Eelke Kleijn (Global Underground)

Partyscene Redactie | 13 juli 2007
interviews

Dat er in Nederland genoeg kwalitatieve dj's en producers rondlopen, is een bekend gegeven. Dat ons land ook een producer herbergt die remixen maakt voor o.a. Nick Warren en Hernan Cattaneo en binnenkort een artiestenalbum uitbrengt op het label Global Underground, is bij veel mensen niet bekend. Graag stellen wij jullie voor aan Eelke Kleijn, Nederland's hoop in bange progressive-dagen.

Ik merk ook dat ik in verschillende perioden steeds weer geïnspireerd wordt door andere dingen. De laatste tijd haal ik veel inspiratie uit pop en rockmuziek, een tijdje geleden was dat nog meer filmmuziekL2P: Wie is Eelke Kleijn en wat houdt hem zoal bezig?

Eelke: "Ik ben geboren in Rotterdam in juni 1983, nu 24 jaar oud. Als ik niet met muziek bezig ben, probeer ik een beetje op de hoogte te blijven van wetenschap. Ik ben erg geïnteresseerd in dingen zoals sterrenkunde en nieuwe technologische ontwikkelingen in het algemeen. Ook sport ik nog een beetje, zwemmen en een paar keer per week fitness. Daarnaast studeer ik psychologie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam."

L2P: Welke muziek staat je bij uit je jeugd?

Eelke: "Voornamelijk de euro dance. Ook nog wel wat 80’s geluiden, maar die heb ik niet heel actief meegemaakt."

L2P: Welke stijlen of stromingen hebben invloed op je muziek gehad?

Eelke: "Heel veel verschillende stijlen, en er komen steeds meer stijlen bij. Ik luister naar vanalles - van klassiek tot film- en elektronische muziek. De laatste tijd haal ik veel inspiratie uit pop en rockmuziek, een tijdje geleden was dat nog meer filmmuziek (toen ik aan mijn album bezig was)"

L2P: Kunnen we je muziek, naar goed Nederlands gebruik, in een bepaald hokje stoppen?

Eelke: "Als dance een hokje is kun je het daar het beste in stoppen, alhoewel ik ook wel wat downtempo maak. Qua dance muziek probeer ik eigenlijk van alles te maken. Dat ligt ook vaak aan mijn stemming. De ene keer is het rustig en diep, de andere keer heftig. Ik houd er niet van om muziek te recyclen en probeer niet al teveel in herhaling te vallen. Ik vind het te gemakkelijk als mensen dezelfde formule blijven uitkauwen."

L2P: Als je thuis bent, heb je dan nog behoefte om muziek te beluisteren?

Eelke: "Eigenlijk luister ik de hele dag muziek, dus zet ik thuis snel een cd'tje aan. Dat kan vanalles zijn, momenteel zit Massive Attack in de cd-speler, maar morgen is dat misschien weer Enya, Jean Michel Jarre of John Williams' Greatest Hits. Ik houd ook van hiphop, qua Nederlandse bands vind ik Opgezwolle geweldig!"

Ik hou er ook niet echt van om dingen te recyclen, ik probeer niet al teveel in herhaling te vallen. Muziek moet vooruitstrevend blijven of in ieder geval iedere keer iets nieuws met zich meebrengen.

L2P: Hoe omschrijf je je draaistijl?

Eelke: "Tot een jaar of vier geleden kon je mijn stijl als progressive omschrijven. Nu probeer ik ook wat breder te draaien. Meestal is het een combinatie van deephouse, minimal, tech house en progressive, vaak warm, niet (te) agressief en toch wel melodisch."

L2P: Wat is je sterke en zwakke punt als dj?

Eelke: "Mijn sterkste punt is dat ik best wel nauwgezet ben. Een mix moet goed gaan, anders heb ik er echt de balen in. Mijn slechte punt is dat ik op sommige momenten in mezelf kan zijn en weinig contact heb met het publiek."

L2P: Wat zijn je toekomstplannen en dromen?

Eelke: "Ik zou graag ook andere artiesten gaan produceren en wellicht filmmuziek of commercials gaan maken. Daar ligt toch wel een beetje mijn doel."

L2P: Wie is je grote voorbeeld?

Eelke: "Junkie XL, mede omdat hij vanuit de big beats helemaal naar boven is geklommen, via de dance, tot de positie die hij nu heeft bereikt met het componeren van filmmuziek en dergelijke. Daar heb ik heel veel respect en waardering voor."

L2P: In Nederland ben je nog niet zo bekend als in het buitenland, waar je tracks worden gedraaid door bekende dj's als Nick Warren en Hernan Cattaneo. Vind je dat vervelend?

Eelke: "Opzich niet. Het is natuurlijk ook leuk om naar het buitenland te gaan en daar te mogen draaien. Ik denk dat het in Nederland voor veel producers en dj’s moeilijker doorbreken is. Er is hier heel veel aanbod, dus moet je jezelf hier nog harder bewijzen dan in andere landen. Dat maakt het tegelijkertijd wel leuk, want als mensen je hier goedvinden is dat échte waardering."

L2P: Recentelijk heb je nog een EP uitgebracht op het wereldwijd gerenomeerde Global Underground en komt er zelfs een heus artiestenalbum aan op hetzelfde label. Je zal wel trots zijn?

Eelke: "Ik ben eigenlijk met Global Underground in contact gekomen doordat Nick Warren een plaat van mij op zijn GU: Paris 030 had gezet. Tegelijkertijd werd er een ambient track van Nick Hogendoorn en mij op een Afterhours CD gebruikt. Hierdoor raakte ik aan de praat met Global Underground, en stuurde ik een gedeelte van het album waarmee ik bezig was. Het was op dat moment voor ongeveer de helft af. Ze waren zo enthousiast dat ik binnen een paar weken een contract kreeg.

Het album is nu voor 95 procent af en komt eind dit jaar of misschien begin volgend jaar uit. Ongeveer de helft bestaat uit dance tracks, de rest een verzameling van andere dingen die ik goed vind - veelal ambient en electronika."

Ik denk dat het in Nederland voor veel producers en dj’s moeilijker doorbreken is. Er komt hier heel veel aanbod vandaan en naar toe, dus je moet jezelf hier naar mijn idee nog harder bewijzen dan in andere landen.L2P: Wat staat er verder de komende tijd allemaal voor jou te gebeuren?

Eelke: "Als DJ draai ik komende Zondag op Dansen aan Zee van Firma Gezellig in de Karavaan, met Remy, Steelo en Sandeep. Verder heb ik voor deze zomer nog een aantal optredens in Bulgarije, Tsjechië en België, wellicht ook een kleine USA / Zuid Amerika tour maar dat is nog even onder voorbehoud.

Als producer ben ik met een aantal verschillende dingen bezig. Er komen de komende tijd vooral wat remixen aan voor oa Matt Darey, Stan Kolev, Oliver Moldan en Talisman & Hudson, die laatste is een remix van een klassieker van pakweg tien jaar geleden en komt op Global Underground uit."

L2P: Tot slot, Wat is je top-10 van dit moment?

Een top 10 vind ik altijd lastig, maar in willekeurige volgorde horen deze er zeker bij:

Quivver - Dancing in Dark Rooms (Quivver Dub) [BozBoz]

Talisman & Hudson - Leaving Planet Earth (Eelke Kleijn Remix) [Global Underground]

Hipp-E - Get Ready [SOCO Audio]

Kiko Navarro - Siempre (Jimpster Remix) [Swank]

Ben Brown - Love and Solace [Audiologic]

Dean Coleman - Shoudda Been There [Gansta Audio]

Kosmas Epsilon - Wild Beach [CDR]

Sebastian Davidson - Gletsjer / Poetic Journey [Outside the Box]

Bart van Wissen - Concentrate / Never a Right Time [Groovecollection Originals]

Peter Horrevoorts - Oorsprong [Kanzleramt]

Aanstaande zondag is Eelke Kleijn te bewonderen tijdens Dansen aan Zee bij de Karavaan in Scheveningen.

Eelke Kleijn

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws