REMF People: Monica Electronica

Partyscene Redactie | 20 november 2007
interviews

“Ik vind het echt weer leuk om in mijn hometown te draaien.”

Vorige week zaterdag draaide ze samen met 2000 and One als enige Nederlandse dj op grootste Europese dance-event van Europa: I Love Techno in Gent. Natuurlijk ontbreekt de Rotterdamse schone niet tijdens het REMF. Op zaterdag 1 december neemt ze plaats achter de draaitafels van club Herr Zimmermann. In deze speciale REMF-uitgave Monica Electronica aan het woord.

Het is tegenwoordig veel intiemer en gezelliger. Ik vind het echt weer leuk om in mijn hometown te draaien.Waarom is het volgens jou belangrijk dat er in Rotterdam een festival als REMF op poten wordt gezet?

Monica Electronica: “Om iedereen weer moed en inspiratie te geven wat betreft het uitgaansleven in Rotterdam. Ik geloof in een gezonde clubscene die zich over meerdere plekken verspreidt, niet op een massalocatie. Er zijn zoveel verschillende mensen met eigen ideeën en smaak. Daarom is het belangrijk dat zij dit kunnen blijven ontwikkelen en de kans krijgen dit een plek te geven. In Rotterdam.”

Wat is voor jou de typische sound van Rotterdam?

Monica Electronica “Dat is voor mij de muziek van het Clone-label. Die electrodisco-sound.”

Welke artiesten hebben de Rotterdamse dancescene op de kaart gezet?

Monica Electronica: “Alden Tyrel, Secret Cinema, Joris Voorn, Speedy J en I.F.

Zij hebben internationale faam geboekt en zijn vooruitstrevend in hun genre.”

Het Rotterdamse publiek staat bekend als zeer kritisch. Hoe ga je daar als artiest mee om? Is het als dj/act net zo moeilijk om in een Rotterdamse club op te treden als voor een Feyenoord-voetballer in de Kuip?

Monica Electronica: “Het is soms wel een beetje vreemd dat er veel kalmer op de muziek wordt gereageerd in Rotterdam, dan op andere plaatsen waar ik draai. Het duurt sowieso langer voor je zelf ook een beetje in je set komt. Als er aan het begin van je set al een feeststemming is, haal je meer uit de kast om daar een schepje bovenop te doen. Maar het feit dat de grote clubfabrieken ruimte hebben gemaakt voor kleinere organisaties, is ten goede gekomen aan de sfeer. Het is tegenwoordig veel intiemer en gezelliger. Ik vind het echt weer leuk om in mijn hometown te draaien.”

Welke talentvolle artiesten uit de Rotterdamse elektronische muziekscene moeten we in de gaten houden, en waarom?

Monica Electronica: “Sisters Soigni, Boris Ross. Erg bescheiden, maar zeker getalenteerd.”

Noem drie platen, gemaakt door Rotterdammers, die zo vaak zijn opgedoken in je sets, dat het vinyl inmiddels versleten is.

Monica Electronica: “Dat is er eigenlijk maar eentje: Amnesia - ‘Ibiza (Josz LeBon-rmx)’. Deze plaat heb ik inderdaad een paar keer opnieuw moeten branden, omdat hij stuk ging door het vele draaien. Twee platen die het nog gewoon doen, ondanks dat ze regelmatig in mijn sets zijn opgedoken, is een promo op Clone-label en oldskoolklassieker ‘Pullover’ van Speedy J. Die track heb ik nog gebruikt in een reclamespot - mijn afstudeerproject aan de Kunstacademie in 2002.”

Rotown als poppodium en club. Erg fijn!In welke Rotterdamse clubs kom je graag en waarom?

Monica Electronica: “In Rotown, met eindelijk een nachtvergunning. Daar host ik sinds september een eigen avond op de tweede donderdag van de maand met the Infamous Mudclub. We weken altijd uit naar Antwerpen, Amsterdam of Eindhoven, maar besefte dat het eigenlijk belachelijk was dat er niet een feestje op onze thuisbasis plaatsvond. Rotown als poppodium en club. Erg fijn! Ook de Exit vind ik een erg leuke locatie. Gezellig clubje waar ook veel live-muziek wordt geprogrammeerd.”

Hoe ervaar jij de reacties vanuit het buitenland als je zegt dat je uit Rotterdam komt?

Monica Electronica: “Veel mensen weten van het bestaan van Rotterdam, of ik nu in Dubai of Rusland draai. Men linkt de stad vaak aan de gabberstroming. Als we het over Nederland in het algemeen hebben, denkt men vaak dat we alleen maar op trance dansen in de clubs. Maar in veel Europese landen kennen mensen Rotterdam ook als thuisbasis van het Clone-label en I.F.”

Welke plaat/track typeert de Rotterdamse elektronische muziekscene als geen andere?

Monica Electronica: “Een humorplaatje uit de gabbertijd, namelijk General Noise met ‘Rotterdam Subway’ op het label Midtown Records. Zo grappig.”

Maak de volgende zin af: “Als ik in Rotterdam optreed, dan …”

Monica Electronica: “Bel ik al mijn vrienden en als het erg gezellig wordt rollen we samen naar huis.”

Monica Electronica draait op zaterdag 1 december in Herr Zimmerman.

Ding, dong: Station Beurs, zonegrens. Meer Rotterdam Termination Source

Meer info: www.remf.nl

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws