Even voorstellen: Demarkus Lewis

Partyscene Redactie | 4 mei 2008
interviews

"Ik kan niet wachten om hier in Nederland los te gaan!"

De mannen van Organised Music staan erom bekend vaak niet voor de hand liggende artiesten te boeken op hun Metrobass avonden in de Catwalk. Zo ook deze keer, want ze halen de Amerikaanse dj/producer Demarkus Lewis naar Rotterdam. Demarkus heeft al vele topproducties op zijn naam staan en wist als dj een sterke reputatie op te bouwen, maar wonder boven wonder heeft hij nog nooit in Nederland gedraaid. Op 10 mei komt daar verandering in. Wij stellen Demarkus daarom vast even aan jullie voor.

Demarkus LewisWie is Demarkus Lewis?

Demarkus: “Ik kom oorspronkelijk uit Dallas in Texas, thuishaven van JR en Bobby! Ik ademde voor het eerst op 10 mei 1975 en ben sindsdien blijven ademen. Ik ben Afrikaans/Jamaicaans en volop muziekliefhebber. Lengte: 6 voet en 5 inch, gewicht 105 kilo.”

Wie of wat inspireert je muzikaal en waarom?

Demarkus: “Ik word geïnspireerd door erg veel mensen. Op dit moment gaat het voornamelijk om de jongens en meiden die vooruitstrevend bezig zijn en die nieuwe geluiden in de dance creëeren. Voor mijn gevoel heeft de Europese scène de leidende rol. Dancemuziek heeft al vele jaren mijn voorkeur, of het nou disco was in de jaren zeventig, new wave in de jaren tachtig, rap en 'new jack swing' in de jaren negentig, of house en techno in de laatste vijftien jaar. Maar ik moet toegeven dat Black Sabbath en Metallica me ook een beetje hebben geholpen de donkere kanten te leren waarderen. Dus je zou kunnen zeggen: veel stijlen en de mensen die ze maken.”

Waar loop je muzikaal warm voor en waarom?

Demarkus: “Op dit moment ben ik erg onder de indruk van Wolfgang Gartner, Maetrik, Sebastien Leger, Santiago & Bushido en Dave Spoon. Naast deze gasten is Jimpster altijd goed bezig. Ik houd erg van de verbeelding in hun producties. Met elke release lijken ze bovenop 'wat er gaande is' te zitten.”

Wat betekent Holland voor je in je carrière?

Demarkus: “Holland betekent de volgende stap voor me. Het lijkt een mecca voor techno en alle andere grote elektronische dingen te zijn, dus kan niet wachten om hier los te gaan. En ja, het is dus maagdelijke grond voor me, de eerste keer in Holland.”

Vertel ons eens iets over andere interessante plekken waar je gedraaid hebt?

Demarkus: “Ik ben onlangs in Moskou, België en Bulgarije geweest en dat was allemaal speciaal op een andere manier. Ik kijk er naar uit om later dit jaar naar Zuid-Afrika en Australië te reizen.”

Wat is je mening over de minimal hype in de dancescene?

Demarkus: “Minimal techno is ‘hot’. In veel gevallen is minder meer. Het vraagt verbeeldingskracht van zowel producer als dj, met oneindige mogelijkheden in de creaties. Voor mij is minimal een sleutelstijl in de vooruitgang van dancemuziek. Zelfs de 'diepste' producers gebruiken het als een belangrijke tool om de gekste sferen in hun muziek te creëeren. Het gaat om het gevoel.”

Dan het technische aspect: hoe draai je, gebruik je vinyl of zijn cd’s of mp3’s (zoals Ableton) jouw ding?

Demarkus: “Nou, ik moet toegeven dat het een aardig tijdje duurde om over te stappen naar mp3. Ik was één van die gasten die zweerde bij vinyl, maar toen ik besefte wat je met een CDJ kan doen, ben ik er anders over gaan denken. Nu draai ik 100% met cd’s. Ik weet niet of ik met Ableton of Serato zal gaan draaien, maar ik gebruik wel Serato bij het produceren in de studio. Ik wil wel graag een 'draaigevoel' houden als ik optreed. Maar ik moet zeggen dat ik mensen ook hele toffe dingen heb zien doen met Ableton.”

Demarkus LewisEr is een wereldwijde discussie gaande over het illegaal downloaden van mp3’s. Hoe sta jij in deze discussie?

Demarkus: “Ik heb een haat/liefdeverhouding met mp3’s. Aan de ene kant houd ik ervan, vanwege de grote keus die je hebt tijdens het draaien (zeker op het gebied van promo’s en artiesten die onderling muziek uitwisselen) en het maakt mijn tas lichter en wat veel beter is voor mijn rug. Maar ik haat mp3’s ook, omdat ze zo makkelijk te verspreiden zijn. Ze hebben eigenlijk nog veel meer negatieve kanten, dan alleen het altijd besproken effect op de platenverkoop. Het heeft ook een effect op de kameraadschap tussen lokale dj’s.

Voorheen moest elke dj muzikaal bij zien te blijven en werd er meer gepraat over muziek en ervaringen in de platenzaken. Aan de andere kant heeft het wel weer lokale markten geopend voor de hele wereld. Een dj kan nu wereldwijd muziek kopen en hoeft nooit bang te zijn dat het niet op voorraad is. Maar een gelimiteerde oplage maakt de muziek juist weer veel meer waard. Ik houd ervan producties meteen te kunnen draaien, maar ik hield er ook van om te wachten tot ik thuis kwam en de muziek dan te testen op mijn soundsystem. Het plastic ervan af halen met mijn jeans, mijn vingers tussen de hoes steken en dat perfect gepolijste stuk vinyl er uit halen. Mmm...heerlijk! Maar aan de andere kant haatte ik de sneetjes die ik overhield aan de papieren hoezen. Dus zoals je kan zien, sommige dingen zijn fantastisch en andere juist weer niet.” 

Kun je ons meer vertellen over jouw producties uit het verleden en wat we van je kunnen verwachten in de toekomst?

Demarkus: “Onlangs heb ik een EP uitgebracht op Black Vinyl Records getiteld “Illshit EP” en er komt een nieuwe aan op Conya Records onder de titel “Leech”, wat gelijk mijn nieuwe techno-alias is. Je kunt ervan uitgaan dat de toekomst heftigere beats, zwaardere basslines en gekke verbeeldingskracht zal gaan brengen.”

Gaat je performance bij Metrobass in de Catwalk in Rotterdam een speciale avond voor je worden?

Demarkus: “Het gaat zeker een speciale avond worden, omdat ik mijn 33ste levensjaar zal ingaan op deze grote steen die we aarde noemen! Dus shots en kadootjes zijn welkom!”

Heb je een boodschap voor je fans in Holland?

Demarkus: “ Bedankt voor alle support in de afgelopen jaren en ik kan niet wachten te feesten met jullie. Houd van het leven, houd van muziek en houd van jezelf!”

WIN WIN WIN WIN

Metrobass vindt plaats op zaterdag 10 Mei in de Catwalk in Rotterdam met, naast Demarkus lewis, optredens van Sandeep, Fabienne Soigni en Cisco de la Hoya. Love2party geeft 3 x 2 plaatsen op de gastenlijst weg voor deze avond. Wil jij hier graag heen, stuur dan een mailtje naar Sander en misschien ga jij wel lekker dansen op kosten van de zaak.

Demarkus Lewis

Organised Music hyve

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws