5 vragen aan Sebastien Tellier

Partyscene Redactie | 14 maart 2008
interviews

‘Underground muziek is niet sexy’

Underground muziek is niet sexy

Ontdekt door Air, geproduceerd door de helft van Daft Punk en vergeleken met Serge Gainsbourg, maakt Sebastien Tellier naam en faam in Frankrijk. Hij mag zelfs zijn vaderland vertegenwoordigen tijdens het Eurovisie Songfestival in Belgrado op 24 mei. Zonder druk, want: “Muziek is amusement, geen competitie.”

 

Tekst: Marcel

 

Hoewel geproduceerd door Guy-Manuel de Homem-Christo (Daft Punk), is je nieuwe lp Sexuality veel meer een zoet popalbum dan een stoere dance-plaat? Hoe komt dat?

Sebastien: “Omdat ik dat wilde. In de afgelopen tien jaar dat ik actief ben als producer heb ik geleerd dat je succesvoller kan zijn met een commerciële sound, dan wanneer je heel artistieke platen voor een beperkte doelgroep maakt. Bovendien gaat Sexuality over seks en underground muziek is niet sexy.”

Sebastien Tellier: "In zijn studio voelde ik me als een vakantieganger, leunend op de achterbank van een Rolls Royce - bestuurd door Guy-Man. Hij maakt toekomstmuziek."Op welke manier heeft de inbreng van 'Guy-Man' invloed op je sound?

Sebastien: “Hij is een God voor mij. In zijn studio voelde ik me als een vakantieganger, leunend op de achterbank van een Rolls Royce - bestuurd door Guy-Man. Hij maakt toekomstmuziek. Waar mijn vorige albums vol staan met muzikale invloeden van vroegere tijden, re-creating the eighties and seventies, ben ik op het punt gekomen om alleen nog maar platen uit te brengen die nog niemand kent: future music.”

 

Je vertegenwoordigt Frankrijk tijdens het Eurovisie Songfestival in Belgrado op 24 mei met de vrolijke poptrack ‘Divine’, afkomstig van je nieuwe album. Maakt een West Europees land kans tussen al die Oost-Europese landen die elkaar onvoorwaardelijk steunen?

Sebastien: “Nee. Wat dat betreft is het een oneerlijke wedstrijd. Maar wat maakt dat uit? Muziek is amusement, geen competitie. Ik ga naar Belgrado om plezier te maken en in de spotlights te staan. Om heel even een ster te zijn. Niet om eerste te worden. Ik voel absoluut geen druk.”

 

Je Engels is niet zo best. Toch wordt ‘Divine’ het eerste Engelstalige liedje van een Franse artiest ooit uitgevoerd op een Eurovisie Songfestival. Is dat wel verstandig?

Sebastien, lachend: “Eigenlijk niet. Vandaar dat ik sommige zinnen naar het Frans vertaal. Het wordt dus een tweetalige track. Die mix van Engels en Frans is trouwens de toekomst van de Franse popmuziek. De originele Franstalige popmuziek is namelijk dood.”

 

Je grootste hit tot nu toe, ‘La Ritournelle’, is te horen in de commercial van l'Oréal. Past dat product goed bij jouw muziek? 

Sebastien: “Ach, het betaalde goed. Dus waarom niet? Sterker nog: ik vind de geremixte versie van het nummer, geproduceerd door één of andere thuisproducer van l’Oreal, buitengewoon zwak. Het geld en de bekendheid zijn de enige drijfveren voor mij om die track beschikbaar te stellen aan deze commercial. Als het aan mij ligt, is mijn muziek tijdens de commercial break te horen in een luchtvaartreclame. Of een soundtrack produceren voor een Michael Mann-film, dat lijkt me ook wel wat.”

Sebastien Tellier - La Ritournelle

 

Het album Sexuality van Sebastien Tellier ligt nu in de winkel. Op woensdag 14 mei staat de Franse zanger in de Amsterdamse Melkweg. Tien dagen later vertegenwoordigt hij zijn land tijdens het Eurovisie Songfestival in Belgrado.

Sebastien Tellier

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws