Even voorstellen: Peter Horrevorts

Partyscene Redactie | 11 februari 2008
interviews

De nummers die hij uitbrengt, worden door alle grote artiesten gedraaid maar toch is Nederland nog niet erg bekend met Peter Horrevorts. Maar gelukkig komt daar snel verandering in. Aanstaande zaterdag staat hij in de Poema in Utrecht tijdens ‘Secrect Cinema invites’ en volgende maand op Awakenings in de Westergasfabriek. Een introductie van een getalenteerde producer en live-artiest, die afgelopen jaar een wonderschoon album uitbracht op Kanzleramt.

 

Peter Horrevorts (foto: Krijn Van Noordwijk)L2P: Wie is Peter Horrevorts en wat houdt hem zoal bezig?

Peter: “Ik ben dus Peter Horrevorts en ik ben 25 jaar. Ik ben geboren in Tilburg, opgegroeid in Hilvarenbeek en ik woon daar -na Tilburg en Goirle- nu ook weer. Ik heb een Nederlandse vader en een Indonesische moeder.

Toen ik klein was, hield ik me vooral veel bezig met tekenen, schilderen, kleien en dat soort geklieder. Men zei van jongs af aan dat ik iets met mijn creativiteit moest gaan doen. Maar dat ik later iets in de muziek ging doen had niemand echt verwacht, ook al had ik een gezonde interesse in muziek. Iedereen (ik zelf ook) dacht dat ik iets in met grafische vormgeving zou gaan doen.

Nou ben ik ook inderdaad afgestudeerd op een IT Multimedia opleiding en heb op dit moment nog een eenmanszaakje als vormgever, maar ik ben hier niet fulltime mee bezig. Het is eerder een bijbaan, een soort extra vast inkomen, zodat ik onbezorgd muziek kan maken. Vormgeving is op dit moment dan ook meer een tweede hobby voor me.

Verder houd ik veel van films, eten en reizen. Iets waar ik graag de tijd voor neem. Zo mag ik ook wel eens graag op zondag lekker lui op de bank een goede film kijken, onder het genot van lekkere hapjes. Heerlijk! Naast dit alles studeer ik in het dagelijkse leven ook nog op de Rockacademie. Ik studeer daar de richting DJ/Dance-Producer met als afstudeerrichting Management. Ik wil mezelf toch op een of andere manier verzekeren van een toekomst in de muziek.”

L2P: Welke muziek staat je bij uit je jeugd?

Peter: “Uit mijn heel vroege jeugd kan ik mij vooral de wat meer electronische muziek uit de tweede helft van de jaren 80 herinneren. Ik kom zelf uit ‘83, dus toen ik een jaar of zes was begon ik pas echt bewust naar muziek te luisteren. Mijn moeder draaide regelmatig veel verschillende soorten muziek. Michael Jackson is me toch wel het beste bij gebleven. De energie van zijn album “Thriller” vind ik nog steeds indrukwekkend! Geweldig geproduceerd ook. Ik kan me nog herinneren dat ik op 'Smooth Criminal', verkleed als een kleine ‘smooth criminal’ door het huis danste.

Daarna heb ik even een rockperiode gehad. Ik luisterde toen veel naar Metallica en Sepultura. Ik zie me nog steeds staan in mijn oversized Metallica T-Shirt. Of in een Iron Maiden shirt. Maar dat had eigenlijk niks meer met de muziek te maken; ik vond de afbeelding gewoon vet. Wat later in de jaren negentig werd ik, via de oudere broer van een vriend, gegrepen door het house-virus. Ik was altijd al zeer gecharmeerd van de meer swingende, energieke soorten muziek en vooral disco vond ik al mooi toen ik klein was. Ik geloof ook wel dat ik daarom nog steeds zo’n fan ben van Giorgio Morrodors 'I Feel Love'. House was helemaal wat ik zocht en benadrukte precies wat ik mooi vond in muziek. Het leuke was ook dat mijn moeder house ook had ontdekt en ook vaak met nieuwe muziek thuis kwam.

Na een tijdje wou ik het nog heftiger opzoeken en kwam ik in aanraking met de hardere vormen van house: de eerste vormen van wat later hardcore werd. Samen met acts als The Prodigy, vond ik dat een tijdje helemaal prachtig! De energie en de kracht! Al snel begon me dat toch wel te vervelen (The prodigy blijf ik goed vinden overigens!) en vandaar uit heb ik dan weer de techno ontdekt.”

L2P: Welke stijlen of stromingen hebben invloed op je muziek gehad?

Peter: “Dat is moeilijk te zeggen. Ik denk dat het een mix van invloeden uit verschillende soorten muziek is. Er is altijd wel iets wat ik mooi vind of waar ik door geïnspireerd raak. De ene keer kan dat iets ritmisch zijn, de andere keer iets met melodieën, of een bepaalde sfeer die wordt gezet. Het kan variëren van mysterieuze tracks van Björk, tot de heftige rocknummers van de Queens of The Stone Age. Als ik echt moet kiezen wat het meeste invloed heeft gehad is dat heel simpel: 'techno'. Ook niet gek natuurlijk, want dat is de muziekstijl die ik nu ook maak. Als je mijn album 'Evolver' hoort, dan hoor je ook veel verschillende soorten techno. De ene keer meer Detroit gericht, de andere keer weer meer italo of disco.”

L2P: Kunnen we je muziek, naar goed Nederlands gebruik, in een bepaald hokje stoppen?

Peter: “Alles valt in hokjes te verdelen. Ik zal er niet wakker om liggen dat ik ergens in een hokje word ingedeeld. Ik snap ook niet dat sommige mensen zich daar zo druk over maken. Die hokjesgeest hoort blijkbaar bij de mens. Het is een manier om ergens structuur in te brengen, alleen is dat bij iets als muziek onmogelijk.

Als je mij dan toch in een hokje zou moeten stoppen, dan is het techno. Het mooie van techno is dat het een heel brede muziekstijl is die op verschillende manieren te interpreteren valt. Als je het echt nauwkeurig wilt indelen, zou je per track moeten kijken. Ik heb een nogal breed spectrum aan stijlen, al zeg ik het zelf. Ik vind dat af en toe ook wel eng, aangezien je al snel door een bepaalde track aan een bepaalde muziekstijl word gekoppeld terwijl dat maar één nummer is. Sommige artiesten verzinnen dan maar een alter ego om zo toch met heel diverse stijlen bezig te kunnen zijn. Ik heb daar geen zin in, want dat maakt het alleen maar verwarrend voor mezelf.”

Er is altijd wel iets wat ik mooi vind of waar ik door geinspireerd raak. De ene keer kan dat iets ritmisch zijn, de andere keer iets met melodieen. Maar ook een bepaalde sfeer die wordt gezet.L2P: Als je thuis bent, heb je dan nog behoefte om muziek te beluisteren?

Peter: “ Ik luister heel veel naar muziek en de soort muziek wisselt zo om de maand. Zo heb ik deze maand weer eens een Radiohead-periode. Ik brand dan gewoon alle albums op één cd en laat die een paar weken in mijn fijne mp3-autoradio zitten.

Volgende maand zal ik wel weer behoefte hebben aan wat lichtere muziek. Modeselektor vind ik bijvoorbeeld erg opbeurend. Die gasten houden van humor in hun muziek, maar ze kunnen ook de diepte in gaan. Apparat vind ik verder ook heel fijn om naar te luisteren; heel mooie liedjes. Hij is een begaafd en erg muzikale producer. Erg inspirerend. Maar ik kan zo op een zonnige zondagmiddag ook wel genieten van een Blue Note-compilatie. Lekker chillen met jazzy muziek. Het ligt er maar net aan in wat voor stemming ik ben.”

L2P: Hoe omschrijf je zelf je draaistijl?

Peter: “Ik houd veel van energie in muziek en het moet gewoon dik en groovend zijn. Zo draai ik ook. Ik moet wel zeggen dat ik eigenlijk vrij weinig draai hoor; ik doe meestal een live-gig met eigen werk. Dus als je wil weten wat voor ‘draaistijl’ ik heb? Eigenlijk hetzelfde; techno in de breedste zin van het woord, gevarieerd, energiek, dik en toch interessant! ;)”

L2P: Vind je live-optreden leuker dan draaien?

Peter: “Ik ben eigenlijk nooit heel veel met draaien bezig geweest. Ik vond het wel leuk en ik heb ook een dj-apparatuur en genoeg platen staan, alleen zijn die hopeloos verouderd. Ik ben me op een gegeven moment meer op 'muziek maken' gaan focussen en ben daarbij het draaien uit het oog verloren.

Toen ik een paar jaar geleden Ableton Live ontdekte wist ik dat dit voor mij de perfecte tool was om op te treden. Het voelt heel creatief en is daarom meer bevredigend dan draaien. Tijdens het live-optreden met mijn eigen werk kan ik natuurlijk ook nieuwe ideeën testen in clubs en checken of het werkt op de dansvloer. Dat is in de studio niet altijd even gemakkelijk te horen.

Toch blijft het draaien me ook wel trekken. Elke keer live optreden gaat vervelen, want je speelt toch over het algemeen elke keer dezelfde platen. Je kunt hier natuurlijk eindeloos mee variëren, maar ik heb ook wel weer zin om andermans werk te draaien. Mijn eigen muziek heb ik al zo vaak gehoord. Daarnaast heb ik sinds een half jaar Serato Scratch. Dat maakt het nu ook weer makkelijker om veel nieuwe muziek via internet te kopen.”

L2P: Wat zijn je toekomstplannen en dromen?

Peter: “Het gaat de laatste paar jaar zo lekker dat ik mijn toekomstplannen steeds weer moet aanpassen. Elk jaar gebeurt er wel weer iets wat ik eigenlijk wat verder in de toekomst in de planning had staan. Voor de nabije toekomst kan ik zeggen dat ik voorlopig wil gaan stoppen met mijn eenmanszaakje als vormgever op me helemaal bezig te kunnen houden met muziek; vooral het maken van muziek. Optreden is leuk, maar het maken ervan vind ik toch nog steeds het leukst om te doen. Mijn ultieme droom is later ergens op een eilandje in Thailand te gaan wonen en daar lekker op mijn gemakkie verder gaan met muziek maken!”

Het mailtje van Heiko Laux was echt bijzonder voor mij. Hij vond mijn muziek te gek en wou het uitbrengen. Voor ik het wist, zat ik in Berlijn, samen met Heiko Laux en andere Kanzleramt artiesten, gezellig in een restaurant te eten.”L2P: Wie is je grote voorbeeld?

Peter: “Er zijn geen specifieke personen die dusdanig veel voor mij betekenen dat ik ze een ‘groot voorbeeld’ kan noemen. Muzikaal gezien heb ik veel respect voor mensen als Björk, Thom Yorke en Trentemøller. Die mensen doen lekker hun ding en zijn er zo goed in dat het nog steeds aanslaat bij het grote publiek. Ze houden totaal geen rekening met wat er van hen verwacht wordt. Dan ben je in mijn ogen goed bezig!”

L2P: Vorig jaar kwam je eerste album uit op het wereldwijd gerenomeerde Kanzleramt. Je zal wel trots zijn?

Peter: “Ik was erg trots dat ik op één van mijn favoriete labels een album kon releasen. Ik had daar voor dit album ook al twee EP’s uitgebracht. Na mijn releases op X-Trax en Tsunami, wou ik wat meer de diepte in gaan met mijn muziek. Ik ben toen zelf de wat diepere sound labels gaan benaderen, met behulp van een demo-website die ik zelf had ontworpen. Deze stuurde ik gewoon via mail naar de labels. De reacties waren wisselend, maar overwegend positief en daardoor kwam ik in een luxepositie waarbij ik kon gaan kiezen met wie ik verder in zee wilde gaan. Het mailtje van Heiko Laux was echt bijzonder voor mij. Hij vond mijn muziek te gek en wou het uitbrengen. Voor ik het wist, zat ik in Berlijn, samen met Heiko Laux en andere Kanzleramt-artiesten, gezellig in een restaurant te eten.”

 

L2P: Wat staat er verder de komende tijd te gebeuren?

Peter: “Er komt binnenkort een track van mij uit op Global Underground en ik ben bezig met het maken van een aantal remixen. Daarnaast ben ik ook weer begonnen aan een nieuw album dat op Kanzleramt gaat uitkomen, waarschijnlijk ergens tegen het einde van dit jaar. Voor een goede vriend ga ik een soundtrack maken voor een documentaire over paddo-gebruikers, wat een leuke nieuwe ervaring gaat worden. Gezien het thema van de kan ik mijn creativiteit hier bij de vrije loop geven!

In februari ga ik samen met collega/vriend/klasgenoot Roger Martinez stage lopen bij Secret Cinema, waar ik mij erg op verheug! We gaan in deze periode lekker veel muziek maken en misschien gaan we samen nog een project doen. We zien wel waar het schip strandt. Ik denk in ieder geval wel dat ik de komende periode ontzettend veel ga leren en lol ga maken daar! Wat betreft optredens staan op dit moment leuke gigs op o.a. Awakenings, Fuse en Dance Valley op de agenda. Volgende week sta ik in de Poema op 'Secret Cinema Invites' en diezelfde avond moet ik naar Nijmegen om in De Kolonie te draaien. Houd mijn myspace in de gaten houden voor nog meer gigs.”

MySpace Peter Horrevorts

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws