Interview met Chymera

Partyscene Redactie | 18 januari 2008
interviews

"Doe mij maar een gig in de Womb voor het eind van dit jaar"

DJ en producer Chymera timmerde vorig jaar zo ontzettend hard aan de weg, dat hij met geen mogelijkheid meer te negeren was en er in bijna alle ‘top 2007-lijstjes’ tenminste één van zijn tracks stond. Maar wie is deze muzikale Ier en waar komt hij ineens vandaan? Love2party ging op onderzoek uit.

Tekst: Susanne Woning

Chymera a.k.a. Brendan GregoriyBrendan Gregoriy, de man achter de mythologische artiestennaam Chymera, heeft na twee jaar rondreizen zijn domicilie gekozen in Barcelona. Hij had getwijfeld over Amsterdam: zo’n woonboot in de Amsterdamse grachten leek hem helemaal geweldig, maar het feit dat hem in Barca een vet appartement midden in de oude gotische wijk werd aangeboden, gaf toch de doorslag.

Het ‘rondhoppen’ van het ene land naar het andere is dus even voorbij, maar qua labels lijkt hij er nog niet helemaal uit te zijn. Zo zagen we in 2007 diverse dikke releases voorbij komen op onder meer Delsin, Ovum en NRK. En dat zal nog wel even zo blijven, want –naar eigen zeggen- zijn zijn tracks te divers om bij één label onder te brengen. Een gesprek met een rusteloze ziel in een zwaar relaxte stad.

Het is dus Spanje geworden. Wat is er eigenlijk mis met Ierland, dat je zo lang hebt rondgezworven?

Chymera: “Ik heb altijd met veel plezier in Cork, mijn geboorteplaats, en Dublin gewoond en heb er nog altijd veel vrienden. De clubscene is misschien wat klein, maar er zijn regelmatig goede underground-acts te zien. Er is dus helemaal niets mis met Ierland, maar als je altijd op dezelfde plek blijft wonen, zie je nooit iets van de wereld. Ik heb hiervoor tien maanden in Costa Rica gewerkt, ben daarna door Europa getrokken en ga dus voorlopig in Barcelona wonen. Mocht ik het hier zat worden, dan wordt het absoluut Amsterdam.”

Costa Rica? Kon je daar nog een beetje de muzikant uithangen?

Chymera: ”Dat had alleen gekund als ik totaal was overgestapt op raggaeton (lacht). Er is één echte club in Costa Rica te vinden, waar voornamelijk commerciële progressieve house wordt gedraaid, maar dat was het dan ook wel. Ik wou er gewoon een tijdje wonen en heb mezelf onderhouden met een suf baantje bij een klantenservice. Ik had mijn apparatuur wel bij me en heb er muziek gemaakt, maar niet opgetreden.”

"Eind 2006 kregen de grote internationale labels me ineens in de peiling en kwam alles in een stroomversnelling."Even terug naar het begin. Hoe lang zit je al in de muziek?

Chymera: “Rond mijn achttiende luisterde ik eigenlijk vooral naar metal, rock en alternatieve muziek. Ik was bezig met gitaar, basgitaar en drums, maar van een band is het nooit gekomen. Enerzijds omdat ik te weinig goede muzikanten tegenkwam, anderzijds omdat ik het liefst mijn eigen ding doe en het moeilijk vind om muzikale compromissen te sluiten. Misschien maar beter ook, anders was ik de elektronische muziek niet ingerold en speelde ik nu met een rockbandje op vage podia in Ierse gehuchten”.

Wanneer ben je begonnen met dj-en en produceren?

Chymera: “In 2000 ben ik begonnen met draaien en heb ik veel support gigs voor de grote namen gedaan in Ierland. In 2002 begon ik met produceren. Dat ging allemaal in het klein met af en toe een release op obscure Ierse labels, maar eind 2006 kregen de grote internationale labels me ineens in de peiling en kwam alles in een stroomversnelling. Vandaar ook die enorme output van releases in 2007. Live-optreden doe ik sinds 2004.”

Vooral in de rockwereld is er nog altijd veel weerstand tegen elektronische muziek (het is ‘niet organisch’, want er worden geen ‘echte instrumenten’ gebruikt etc.). Maar jij bent dus van mening dat jouw muzikale ontwikkeling van metal naar dance wel logisch was?

Chymera: “Zeker weten. De donkere sfeer in rockmuziek heeft veel raakvlakken met die van de elektronische muziek. Veel melodieën en ritmes zijn goed te integreren in dance. De mooie sound van de traditionele tom drums gebruik ik zelf ook vaak in mijn tracks. Ik luister nog altijd veel naar alternatieve muziek en metal en ben groot fan van Trent Reznor van Nine Inch Nails. Hij heeft me flink beïnvloed, omdat hij ook alles zelf maakt en soms met de meest waanzinnige soundscapes komt. Als die man ooit techno zou gaan maken, zou dat echt mind blowing zijn.”

Midnight At The Aquarium is één van mijn favoriete eigen tracks: de hook is eigenlijk heel simpel, maar tijdens het maken klopte alles gewoon."Je vertelde dat je gitaar speelt. Zie je jezelf dit ooit nog eens doen tijdens een live-set (zoals bijvoorbeeld Boxcutter, die live basgitaar speelt tijdens zijn gigs)?

Chymera: “Nou, ik heb het wel geprobeerd, maar op de één of andere manier krijg ik het niet voor elkaar om het standaard gitaargeluid in mijn huidige stijl te verwerken, zonder dat het enorm cheesy klinkt. Het zou dan een andere soort elektronische muziek moeten worden, die weinig meer met dance en techno te maken heeft.”

Welke track van jezelf is je favoriet en waarom?

Chymera: “Ik denk ‘Midnight At The Aquarium’ van vorig jaar. De hook is eigenlijk heel simpel, maar tijdens het maken klopte alles gewoon. Het kwam van ergens diep binnen in mezelf. Een andere favoriet is een nieuwe track, ‘2 Below’ die binnenkort uitkomt op het label NRK. Die track komt tot nu toe het dichtst bij mijn ideaal van wat ‘spontaan muziek maken’ is. Ik heb onlangs zelf aan mijn controllers zitten sleutelen en kon aan die track daardoor een lekker gruizig soort gitaargeluid toevoegen. Ik heb trouwens geen favoriete stijl en maak iedere dag wat anders: van techno en house tot ambient en elektronica. De wat hardere knalplaten bewaar ik meestal voor mijn live-gigs.”

Je bent ook een grote fan van onze eigen Steve Rachmad. Waarom Steve?

Chymera: “Toen ik Steve’s platen voor het eerst hoorde, viel alles op zijn plaats. Hij weet zoveel emotie, kracht en expressie te creëren met maar paar kernelementen als een synth, een 909 en een paar loopjes. Hij is één van mijn favoriete danceproducers. "Waar ik wil optreden? Als ik mag kiezen, doe me dan maar een gig in de Womb in Tokio voor het eind van dit jaar.”Hoewel hij me altijd erg geïnspireerd heeft, probeer ik daar tegenwoordig ook weer overheen te gaan en mijn grenzen te verleggen.”  

Zeg, wat zit er op dit moment eigenlijk in je iPod/ cd-speler?

Chymera:”Es even kijken (rommelt wat door zijn kamer); Kate Bush, Neil Young, Queens Of The Stone Age en Megadeth”.

Met wie zou je nog wel eens willen samenwerken?

Chymera: “Natuurlijk met Steve Rachmad of Trent Reznor.”

En waar wil je absoluut een keer optreden?

Chymera: “Japan, omdat het een mooi exotisch ver land is. Ik ga altijd graag naar plekken waar ik nog nooit ben geweest. Tja (lacht), en als ik dan toch mag kiezen, doe me dan maar een gig in de Womb in Tokio voor het eind van dit jaar.”

Wat zijn de plannen voor de komende tijd?

Chymera: “Op 26 januari doe ik een live-set in de Sugar Factory in Amsterdam. Dat is op dit moment trouwens de enige Nederlandse gig in mijn agenda. Op het gebied van releases komen dus ‘2 Below’ en de B-kant ‘Saphiron’ uit op NRK in maart. Ook zit er een release in de planning voor het Duitse label Tishomingo.

Rex….Electronation Live (Be As One label night)/ 26-01-2008/ Sugar Factory, Amsterdam/ 23:00-05:00/ Shlomi Aber (live), Gel Abril, Chymera (live), Nick DK/ VVK€10,- (via sugarfactory.nl, beatfreax en Boudisque), deur €15,-

 

 

MySpace Chymera

Sugar Factory

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws