Interview Dave Clarke op ADE 2007

Partyscene Redactie | 23 oktober 2007
interviews

"Ik kan soms niet geloven dat ik wegkom met de platen die ik op 3FM draai!"

Live-uitzendingen van ‘White Noise’ vanaf Lowlands en Awakenings, het hosten van podia en zalen op veel grote dance-evenementen: Dave Clarke lijkt tegenwoordig overal een dikke vinger in de pap te hebben. Daar zou ‘de dj die nooit lacht’ toch behoorlijk vrolijk van moeten worden? Wij vroegen het hem zelf tijdens het ADE.

 

Dave Clarke tijdens Klinch op het ADE 2007Tekst en foto's: Susanne Woning

Tijdens het beklimmen van de mooie houten trappen in het Felix Meritis-gebouw hielden we oren en ogen open voor luid gekraak en het gevaar van de oprukkende zwamkoloniën. Een agressieve zwam tast de houten constructie van het pand namelijk aan en hierdoor was de bovenverdieping zelfs helemaal afgesloten voor de bezoekers.

De onzekerheid op de trap was een beetje vergelijkbaar met die voor het gesprek met Dave Clarke (niet bepaald de meest goedlachse artiest in de dancescene): ‘Het komt vast helemaal goed, maar zeker weten doe je het nooit’. Gelukkig leek Clarke in een goede bui en had hij, tussen twee panels door, even tijd voor een interview met Love2party.

Even voor de duidelijkheid: ben je vandaag chagrijnig of vrolijk?

Dave: “Nou, ik heb prima geslapen. Interviews doen wanneer je weinig slaap hebt gehad is gewoon niet prettig. Verder zijn de panels hier op het ADE tot nu toe interessant en heb ik zin in mijn Klinch-avond in De Melkweg vanavond (gesprek vond plaats op donderdag, red.). Nee, ik ben dus niet chagrijnig.”

Mooi! Je houdt je de laatste tijd veel bezig met het hosten van podia en de zoektocht naar nieuw talent (dj-contest I Love Techno en demolition panel ADE). Je lijkt je een beetje te ontwikkelen als een vaderfiguur binnen de huidige technoscene?

"Prima toch dat ik vanavond een podium kan bieden aan Boris Divider, Quince en Estroe?"Dave: “Daar lijkt het inderdaad wel wat op. Ik ben niet jong meer, maar ook nog niet oud en op dit punt in mijn leven ben ik in de gelegenheid om artiesten een platform te geven via events en radio. Het is erg belangrijk dat er nieuw bloed in de scene komt. Ik vind dat de mogelijkheden van radio daarbij van groot belang zijn.

Gelukkig ben ik alleen voorzitter tijdens het demolition panel, dus ik neem niet actief deel aan de beoordelingen. Niet dat dat me ervan zou weerhouden om mijn mening te geven trouwens (gniffelt). Maar het is toch prima dat ik op een avond als vanavond een podium kan bieden voor een Boris Divider, die mooie, intellectueel uitdagende elektronische muziek maakt? Of voor Quince en Estroe?”

Over talent gesproken: heb je recent nog nieuwe talenten ontdekt, waar we naar uit moeten kijken?

Dave: “Bij deze vraag gaat mijn geheugen altijd op ‘blank’ en kan ik niet meer op namen komen. Maar check gewoon mijn charts en de playlist van ‘White Noise’, daar staat alles tussen.”

En zelf laat je het produceren nog steeds even voor wat het is?

Dave: “Ik voel wel wat druk van de mensen om me heen, zo van ‘is het niet weer eens tijd?’, maar dat is milde druk. Muziek is gewoon geen standaard product. Het is voor mij nu niet het juiste moment en er geen goed medium beschikbaar, dus voorlopig breng ik geen nieuwe producties uit.”

Het mix-album voor ILT 2007: "Er staan wel veel vrienden van me op, maar dat heeft niets te maken met nepotisme!"Het is zeker geen toeval dat je in de ‘red room’ op I Love Techno staat in november?

Dave: “Nee, dat heeft uiteraard te maken met mijn ‘Red’-releases op het Bush label. Ik denk dat veel mensen teleurgesteld zouden zijn als ik niet in de red room had gestaan.”

Je hebt ook de compilatie-cd voor I Love Techno 2007 gemixt. Kun je daar wat meer over vertellen?

Dave: “Ik krijg tegenwoordig veel tracks te horen, voordat ze uitgebracht worden. Ik vind het geweldig dat mensen mij muziek toesturen, zodat ik het kan uittesten tijdens gigs of bijvoorbeeld op deze cd kan zetten. Er staan wel veel vrienden van me op, maar dat heeft niets te maken met nepotisme; het zijn allemaal artiesten waar ik veel respect voor heb. Ook als ik ze helemaal niet zou mogen, maar de muziek erg goed zou vinden, zou ik de tracks er zeker opzetten.”

Wat is jouw persoonlijke band met I Love Techno?

Dave: “Ik ben er volgens mij negen van de twaalf keer bij geweest. Ik vind het jammer dat mensen als Sven Vath en Richie Hawtin dit jaar niet in de line-up staan, maar het blijft één van de belangrijkste techno-evenementen die er zijn.”

Je radioprogramma ‘White Noise’ bestaat inmiddels één jaar. Ben je er tevreden over?

Dave: “Het is erg veel werk en ik moet een aantal zaken zelf regelen, waarvan ik eigenlijk vind dat anderen dat zouden moeten doen; dat is wel jammer. Wat betreft het aantal Clarke in zijn glazen 3FM-hok tijdens Awakenings Festival.luisteraars en het feit dat ik alles mag draaien wat ik wil, ben ik erg tevreden. Ik kan soms niet geloven dat ik wegkom met de platen die ik op een nationale radiozender draai! Ik geniet gewoon nog steeds van het draaien van muziek en ben ook blij dat alle opbrengsten uit de show gedoneerd worden aan Warchild.”

Naast techno en electro, draai je veel booty in White Noise en tijdens je gigs. Wat trekt jou in deze, in Europa nog relatief onbekende, muziekstroming aan?

Dave: “Booty heeft meer swing en funk dan techno, wat eigenlijk een groot log beest is. Ghetto-house, of 'Duke', heeft een meer zwart geluid. In de techno vergeet men nog wel eens dat de roots daar liggen en dit zwarte aspect van booty trekt mij dan ook erg aan. Sommige producties hebben wel een heel erg hoog tempo; zo hoog dat zelfs ik het niet kan pitchen binnen het tempo van mijn sets, maar het blijft een belangrijke muziekstroming voor me.”

Wat vind je van de vrouwonvriendelijke teksten in de booty-tracks?

Dave: ‘Het is niet alleen vrouwonvriendelijk, maar ook manonvriendelijk. De teksten zijn gewoon algemeen seksistisch en dat merk je ook op de feesten. Ik heb op een bootyfeest gedraaid waar een aantal vrouwen hun shirtjes uitdeed en vervolgens slaande ruzie kreeg over wie de grootste borsten had; een ‘tit fight’ dus. Grappig om te zien, maar toch niet helemaal mijn ding.”

Je schijnt nogal anti-establishment te zijn, maar waar blijkt dat nou eigenlijk uit?

Dave: “Nou bijvoorbeeld uit mijn radioprogramma waarin ik precies draai wat ik wil en geen playlist hoef te overleggen.”

"Ik heb op een bootyfeest gedraaid waar vrouwen slaags raakten tijdens een 'tit fight'. Wel grappig om te zien, maar niet helemaal mijn ding."Maar de 'establishment' gaat natuurlijk wel een stukje verder dan alleen de muziekwereld.

Dave: “Ik houd me ook erg veel bezig met politiek. Vooral het beleid van Tony Blair stond me erg tegen. Je moet nooit iemand vertrouwen die altijd maar glimlacht. Het was gewoon een starfucker; beetje populair Oasis uitnodigen op Downing Street 10... Wat dat betreft zijn mijn verwachtingen voor de nieuwe premier, Gorden Brown, toch een stuk hoger. Dat is in ieder geval een gedegen politicus met veel ervaring.”

We doen ‘m nog één keer: de vinyldiscussie. Vinylverkopen zijn namelijk iets gestegen in het afgelopen jaar! Vinyl was toch dood?

Dave (zucht): “Er is geen vinyldiscussie meer, want dat tijdperk is voorbij en daar verandert de iets stijgende vinylverkoop niets meer aan. Mis ik het lezen van de hoes, het zoeken in platenbakken en gewoon de algemene integriteit van vinyl? Zeker weten. Maar lig ik er wakker van? Niet bepaald! Ik mis het format zelf niet en ben nu in de gelegenheid om op mijn hotelkamer tracks te downloaden of te luisteren naar muziek die me is toegestuurd. Het is gewoon een goede zaak dat muziek makkelijk te downloaden is en ik vind dat geklaag van een Sven Vath of DJ Hell over de te grote toegankelijkheid van digitale bestanden nogal onzin.”

Heb je tot slot nog nieuwe projecten in de planning zitten?

Dave: “Ik ben bezig met het ‘Holland Symphonic Orchestra’; optreden met een orkest. Waarschijnlijk wordt dat iets voor mei 2008, maar verder wil ik er nog niets over zeggen.”

Dave Clarke’s mix-cd voor I Love Techno 2007 is inmiddels uitgebracht op het label Music Man en is te beluisteren bij onze collega’s van 3 Voor 12.

Dave Clarke

I Love Techno 2007

White Noise

Report ADE-donderdag (Nouvelle Vague & Klinch@Melkweg)

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws