Even voorstellen: Jeng Do

Partyscene Redactie | 17 juni 2008
interviews

Heeft er iemand een supersmoker voor me?

Steeds vaker zien wij zijn naam verschijnen op flyers van feestjes in en om Rotterdam, maar toch is Nederland nog niet erg bekend met Jeng Do. Daar komt snel verandering in. Aanstaande zaterdag staat hij in de Catwalk in Rotterdam, tijdens een nieuwe editie van Diepgang en en volgende maand komt zijn veel geprezen Nine Five EP uit op Sound Architecture Records. Een introductie van een getalenteerde producer en live-artiest.

L2P: Wie is Jeng Do en wat houdt hem zoal bezig?

Chris: “Mijn naam is Christiaan de Jong aka Jeng Do. Ik ben geboren in 1978, woon en werk in Rotterdam en mijn passie is al vele jaren muziek produceren. Daarnaast hou ik me veel bezig met mijn live set en met mijn label Tuneskin. Verder vind ik naast van de zon genieten grafisch ontwerp, webdesign, teksten en concepten schrijven erg leuk Het houdt me van de straat.”

Mijn vader luisterde voortdurend naar jazz van namen als John Coltrane, Archie Shepp. Muziek waar veel improvisatie in zit.L2P: Welke muziek staat je bij uit je jeugd?

Chris: “Waar ik al vroeg mee in aanraking kwam, is jazz. Mijn vader luisterde voortdurend naar jazz van namen als John Coltrane, Archie Shepp. Muziek waar veel improvisatie in zit. Maar ook klassieke muziek werd gedraaid en ik had pianoles waar ik voornamelijk klassieke muziek leerde spelen. Op de radio kwam alle populaire muziek uit de jaren tachtig natuurlijk voorbij en op een bepaald moment ging ik daardoor naar hiphop en rock luisteren. Wat ik dan opnam op cassettebandjes en eindeloos afspeelde op mijn walkman. Eind jaren tachtig begin jaren negentig kwam er zoveel nieuwe muziek en er kwamen talloze nieuwe stromingen door de ontwikkeling die electronische muziek doormaakte, waardoor ik van toen tot op heden door van alles geboeid en geïnspireerd ben geweest.”

 

L2P: Welke stijlen of stromingen hebben invloed op je muziek gehad?

Chris: “Stijlen die invloed hebben gehad op mijn produceren zijn in eerste intantie hiphop en jazz geweest, vervolgens house en electro en met name ook Detroit techno. Maar ook het werk uit de jaren negentig van Underworld en de atmosferische drum & bass van LTJ Bukem. En techno heeft in al haar vormen veel invloed gehad en heeft dat nog steeds.”

L2P: Kunnen we je muziek, naar goed Nederlands gebruik, in een bepaald hokje stoppen?

Chris: “Op het gebied van produceren is dat moeilijk, maar ik waag een poging tot een paar hokjes. Ik heb downtempo muziek gemaakt, melodieus en experimenteel, electro, house, techno in veel varianten, ambient, triphop, soundscapes. Mijn live-set is wat makkelijker te categoriseren, die is meestal op technogericht.”

 

L2P: Als je thuis bent, heb je dan nog behoefte om muziek te beluisteren?

Chris: “Muziek luister ik altijd graag! Dat kan van alles zijn. Muziek van artiesten die nieuw voor me zijn, maar ook juist de muziek uit mijn jeugd; jazz of hiphop en soul. Of werk van mezelf dat ik jaren geleden heb gemaakt, waarvan ik soms amper meer weet dat ik het ooit gemaakt heb, omdat ik het zolang niet gehoord heb. De stemming kan bepalen wat ik ga luisteren. Of ik ga iets luisteren om in een bepaalde stemming te komen. Dat is heerlijk aan muziek. Meestal komt het er trouwens op neer dat ik zelf muziek ga maken!”

 

Mijn live set is wat makkelijker te categoriseren, die is meestal op techno gebaseerd.”L2P: Vind je live optreden leuker dan draaien?

Chris: “Ik heb vooral altijd geproduceerd en daarom breng ik het liefst puur mijn eigen werk ten gehore in een live-set. Door de jaren heen heb ik wel hier en daar een plaatje gedraaid, en ik ben ook zeker van plan om dat in de toekomst te gaan doen, want het is super om te doen. Maar draaien als dj voor een zaal doe ik nog niet, ik hou het voorlopig bij een live set.”

L2P: Wat zijn je toekomstplannen en dromen?

Chris: “Mijn toekomstplannen zijn mijn eigen werk en dat van anderen uitbrengen op mijn label Tuneskin. Daarnaast hoop ik veel live te kunnen gaan optreden en ook samen met Kadir Pelit als “Kado”. Van muziek kunnen leven, genieten van dit mooie leven en uiteindelijk via muziek een zo groot mogelijke bijdrage kunnen leveren aan een betere wereld. Daar droom ik van.”

 

L2P: Wat is je sterke en zwakke punt als live artiest/dj?

Chris: “Mijn zwakke punt is dat ik graag een sigaretje mag roken tijdens een set, dat kan niet meer met die nieuwe wetgeving. Heeft er iemand een supersmoker voor me? Sterk punt is dat ik graag een feestje bouw!”

L2P: Wie is je grote voorbeeld(en)?

Chris: “Op muzikaal gebied heb ik een hoop voorbeelden, maar om er twee uit te lichten, LTJ Bukem en Mc Conrad. Omdat zij destijds een nieuwe sound hebben neergezet, die mij toen en tot op heden diep heeft geraakt en waar ik nog altijd intens van geniet. Zij weten als geen ander overal waar ze optreden hun unieke warme sfeer neer te zetten en wat ze bereikt hebben met hun eigen sound en de manier waarop vind ik erg bijzonder.”

DiepgangL2P: Wat staat er verder de komende tijd voor jou te gebeuren?

Chris: “Hij stond al een tijdje in de planning en nu komt hij dan eindelijk echt uit op Sound Architecture Records. SA007 Nine Five EP zal eerst in digitale stores te downloaden zijn en na de zomer verschijnt deze EP op vinyl. Daarnaast komt er een release aan op Serious Radio Recordings en op mijn label Tuneskin. Maar waar ik vooral erg veel zin in heb is aanstaande zaterdag 21 juni! Dan doe ik een live set op Diepgang in de Catwalk in Rotterdam. Alwaar ik samen sta met Steve Rachmad, Recovery Sounds en hosts Mark Hertz & Wesley Vibes. Dat wordt een topavondje!”

L2P: Tot slot, Wat is je top-10 van dit moment?

1. Stephan Bodzin / Bremen-Ost (Herzblut)

2. Pacou / Tangent - Cryo (Cache)

3. Sunchase / Velvet (Luxaflex)

4. Mihalis Safras / Interafrica (Trapez LTD)

5. Fresh Fried / The Menu Part 2 - Heart of Palm (LevelNonZero)

6. Dubfire vs Oliver Huntemann / Diablo (Cocoon)

7. Shlomi Aber / In Theory Yes (Be As One)

8. Fresh Fried / The Menu Part 1 - Liquid Chocolate (LevelNonZero)

9. Radio Slave / Grindhouse Tool (Rekids)

10. Jeng Do / Geschichte (Sound Architecture)

Jeng Do

Tuneskin

Kado

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws