Even voorstellen: David Martzz

Partyscene Redactie | 31 maart 2008
interviews

De Nederlandse scene was destijds zo boeiend!

De mannen van Organised Music staan erom bekend dat ze meestal niet de meest voor de hand liggende artiesten boeken op hun Metrobass avonden in de Catwalk. Op zaterdag 12 april is David Martzz te gast in de ondergrondse club voor zijn eerste optreden ooit in Nederland. De op Mallorca woonachtige Martzz draait een aardige tijd mee als dj/producer. Hoogste tijd voor een korte introductie.

Wie is David Martzz?  

David: “David Martzz is gewoon een gozer die verliefd is op muziek. Tegenwoordig dj en producer op het Balearische eiland Mallorca.”

Wat of wie inspireert je muzikaal?

David: “Mijn inspiratie komt uit zoveel verschillende bronnen. Ik hou van de meeste soorten muziek, maar ik word ook geïnspireerd door andere dingen zoals films, reizen, mensen.”

Ik ben nu al een aantal jaar niet meer in Nederland geweest dus ik kijk er erg naar uitWelke producers vind je goed en waarom?

David: “Ik houd van de nieuwe sounds maar ook van old school sounds. In mijn sets kun je al mijn verschillende invloeden horen. Er zijn zoveel producers die echt vette muziek maken, maar als ik er toch een paar moet noemen dan zijn het zeker Robert Babicz, Radio Slave, Trentemoller, de Israeliërs Guy Gerber and Itamar Sagi, mijn vrienden Pig and Dan en Pedro Trotz."

Wat is jou relatie met Nederland?

David: “Ik ben vaak in Nederland geweest maar ik heb er nooit opgetreden. Ik hou van Nederlanders, ze zijn erg vriendelijk en open minded. Jaren geleden heb ik een paar maanden in Rotterdam doorgebracht. Ik ging naar alle clubs in het land en ik herinner me dat ik zaterdags naar Nighttown ging, naar de iT in Amsterdam op donderdag en zondag en tussendoor naar een afterhour, ik weet niet meer waar. De Nederlandse scene was destijds zo boeiend! Ik ben nu al een aantal jaar niet meer in Nederland geweest dus ik kijk er erg naar uit!”

Welk andere plaatsen waar je hebt gedraaid zijn interessant en heb je nog optredens op leuke plekken in de nabije toekomst?

David: “Het is duidelijk dat Ibiza nog steeds een te gekke plek is, een magische eiland met zoveel energie. Maar ik hield er vooral van “in the old days”, toen alles nog spontaner was en niet zo commercieel. Nog een plek waar het publiek super is, is Barcelona. Daar is een goede mix van stadsmensen die allemaal op zoek zijn naar een leuke avond. Onlangs ben ik in Argentinië geweest en ik kan je vertellen, het is echt één van de beste plekken om te draaien. De elektronische muziekscène is daar nog steeds vrij nieuw voor de meeste mensen en daardoor zo levendig. Het publiek gaat compleet los van begin tot eind! En als laatst, in Mallorca hebben we ook vele goede nachten, buiten het toeristische circuit.”

Wat is je mening over de hedendaagse ‘minimal hype’?

David: “Ik word er zo moe van dat alles maar minimal moet zijn, ik begin zelfs het woord te haten. Zelfs voedsel en huizen zijn tegenwoordig minimal. Muzikaal gezien vind ik goede groovy minimal geweldig. Ik hou ervan en ik draai het, maar de laatste tijd lijkt het erop dat het hoe gekker hoe beter is. Meestal mis ik de groove en om eerlijk te zijn, is er veel dat alleen maar klinkt als 'plig plok plank', en dat verveelt me. Het is tijd om het meer op te vullen en het maximaler te maken!”

Wat ik niet begrijp is dat er professionele dj’s zijn die de muziek die ze draaien illegaal downloaden en die daarmee de muziek industrie niet supporten. En ik kan je verzekeren dat dat gebeurt!Ben je een ‘old fashioned decks man’ of is cd of mp3 (zoals Ableton) jouw ding?

David: “Ik heb vele jaren platenspelers gebruikt en ik hou van die feeling, maar ik ben ook een computer freak en een paar jaar geleden begon ik Ableton te gebruiken en dat veranderde mijn leven. Ik gebruik het vooral om te produceren en sinds drie jaar gebruik ik het ook in mijn sets. Mijn Mac Book Pro, m’n midi controller en Ableton Live gebruik ik voor mijn optredens.

Zoals ik mijn sets voorbereid, kan ik volledig live gaan. Ik kan dan mixen met muziek van andere artiesten als een soort dj set. Zoals een ‘loop’ maken van een ritme van een track en daar m’n eigen bas lijnen, hihats etc doorheen mixen. Zo kan ik elementen van tracks gebruiken door equalizers te gebruiken en ermee te spelen en dat gecombineerd met mijn eigen werk. Is echt te gek en brengt je naar plekken waar je nog nooit bent geweest. Ik hou niet echt van mp3, vooral niet van hoe het klinkt. Ik probeer al mijn muziek zonder compressie te draaien, als wave of aiff."

Over mp3 en downloaden gesproken, er is een wereldwijde discussie gaande over het illegaal downloaden van mp3’s. Wat is jou mening over dit onderwerp?

David: “Ik begrijp de twee standpunten. Als producer wil ik graag dat mensen een redelijk bedrag betalen voor de muziek die ze binnenhalen, zoals nu met digitale shops.

Als muziek liefhebber kan ik begrijpen dat mensen die geen geld voor muziek hebben, illegaal de muziek downloaden die ze leuk vinden. Wat ik niet begrijp is dat er professionele dj’s zijn die de muziek die ze draaien illegaal downloaden en die daarmee de muziek industrie niet supporten. En ik kan je verzekeren dat dat gebeurt!"

Wat kunnen we verwachten van David Martzz in de nabije toekomst?

David: “Ik ben nu een paar jaar bezig met muziek maken maar ik weet niet echt hoe ik mijn sound kan beschrijven. Grote namen als Hernan Cattaneo en John Aquiviva hebben mijn muziek gedraaid en dat is leuk. Onlangs ben ik een web-label gestart genaamd ‘Illa’ (‘eiland’ in Mallorcaans) waar je tracks kunt vinden van mensen die hebben besloten van Mallorca hun thuis te maken, of die op een andere manier iets met het eiland te maken hebben. Een paar van de artiesten zijn maatje Patrick Turner, legendarische techno producer Aubrey en de rockende gasten Pig & Dan."

Nog een boodschap voor je fans in Nederland?

David: “Ik weet niet of ik fans heb in Nederland, maar in ieder geval wel een persoon die mij en m’n vriend Tomas erg geholpen heeft toen we in Rotterdam waren. We zijn het contact verloren jaren geleden en het is me niet meer gelukt hem te vinden. Ik heb het vaak geprobeerd maar hij zal zijn nummer intussen veranderd hebben, dus Rene, als je dit leest, kom naar de Catwalk in Rotterdam op 12 april!"

WIN WIN WIN WIN

Metrobass vindt plaats op zaterdag 12 april in de Catwalk in Rotterdam met, naast David Martzz, optredens van Darren Roach, Boris Ross,Fabienne Soigni en Cisco de la Hoya. Love2party geeft 3 x 2 plaatsen op de gastenlijst weg voor deze avond. Wil jij hier graag heen, stuur dan een mailtje naar Sander en misschien ga jij wel lekker dansen op kosten van de zaak.

David Martzz

Organised Music hyve

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws