Binnenstebuiten: Darko Esser

Partyscene Redactie | 9 april 2008
interviews

Er schuilt een heus emo-mens in mij

Wat is je beste plaat, mooiste optreden, inspiratiebron? Hoe maak je een plaat, album, live-act? Vragen die we nu wel kennen. In deze serie van portretten, proberen we dj's en producers op het persoonlijke vlak wat beter te leren kennen. Dit keer dj, producer en programmeur Darko Esser, die op zaterdag 19 april tijdens dik in de Catwalk draait.

Naam: Darko Willem Tomislav Esser, maar dat zijn geen doopnamen hoor. Ben niet bepaald gristelijk opgevoed ;-) Ben verder tevreden over mijn naam.

Woonplaats: Nijmegen, geboren in Amsterdam. Waar ik ooit zou willen wonen? Berlijn (alle verhalen zijn waar), Gent (omdat het de sfeer van een kleine stad heeft, maar waar stiekem heeeeeel veel gebeurd), Barcelona (muziek & klimaat), Thailand (omdat dat dat land gewoon het paradijs is). Maar eigenlijk voel ik me prima op mijn plek in het knusse Nijmegen ;-)

Geboren: 13 april 1977, Amsterdam. Het was voor mij minder pijnlijk dan voor mijn moeder.

Toen ik jong was, was ik echt een vaderskindje.Gezin: Ik kom uit een hecht gezin, bestaande uit een vader, moeder, dochter & zoon. Mijn vader is in een grijs verleden een scheikundig ingenieur geweest. Dat was niks voor hem, dus heeft hij zich op zijn passie gestort: schrijven. Hij heeft een paar boeken uitgegeven en is onlangs zijn eigen uitgeverij begonnen. Zijn boeken zijn nogal onconventioneel, daarom heeft hij besloten ze vanaf nu zelf uit te geven. Ik heb de DIY mentaliteit van niemand vreemd zeg maar. ;-) Mijn vader heeft een heel erg bijzondere kijk op de wereld, die niet door iedereen begrepen zal worden, maar die mij persoonlijk heel erg aanspreekt, omdat hij buiten alle conventies/tradities denkt. Ik heb met hem meer dan met wie dan ook diepe gesprekken gehad over hoe wij denken dat alles in elkaar steekt. Bovendien is hij de meest zachtaardige man van de planeet. Toen ik jong was, was ik echt een vaderskindje.

Mijn moeder was net als mijn vader scheikundig ingenieur. Zeer succesvol zelfs. Bij Shell hadden ze grote plannen met haar en had ze enorm carrière kunnen maken. Helaas voor hen (en gelukkig voor ons ;-) wou ze niet het gezin de hele wereld over slepen voor wat extra knaken. Iets waar ik veel respect voor heb. Toen mijn vader wou stoppen met werken, omdat hij doodongelukkig werd van de bedrijfscultuur waarin hij vastzat, nam zij de rol van kostwinner zonder een seconde te twijfelen op zich. Emancipatie van het mooiste soort. Zij heeft me meer dan wie dan ook geleerd mijn hart te volgen, die van haar lag op haar tong. Zij heeft daardoor een sleutelrol gespeeld bij mijn besluit om te stoppen met studeren en me te richten op de muziekwereld. Helaas is zij ruim 3 jaar geleden overleden na een lang ziektebed. Het grootste verlies in mijn leven tot nu toe.

Mijn zus Ivana is advocaat in Amsterdam en een meid waar de levensvreugde vanaf spat. Als je ons naast elkaar zet, lijken we in eerste instantie tegenpolen: zij is heel extravert, sociaal, legt makkelijk contact en kan heerlijk opvliegend zijn. Ik ben een stuk rustiger, conflict vermijdend en kijk de kat over het algemeen uit de boom (tot op het irritante af). Ook qua levensloop zijn we behoorlijk andere paden opgegaan: zij heeft in Leiden Rechten gestudeerd, zat bij het studentencorps en is nu advocaat bij een gerenommeerd kantoor in Mokum. Ik ben een universiteit drop-out, die jarenlang blowde en alle underground concerten en feesten afliep in Groningen. Maar als je wat dieper graaft, dan zal je zien dat we duidelijk uit hetzelfde nest komen, dezelfde opvattingen hebben en de beroemde ‘normen en waarden’. Haar doel is uiteindelijk jurist te worden voor Amnesty International met de nadruk op de mensenrechten situatie in Afrika. Schitterend niet?

Ik ben niet echt fan van de mensheid als geheel: ik vind ons een egocentrische soort, die te weinig over de consequenties van haar acties nadenkt. Individueel zijn de meeste mensen best cool, maar als groep functioneren we niet al te best.Opvoeding: Ik kom, zoals duidelijk mag zijn, uit een zeer ruimdenkend gezin. Alles was bespreekbaar. Letterlijk alles. Als er problemen waren, dan werd erover gesproken. Als ik vragen had over wat dan ook, of het nu geloof, politiek, seks of de minder ‘Grote Vragen Des Levens’ betrof: ik kon altijd bij ze terecht. Vroeger hadden we veel discussies over van alles en nog wat aan tafel. Zij hebben mij leren denken buiten de kaders, zonder dat ze daar bewust mee bezig waren. Mijn ouders vonden het heel belangrijk dat ik naar mijn hart luisterde. Uiteraard het liefst zonder mijn verstand te verliezen. Mijn opvoeding bepaalt voor een heel groot deel hoe ik nu in het leven sta en ik ben mijn ouders daar meer dan dankbaar voor.

Kinderen: Beetje dubbel eigenlijk. Ik wil net als de meeste mensen graag minstens één miniversie van mezelf op de wereld zetten. Lijkt me echt helemaal te gek en pure biologie. Maar ik heb ‘last’ van gewetensproblemen. Ik ben niet echt fan van de mensheid als geheel: ik vind ons een egocentrische soort, dat te weinig over de consequenties van haar acties nadenkt. Individueel zijn de meeste mensen best cool, maar als groep functioneren we niet al te best. En er zijn al veel te veel mensen, in my humble opinion, het wordt er niet gezelliger van. De beroemde vraag: in wat voor teringzooi laat ik ze eventueel achter? Maar first things first: eerst maar eens een vriendin.. lol

Opleiding: Gymnasium Haganum in Den Haag, propedeuse Biologie aan de RuG. Tot zover ging het goed, daarna bergafwaarts: ik ontdekte hash, house en Vera. Na twee jaar aankloten bij Biologie, heb ik nog een halve poging gedaan bij Psychologie en daarna besloten mijn studeer carrière te laten voor wat het was, namelijk hopeloos ;-)

Jeugdidealen: Striptekenaar en daarna eigenlijk al heel snel muzikant. Nooit durven dromen dat het ook echt zou lukken.

Karakter: Negatief. Ik kan verschrikkelijk koppig zijn: ik ben vaak overtuigd van mijn eigen gelijk, ook tegen beter weten in. Kan echt mijn zin doordrijven. Daarnaast kan ik slecht tegen mijn verlies met sport/spelletjes. Erg irritant voor anderen. Zakelijk heb ik daar gek genoeg geen last van. In vriendschappen kan ik laks zijn als het me uitkomt. Tenslotte ben ik ook niet echt vergevingsgezind als je over bepaalde grenzen bent heengegaan. Maar gelukkig niet wraakzuchtig.

Positief: Rustig, stabiel, empatisch. De mensen waar ik echt van houd, daar ga ik voor door het vuur. Onvoorwaardelijk. En als ik ergens gepassioneerd voor ben, dan stort ik me er voor de volle 100 procent procent op.

Hoe omschrijven jouw vrienden je? Dat ik in eerste instantie heel erg berekenend, zakelijk en rationeel lijk, maar als je verder kijkt er een heus emo-mens in schuilt.

 

de innercircle: o.a. Benny, Larry, DNNS, Nuno, Brent, Pitto, Mark & Liesbeth: stuk voor stuk bijzondere individuen met hun eigen bijzondere verhaal, die zich meer dan bewezen hebben tijdens de mooie en moeilijke fases in mijn leven.Wat vergeten ze dan altijd? Dat dat emotionele ingecalculeerd is ;-)

 

Hobby's? Films, reizen, vriendschappen, vingerverfen.

Sport: Vroeger hockey (jaja!), tegenwoordig elke maandag zaalvoetbal om het weekend eruit te zweten.

Vakantie: Het mooiste land waar ik geweest ben is Thailand, en dan vooral het niet toeristische Thailand. De natuur, het eten, de mensen: het klopt gewoon. Verder koester ik veel mooie herinneringen aan Brodarica & Sibenik in voormalig Joegoslavië (ik ben zelf half Yugo).

TV: Ik kijk bijna nooit TV, ik raak daar geïrriteerd van. Het niveau van de programmering vind ik over het algemeen om van te huilen. Als ik al kijk dan is het meestal een film, maar het einde haal ik over het algemeen niet, omdat ik tijdens de reclameblokken andere bezigheden vind. Ik download wel veel series. Heroes, Carnivale & de CSI series vind ik bijvoorbeeld erg tof. Verder ben ik al jaren groot South Park & Family Guy fan. Zwarte humor rulezz.

Vrije tijd: Ik houd er van om één op één met close vrienden door te zakken in een gezellig kroegje. Ook pak ik nog graag een concertje mee. Maar doordeweeks ben ik nogal een huismus ;-)

Stad: Op dit moment Berlijn. Die stad heeft gewoon de X factor: de energie, de rauwheid en tegelijkertijd het lome, relaxte tempo. Althans voor een wereldstad. Het bruist daar echt van de creativiteit. Iets wat hoort bij een relatief arme metropool (1 op 6 is werkeloos).

Bewondering voor? Mijn ouders: je kan boven uitgebreid lezen waarom. Mijn zus uiteraard. Daarnaast verdient mijn ex, Marieka, een speciale vermelding. Ondanks dat het al jaren uit is, zijn we nog steeds megaclose en ik zou het ook niet anders willen zien. Zij kent mij het best van alles en iedereen en is een bron van rust in mijn op zijn zachtst gezegd hectische leven. Als ik ergens mee zit of iets heel tofs heb meegemaakt, is zij de eerste die ik bel. En last but not least: de innercircle: o.a. Benny, Larry, DNNS, Nuno, Brent, Pitto, Mark & Liesbeth: stuk voor stuk bijzondere individuen met hun eigen bijzondere verhaal, die zich meer dan bewezen hebben tijdens de mooie en moeilijke fases in mijn leven.

Spender of spaarder? Spaarder

 

Waar geef je het meeste geld aan uit? Nike Airmax 90

Wat doe je 's ochtends als eerste? De laptop aanzetten en mail checken. Erg he?Waar lig je 's nachts van wakker? Waar ik in godsnaam aan begonnen ben ;-)

 

Wat doe je 's ochtends als eerste? De laptop aanzetten en mail checken. Erg he?

 

Voorbeeld? Mijn vader, omdat hij mijn moeder met zoveel toewijding en liefde tot op de dag van haar dood heeft verzorgd, zonder ook maar één seconde te klagen.

Hoogtepunt: Dat ik onvoorwaardelijke liefde heb gekend.

Dieptepunt: Het verdriet van mijn moeder toen de ziekte het van haar overnam en het verdriet van mijn vader toen ze er niet meer was.

Met wie zou je wel een dagje willen ruilen? Met niemand

Grootste zonde die je in je leven hebt begaan: Sorry, maar ik kan hier echt niks spectaculairs neerpennen. Ik ben nooit vreemd gegaan met de zus van mijn vriendin en ben nooit aangesloten geweest bij een nazi groepering. Of het moet het jarenlang elke dag blowen en zelfs helpen aanleggen en beheren van weedplantages zijn geweest ;-)

Doelstelling dit 'seizoen'? Genieten en balans!

Darko komt op zaterdag 19 april naar de Catwalk in Rotterdam voor een extra lange live set tijdens onze dik avond. Naast Darko staan ook Estroe, Sandeep en Warren Fellow op het programma. Ben jij na het lezen van dit onthullende verhaal benieuwd geworden wie die Darko nou precies is, doe dan mee met onze prijsvraag. We geven namelijk een paar kaarten weg en het enige dat je hoeft te doen is een mailtje sturen naar Sander

Darko Esser

Dik

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws