De week van Amir Shirazi

Partyscene Redactie | 21 oktober 2008
interviews

Rotterdams talent actief op Amsterdam Dance Event

Amir Shirazi: Ik ben altijd gecharmeerd geweest van elektronische muziek met melodie en een warme sfeer. Die elementen vind je terug in mijn muziek".

Op het Amsterdam Dance Event staan niet alleen gearriveerde artiesten in de schijnwerpers, ook aan nieuw talent van eigen bodem wordt aandacht besteed. Eén van hen is producer en live-artiest Amir Maani Shirazi (artiestennaam Shirazi) uit Rotterdam, wiens debuut-ep deze week in de schappen ligt en aanstaande donderdag wordt gepresenteerd in de Studio K, tijdens een TEAM Records Release Party. “Het klinkt misschien ouderwets, maar een 100% digitale release is zo abstract en niet tastbaar.”

 

Gefeliciteerd met je debuut-ep die deze week uitkomt op het Rotterdamse label TEAMrecords. Omschrijf het geluid eens?

Shirazi: “Ik ben altijd gecharmeerd geweest van elektronische muziek met melodie en een warme sfeer. Die elementen vind je terug in mijn muziek. Ik word vaak in de Detroit technohoek geduwd, puur omdat ik houd van warme strings en pads. Soms is zo’n stempel wel jammer, maar als beginnend artiest moet je jezelf wel ergens op richten. Ook al houd ik van jazz tot techno, je kunt niet alles tegelijk doen.”

Het zag er lange tijd naar uit dat de ep op Vince Watson’s Bio-label uitgebracht zou worden. Waarom ging dat op het laatste moment niet door?

Shirazi: “Omdat Vince Watson één van mijn favoriete producers is, stuurde ik begin 2007 een aantal demo’s om feedback te krijgen. Ik verwachtte absoluut niet dat hij ze direct uit wilde brengen op Bio. Helaas ging het feest niet door, omdat Bio enkele maanden later de deur moest sluiten vanwege financiele problemen. Daarna zijn we elkaar even uit het oog verloren, maar bij het samenstellen van de tracks voor mijn debuut EP op TEAMrecords kruisten onze paden elkaar weer. Hij wilde graag een remix maken van de titeltrack ‘Morning Drive’, de track die hij op Bio had willen uitbrengen. Zo is de cirkel weer rond en ben ik erg blij hoe het uiteindelijk is afgelopen.”

Amir's debuut-ep op TEAM RecordsDenk jij ooit een goede boterham te verdienen met het produceren van muziek?

Shirazi: “Het is nooit mijn insteek geweest om van muziek mijn werk te maken. Lang geleden begon ik met produceren, maar gooide de handdoek in de ring, omdat het als student lastig was om er genoeg tijd voor vrij te maken. Daarnaast was de hardware onbetaalbaar. Toen later bleek dat je met de combinatie software/hardware prima uit de voeten kunt, heb ik de draad weer opgepakt. In feite verdien je amper aan het uitbrengen van muziek. DJ/producers moeten het voornamelijk hebben van (live)optredens. Ik houd het bij produceren en af en toe optreden om het interessant voor mezelf te houden. Ik kies er dus bewust voor om mijn boterham niet afhankelijk te laten zijn van mijn muzikale ontwikkeling, maar je weet nooit hoe gek het kan lopen.”

Ben jij content met de digitalisering van de muziekmarkt, of had je liever gezien dat je debuut-ep massaal in de rekken van platenwinkels zou prijken? 

Shirazi: “Mijn doel was om een keer iets op vinyl uit te brengen, dus dat is gelukt met mijn debuut EP. Het klinkt misschien ouderwets, maar een 100% digitale release is zo abstract en niet tastbaar. Het blijkt ook niet zo heel gemakkelijk te zijn een label te vinden dat vinyl wil uitbrengen van een onbekend artiest, want de risico’s zijn te groot. Uiteindelijk gaan we de richting uit dat alle labels 100% digitaal gaan, maar zolang dat niet hoeft hoor je mij niet klagen.”

Amir Shirazi, dat klinkt Oosters. Waar liggen jouw roots en spelen die mee in de totstandkoming van je tracks?

Shirazi: “Ik ben van Iranese afkomst, maar geboren en getogen in Rotterdam. Alle achtergronden vormen je als mens, maar of het terugkomt in mijn muziek? Ik vind dat erg lastig te beantwoorden. Oosterse invloeden heb ik tot nu toe nog niet verwerkt in mijn producties.”

Aanstaande zaterdag schuif jij tijdens het ADE aan in een panel over beginnende producers. Wat gaat een producer van welgeteld 1 ep allemaal vertellen?

Shirazi: “Ik vond het zelf een leuk idee om beginnende producers niet alleen het verhaal te laten horen van gearriveerde producers, maar ook eens van degenen die maar een paar stapjes verder zijn dan zijzelf. Vandaar dat ik dit idee heb aangedragen voor D3 (ADE) en ze vonden het een goed plan.”

Interessante onderwerpen kunnen zijn:

-      hoe zoek ik een label voor mijn muziek?

-      hoe promoot ik mezelf?

-      aan wat voor events kan ik meedoen voor naamsbekendheid?

-      tegen welke problemen loop ik aan op weg naar een release?

-      enz.”

Amir Shirazi: "k ben van Iranese afkomst, maar geboren en getogen in Rotterdam. Alle achtergronden vormen je als mens, maar of het terugkomt in mijn muziek? Ik vind dat erg lastig te beantwoorden."

Je hebt vorig jaar de finale van De Grote Prijs van Nederland gehaald. Waarom heb je wel de publieksprijs, maar niet de juryprijs gewonnen?

Shirazi: “Het was duidelijk dat er bij zo’n wedstrijd een groot verschil is tussen laptopacts en bands die met allerlei instrumenten op het podium staan. Bands zijn leuker om naar te kijken en daadwerkelijk live spelen is natuurlijk anders en lastiger dan bijvoorbeeld Ableton besturen. Toch vind ik dat er ook gekeken moet worden naar de categorie waaraan mensen meedoen. In de dance-categorie verwacht je dat er muziek wordt gemaakt die je in clubs hoort. Dat is helaas niet altijd het geval. Het wordt dan appels en peren vergelijken en een medefinalist vroeg me achteraf of wij laptopacts nu de appel of de peer zijn, haha.”

Je komt uit Rotterdam. Op welke manier inspireert de Maasstad je als dance-producer?

Shirazi: “Rotterdam is in het begin van de housetijd vaak de stad geweest waar hardere muziek gemaakt werd dan in andere delen van het land. Tegenwoordig maakt het niet zoveel meer uit waar je vandaan komt. Je komt overal in het land goede producers tegen en wat dat betreft gaat het erg goed met de Nederlandse dancescene. Uiteraard is de scene uitgebreider in de grote steden en is het makkelijker om artiesten en dj’s aan het werk te zien in Rotterdam dan bijvoorbeeld in het hoge noorden (waar overigens wel weer goede muziek vandaan komt met mannen als Conforce en Niels Luinenburg/Delta Funktionen).”

In het dagelijks leven ben je werkzaam in de financiële sector. Zou de kredietcrisis een verrijking kunnen zijn voor de clubscene in de Randstad?

Shirazi: “Ik denk het niet. Als banken en daardoor ook bedrijven en uiteindelijk ook de consument de hand op de knip houdt, dan kunnen al er op alle vlakken problemen ontstaan - dus ook in het nachtleven. Laten we hopen dat het effect op de dance industrie beperkt blijft. Ik kan me aan de andere kant voorstellen dat de mooiste creatieve ideeën ontstaan in moeilijke tijden. Dat merk ik ook bij het produceren van mijn eigen muziek.”

Wat biedt het ADE voor Amir Shirazi?  

Shirazi: “Het worden drukke dagen, deze week. Op donderdag zijn we met TEAMrecords actief in Studio/K. Aan het begin van de avond geeft Vince Watson een TEAM Records Release Partyproducerworkshop, waar hij laat zien hoe zijn complexe akkoorden en diepe sound tot stand komen. Aansluitend is daar de TEAMrecords Release Party met dj’s Vince Watson, T!M, Bill Desman en live optredens van Philogresz en mijzelf.

Op vrijdag ben ik erg benieuwd naar het live-optreden van Ame/Dixon/Henrik Schwarz in de Melkweg. Zij zijn toch toonaangevende namen in de housewereld van de laatste paar jaar.

Zaterdag overdag ben ik zoals genoemd aanwezig op D3.

Op zaterdagavond ga ik even kijken naar de Press Release van de debuutplaat van Arjuna Schiks. Het is erg grappig dat we elkaar leerden kennen via de Grote Prijs en dat we nu beiden onze debuutplaat uitbrengen tijdens ADE 2008. Daarna naar het AllisOne/Chemistry feest, maar misschien ga ik ook even kijken in VakZuid bij dj Pierre, Juan Atkins en Phuture303.

Tussen alle feesten door maak ik gelijk gebruik van de gelegenheid om mijn EP te promoten en wat lezingen te zien. Een erg druk programma dus, maar het is uiteraard genieten geblazen.”

Wij mogen 3x2 kaarten weggeven voor de TEAMrecords Release Party op donderdag 23 oktober in Studio K (aanvang 22u). Stuur Amir het juiste antwoord op de volgende vraag: 'Op welk label zou de track Morning Drive aanvankelijk uitkomen?'

Amir Shirazi

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws