Interview met Gui Boratto

Partyscene Redactie | 25 april 2008
interviews

“Wij Brazilianen zijn supervrolijk en vriendelijk”

Nederlanders weten natuurlijk best hoe ze los moeten gaan op koninginnedag, maar een extra vleugje Braziliaanse muzikale passie kan geen kwaad. Vooral niet als deze afkomstig is van de veelzijdige producer Gui Boratto, op de feestjes van Circo Loco en Full Spectrum. Love2party peilde of hij bekend is met ons jaarlijkse oranjefestijn.

 

Tekst: Susanne Woning

Gui BorattoBoratto is opgegroeid met een zeer muzikale grootvader, een moeder die hem aanmoedigde om piano te leren spelen en een vader die ingenieur was. Vader vond dat de jonge Gui toch vooral zijn school moest afmaken. Dat deed hij dan ook braaf (hij is afgestudeerd als architect), maar de muzikale ambities stonden een 'degelijke baan' in de weg.

Na jaren van anoniem productiewerk voor diverse grote mainstream artiesten bij platenmaat- schappijen als EMI en BMG, werd hij in 2005 opgepikt door het Keulse label Kompakt. Dankzij dit label kon hij zijn vleugels pas echt uitslaan en eindelijk zijn eigen groovy ‘slow melodic techno’ aan de man brengen. Hoewel hij net een moordende vlucht van Zuid-Amerika naar Europa achter de rug had, was Gui afgelopen week niet te beroerd om een paar van onze vraagjes per mail te beantwoorden.

Wat weet je eigenlijk over Koninginnedag? Heb je het al eerder meegemaakt?

Gui: “Ik weet niet wat er nou precies gevierd wordt. Het zal in ieder geval de allereerste keer zijn dat ik optreed tijdens koninginnedag. Maar ik heb natuurlijk al vaker in Nederland gedraaid, bijvoorbeeld tijdens 5 Days Off en het Amsterdam Dance Event en heb het toen ook al erg naar mijn zin gehad, dus het wordt nu vast weer heel leuk. En ik heb een oranje outfit in mijn koffer gedaan.”

Je hebt een dochtertje. Begrijpt zij al een beetje wat papa voor de kost doet?

Gui: “Jazeker. Als ik haar aan de telefoon heb, vraagt ze me altijd of ‘alle handjes de lucht in gingen’ tijdens mijn optreden! Ze is nog maar drie, maar een superslim klein meisje. Het is af en toe best moeilijk om haar en mijn lieve vrouw Luciana te moeten missen, als ik in het buitenland optreed.”

"Als ik mijn dochtertje aan de telefoon heb vraagt ze me altijd of ‘alle handjes de lucht in gingen’ tijdens mijn optreden!"Over je vrouw gesproken: heeft ze een beetje genoten van het succes van de track ‘Beautiful Life’, waarop haar vocals te horen zijn?

Gui: “Ze vond het heel erg cool wanneer grote dj’s die track draaiden, zoals Sascha en Pete Tong. Ook vond ze het erg leuk om zichzelf op de radio te horen.”

Je komt uit São Paolo, waar volgens de berichten nonstop de hele week door gefeest wordt. Kun je iets meer vertellen over de dancescene in jouw stad?

Gui: “Eigenlijk is de stad net als Londen of Berlijn. We hebben een paar vette clubs, zoals D-Edge en Clash. Er wordt vooral house gedraaid en, afhankelijk van het soort feest, ook progressive en rock. Daarnaast zijn er een aantal megadiscotheken, maar dat is meer iets voor de commerciële jongens.”

De Brazilianen hebben de reputatie dat ze een bijzondere passie voor leven, liefde en dans hebben. Merk je zelf verschil met andere, bijvoorbeeld nuchtere Europese collega’s, in jouw benadering van muziek?

Gui: “Mag ik gelijk even melden dat die reputatie helemaal klopt: wij Brazilianen zijn écht supervrolijk en vriendelijk! Maar dat geldt eigenlijk toch ook wel voor niet-Braziliaanse collega’s hoor. Ik werk vaak samen met Robert Babicz, Michael Mayer, Phonique, Martin Eyerer en Superpitcher. Al deze Duitse producers zijn ook ontzettend aardig. Een verschil is misschien dat zij muziek meer verstandelijk benaderen, terwijl Braziliaanse producers gewoon willen dat het ‘hot’ is.

"De harmonie in een track is hetgeen wat je ontroert of je aan het lachen maakt.”Je hebt een opleiding in de architectuur afgerond. Is het ontwerpen van gebouwen te vergelijken met het ‘ontwerpen’ van muziek?

Gui: "Muziek en architectuur lijken veel op elkaar. Op beide gebieden zijn bepaalde cruciale elementen nodig om er een kloppend geheel van te maken. In de muziek is het belangrijkste element de harmonie. Dat kan voortkomen uit een baslijn, een piano, strings of wat dan ook, maar de harmonie is hetgeen wat je ontroert of je aan het lachen maakt.”

Welke eigen track beschouw je als je grootste prestatie tot nu toe en waarom?

Gui:’Archipélago’ omdat dit de track was die voor mijn doorbraak heeft gezorgd en mijn muziek dus onder de aandacht heeft gebracht van het grote publiek. Verder ‘Beautiful Life’ omdat dat uiteindelijk een crossover track bleek te zijn, die zowel door underground dj’s als mainstream dj’s werd gedraaid.”

 

Welke apparatuur gebruik je, live en in de studio?

Gui: “In mijn studio gebruik ik een Mac met daarop Protools HD3 en Ad/DA-16x Apogee’s interfaces. Verder een paar ‘hardsynths’ zoals mc-202, Sequential Circuit’s Six Trak, Oberheim Matrix 6R, Super Jupiter, MKS50, MKS7, JD800 en dan ook nog een paar ‘softsynths’. Live optredens doe ik met een MacPro met RME audio interface, een CME controller als mixer, de handgemaakte Monome en een Jazz Mutant’s Lemur, voor het sequencen, maar ook als controller."

Wat zit er op dit moment in je iPod/ cd-speler?

Gui: “Mijn muzieksmaak is nogal breed. Momenteel luister ik naar Black Sabbath, Foo Fighters, Klaxons, Depeche Mode, Frank Sinatra, Armando Manzanero of Astor Piazolla."

"Ik wil wel een keer vóór de piramides in Egypte te draaien."Waar zou je nog wel eens willen optreden en met wie wil je ooit nog eens samenwerken?

Gui: “Ik wil wel een keer vóór de piramides in Egypte te draaien. Of in ‘Casa da Música’ in Porto (Portugal). En ik zou heel graag willen samenwerken met Martin Gore of Dave Gahan van Depeche Mode.”

Zitten er nog mooie gigs, projecten of releases voor je in de planning?

Gui: “Er is net een remix af voor het Britse duo King Unique en ook een remix voor Tim Simenon’s Bom The Bass. Die laatste is een track met vocals van Mark Lanegan en ik vond het geweldig om er aan te werken; hij heet ‘Black River’. Maar het belangrijkste van alles is dat ik aan een nieuw album werk, dat later dit jaar op Kompakt zal uitkomen.”

Heb je, tot slot, nog verborgen talenten of vreemde passies die je met ons wil delen?

Gui: “Ik houd van schilderen én van Spaanse ham. Vooral ‘Pata Negra’-ham zoals de Maldonado of de Joselito vind ik heerlijk. Sowieso kan ik erg genieten van eten, ik ben dus een behoorlijke ‘foodie’!”

Wil jij Gui Boratto laten zien hoe het in Nederland los gaat op koninginnedag? Dan heb je twee opties om zijn live gigs mee te maken. Op 29 april staat hij ’s avond op Full Spectrum in Tivoli De Helling (Utrecht) met Nuno dos Santos (00:00-06:00/ €15,-) en op 30 april is hij te zien bij Circo Loco op Strand West (Amsterdam) met o.a. Luciano, Magda, Shinedoe, Amsterdam 661 en Quazar (12:00-21:00/ €25,-).

MySpace Gui Boratto 

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws