Interview met DJ Invite

Partyscene Redactie | 29 mei 2008
interviews

“Alles draait om de muziek”

Ruk de toeters en ballonnen maar uit de kast, want er valt weer iets te vieren. Het Utrechtse Solid Grooves rockt de Domstad al tien jaar en viert aankomende zaterdag een dik verjaardagfeestje. Een mooie gelegenheid om die vreselijk hardwerkende resident van Solid Grooves, DJ Invite, eens even aan de tand te voelen.

Tekst: Susanne Woning

DJ InviteVorig jaar blikten we met Solid Grooves-organisator Remco Steenman al even terug op de afgelopen jaren SG, maar ‘wie is toch die man die elke editie knallend afsluit’? Deze SG-resident, DJ Invite (a.k.a. Tim van Paradijs), houdt blijkbaar niet erg van stilzitten. Naast zijn volle dj-agenda, waarin werkelijk geen enkel stukje Nederland wordt overgeslagen, organiseert hij samen met Steenman ook de Solid Grooves en Altitude 7-avonden voor Tivoli in Utrecht. En inmiddels heeft het productievirus hem ook al flink te pakken. Druk baasje, die Invite…

Hoe ben je achter de decks terecht gekomen?

Invite: “Ik ben begonnen met draaien in 1997. Het ging me in het begin vooral om de lol van het mixen en ik was niet echt bezig met professioneel dj worden. Na twee jaar werd ik gevraagd om op illegale feestjes te draaien, wat erg goed beviel en in de jaren daarna dus steeds vaker voorkwam. Mijn eerste echte boeking was in 2001, bij Technolab in Tivoli.”

En hoe kwam je bij Solid Grooves terecht?

Invite: “Vanaf de allereerste SG was ik een vaste bezoeker, maar ik ben met Remco Steenman in contact gekomen op een heel ander feest; ook weer een Technolab-avond. Nadat we een keer samen op feestje hadden gedraaid, vroeg hij me in 2003 Solid Grooves een keer te openen. In 2004 heeft hij de residentie aan me overgedragen, omdat hij zich meer op de organisatorische kant wou gaan richten."

"We vullen elkaar bij Solid Grooves en Altitude 7 heel goed aan; een mooie mengelmoes van respect voor de oude technosound en nieuwsgierigheid naar nieuw talent.Hoe is jullie wisselwerking bij Solide Grooves en Altitude 7?

Invite: “We vullen elkaar heel goed aan; een mooie mengelmoes van respect voor de oude technosound en nieuwsgierigheid naar nieuw talent. Ik draai vaker in het land dan Remco en krijg veel nieuwe muziek mee, dus mijn rol ligt meer bij het vinden van nieuwe namen voor de talentrooms. We hebben allebei dezelfde insteek bij het organiseren: alles draait om de muziek, dus geen extravagante decoratie en allerlei onnodige toestanden, maar wel oog voor belangrijke details die net het verschil maken.”

Is het een beetje goed gesteld met het talent in Nederland?

Invite: “Er lopen nog genoeg talenten rond die best eens wat meer aandacht zouden verdienen. Zo heb je bijvoorbeeld RaymonHollander, Jeff Rushin, Mykaz en Dystorsion. Eén van de talentvolste dames is Miss Melera. Ik vind het erg leuk om met nieuw talent te werken, maar kan niet goed tegen van die nieuwkomers die toevallig de juiste connecties hebben en zich daardoor bij elke organisatie naar binnen weten te werken. Ze staan dan ineens in bijna elke line-up, maar omdat ze nog maar een jaar of twee draaien voegen ze eigenlijk niets toe. Ik vind dat je toch op z’n minst een fatsoenlijke demo moet kunnen afleveren, voordat je geboekt wordt.”

Je bent een groot liefhebber van de dikke, diepe technosound. Ben je blij dat de minimalhype een beetje is overgewaaid?

Invite: “Ik heb niets tegen minimal, maar hoor het liever niet om 04:00 uur ’s nachts. Als je technopubliek op een avond wil blijven boeien moet er toch een opbouw van r"Techno zal me nooit vervelen, want er zijn zoveel verschillende substromingen binnen het genre."ustige Detroit en dubtechno naar knallende dikke tracks op het programma staan en dat mis ik nogal op het gemiddelde minimalfeest. Zelf draai ik heel divers en kan ik me goed aanpassen aan het tijdstip waarop ik draai. Ik heb trouwens wel een voorliefde voor oude, obscure technoplaatjes van labels als Blueprint en Downwards.”

Je doet ook een battle-act met Sceptical C. Wat moeten we ons daar bij voorstellen?

Invite: “Dat is een beetje een testcase, maar wel heel erg leuk om te doen. Battlen is echt een uitdaging, want je weet nooit wat de ander gaat doen. Het is niet zoals bij back2back draaien om en om een paar plaatjes opleggen, maar het is één constante mixbattle, waarbij ik het met mijn twee draaitafels opneem tegen de laptop van Sceptical C. Je moet dus de hele tijd erg scherp blijven.”

En je bent inmiddels begonnen met produceren. Wanneer komt je eerste release uit?

Invite: “Na de zomer komt ‘More To Come’ uit op het Amsterdamse label Undergound Liberation van Ritzi Lee. De releases van dit label zijn momenteel erg in trek bij grote dj’s als Jeff Mills, Dave Clarke, Ben Sims en Steve Rachmad, dus ik ben erg blij dat mijn release hier terecht is gekomen. Voor het Nederlandse label Return ben ik verder bezig met een onvervalste dikke UK technoproductie. Ook wil ik voor het eind van 2009 een demo met diepe Detroit klaar hebben voor Delsin; dat wordt een flinke uitdaging waar ik veel tijd voor ga vrijmaken.”

"Gelukkig voor heel voetballend Nederland, heb ik nu geen tijd meer voor voetbal en ga ik tegenwoordig helemaal voor mijn allergrootste passie: muziek."Wat zit er op dit moment in je iPod/ CD-speler?

Invite: “Ik luister in mijn vrije tijd ook bijna altijd naar techno. Het zal me nooit vervelen, want er zijn zoveel verschillende substromingen binnen het genre. Daarnaast luister ik graag naar Massive Attack, Plaid en St. Germain en Depeche Mode. En vorige week heb ik ook nog naar Kinderen voor Kinderen zitten luisteren (lacht), maar dat was meer herinneringen ophalen met een vriendin die ineens met die cd kwam aanzetten.”

Houd je er, tot slot, nog bijzondere hobby’s of vreemde passies op na?

Invite: “Vroeger was ik altijd bezig met voetballen. Ik was voorstopper en mijn grote specialiteit was dan ook het keihard onderuit schoppen van de tegenstander. Gelukkig voor heel voetballend Nederland, heb ik daar nu geen tijd meer voor en ga ik tegenwoordig helemaal voor mijn allergrootste passie: muziek.”

DJ Invite’s ‘Top 5 gegarandeerde Solid Grooves-knallers’ (die waarschijnlijk dus wel voorbij zullen komen op het verjaardagsfeestje zaterdag):

1 Thomas Bangalter - What to Do

2 DJ Rush - Stomp

3 JB3 - Forklift (Luke Slater Filtered Remix)

4 Tranquil Elephantizer - Zombie Dawn (Sterac Mix)

5 Vince Watson - Mystical Rythm

Solid Grooves 10th Anniversary met o.a. James Ruskin, Technasia, Trish van Eynde en DJ Invite/31-05-2008/ Tivoli De Helling, Utrecht/ 23:00 tot laat/ vvk € 12,50, deur € 15,-

Daarnaast host Solid Grooves op 31 mei ook nog een podium op het Riverdance Festival.

MySpace Invite

Website Solid Grooves

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws