de nacht doorgingen, maar niets. Ook probeerden ze me tevergeefs naar pianoles te sturen. Eenmaal succesvol als dj en producer van elektronische muziek, waren ze toch trots op me. Zo trots dat ik mijn moeder zo ver heb gekregen om op haar 65ste een track in te zingen van mijn nieuwe album. Altre Voci is tevens de naam van het orkest waarin ze actief was als zangeres.”

3) Op Go Fast staat een flink aantal ouderwetse, klassiek geproduceerde technotracks. Worden die anno 2008 nog opgepikt in een dancewereld die wordt overheerst door minimal techno en electro house?

Agoria: “Natuurlijk! Mensen zijn die saaie, kale minimal-techno spuugzat. Zeg nu zelf: er wordt in dat genre tegenwoordig zoveel muziek zonder inhoud uitgebracht: een baslijntje, een donkere vibe en wat handclaps hier en daar. Meer niet!? Daarop hebben de zogenaamde hippe boys in de clubs - met foute sjaaltjes en nog foutere kapsels - even gedanst, maar die worden niet meer serieus genomen. En terecht. Goeie minimal is het soort muziek dat Basic Channel begin jaren negentig uitbracht. Maar nu: de soul in technomuziek is totaal verdwenen. Op Go Fast ligt daarom de nadruk op soulvolle en funky techno. Ik krijg in ieder geval lovende kritieken van collega’s als Carl Craig, Radio Slave en Laurent Garnier, dus zal het publiek wel volgen.”

4) Nederland staat in de ban van het Amsterdam Dance Event. Zou zo’n grootschalig, meerdaags evenement, met diverse paneldiscussies en talloze feesten waarop de wereldtop acte de presence geeft, ook kans van slagen hebben in Frankrijk?

Agoria: Het gebeurt al - zij het kleinschaliger. In mijn eigen woonplaats Lyon vond in mei het driedaagse Sonores festival plaats. Daar kwamen 50.000 bezoekers op af en traden dj’s/acts als Underworld, Cobblestone Jazz, DJ Krush, Jeff Mills, Dennis Ferrer en Henrik Schwarz op. Alleen was er geen dagprogramma met paneldiscussies en zakelijke meetings. Daarvoor hebben we in Frankrijk het vijfdaagse Midem in Cannes, al is dat muzikaal gezien een breder evenement waar voornamelijk popmuziek in de schijnwerpers staat.

Mensen zijn die saaie, kale minimal-tracks zat. Zeg nu zelf: er wordt tegenwoordig zoveel tracks zonder inhoud uitgebracht: een baslijntje, een donkere vibe en wat handclaps hier en daar. Meer niet!?Kortom: een populaire dance-conferentie als het ADE heeft een goede organisatie nodig, maar aangezien dance 'a global feeling' is, heeft een dergelijk groots opgezet festival naar mijn mening overal ter wereld kans van slagen.”

5) Je hebt in je carrière tot nu toe drie albums geproduceerd en overal ter wereld gedraaid en/of live opgetreden. Is de dancescene voor Sébastien Devaud nog wel spannend genoeg?

Agoria: “Spannend genoeg? Het is een verslaving! Nog steeds, na al die jaren. Die spanning van een boeking in een club waar ik nog nooit heb gedraaid, de onzekerheid of mijn sound wel getrokken wordt door het publiek - je weet nooit of het wat wordt, dus vanzelfsprekend is mijn werk niet. En als vervolgens blijkt dat je zo’n club op stelten zet, kun je een week leven op de kick. Bovendien: mijn passie voor deze muziek zal nooit verdwijnen.”

Go Fast van Agoria ligt nu in de winkel.

 

Agoria

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws