LTJ Bukem: \'Ik produceer wat in me opkomt\'

Partyscene Redactie | 6 juni 2007
interviews

          Good Looking Records terug van weggeweest          
          "Het grote voordeel van mijn pauze is dat ik weer veel tijd in de studio heb doorgebracht. Ik ben gelukkig al een eind op weg en verwacht dat het album eind 2008 uitkomt"          

Het is alweer een jaar geleden dat drum & bass-goeroe LTJ Bukem ons kikkerlandje aandeed. Op 15 juli van het vorige jaar legde hij zijn laatste plaat in Nederland op de draaitafels van de Melkweg tijdens het 5daysoff festival. Aanstaande vrijdag staat hij in de Winkel van Sinkel in Utrecht. Hoog tijd dus om even bij te praten.

Tekst: Aart Gaasbeek

Het is lang stil geweest rondom Good Looking. Wat is daar de reden voor?

LTJ Bukem: “Vanaf 1992 hebben we honderden platen uitgebracht van in totaal meer dan twintig artiesten. Ik was toe aan rust. Op een gegeven moment was ik meer bezig met managen van het label, dan hetgeen waarvoor ik dit allemaal ooit ben begonnen: draaien en produceren. Twee jaar geleden heb ik besloten om het label voorlopig stil te leggen om de batterij op te laden en voor mezelf te bepalen wat ik nu echt wil. Ik heb veel getoerd en ben weer in de studio gekropen.”

Wat is het resultaat van de ‘sabbatical’ jaren?

LTJ Bukem: “Ik ben erachter gekomen dat ik meer bezig was om andere artiesten te pushen en minder bezig was met de basis, Good Looking. De meeste artiesten zijn inmiddels vertrokken en we beginnen na de zomer met een schone lei.”

Wat heb je voor de fans in petto?

LTJ Bukem: “Vorige week is het nieuwe album van Makoto voor downloads op Drum&Bass Arena uitgekomen. CD en vinyl komen in augustus of september uit. Na de zomer komt ook de dvd registratie van het feest ter gelegenheid van het tienjarige bestaan van Logical Progression uit (met een zeer enthousiaste Aart Gaasbeek in beeld, red). Dit feest hebben we in december 2005 in Fabric georganiseerd. Op vrijdag 21 december 2007 overigens een nieuwe editie van Logical Progression in Fabric. Daarnaast komen er na de zomer nog een aantal 12”s uit. Onder meer de release van mijn track Switch, Drum Toolz van Furney en nog een track van Utah Jazz."

De track Switch circuleert al maanden in de drum & bass-scene. Hoe is dat gelopen?

LTJ Bukem: “Ik had een eerste versie gemaakt en aan mijn goede vriend Fabio laten horen. Die was zo enthousiast dat hij mij ervan overtuigd heeft om hem onder bevriende drum & bass-artiesten te verspreiden. Voor ik het wist, draaide iedereen die track en werd het een clubhit zonder dat hij is uitgekomen. Nu komt de release er dus eindelijk aan.”

LTJ Bukem en MC Conrad staan vrijdag in de Utrechtse Winkel van Sinkel

Je debuutalbum dateert alweer van 2000. Wanneer kunnen we de opvolger verwachten?LTJ Bukem: “Het grote voordeel van mijn pauze is dat ik weer veel tijd in de studio heb doorgebracht. Ik ben gelukkig al een eind op weg en verwacht dat het album eind 2008 uitkomt. Overigens is MC Conrad al veel verder met zijn debuutalbum. Hij is met 10 producers een samenwerking aangegaan, onder andere met Artificial Intelligence en Calibre. Ik verwacht dat zijn album ergens in de eerste helft van 2008 uit gaat komen. Hij is nu halverwege en het is echt van een hoog niveau.”

Wat kunnen we verwachten van je nieuwe album? Wordt het puur drum & bass of krijgen we weer een mix van nu-jazz, downtempo en drum & bass?

LTJ Bukem: “Ik pin me nooit vast op genres. Ik maak wat in me opkomt. Dat kan drum & bass, house of hiphop zijn. Zolang het maar diepgang heeft. Je kunt dus een zeer divers album verwachten.”

Wordt de fameuze Progression Sessions serie nog nieuw leven ingeblazen?

LTJ Bukem: “Ik ben geboekt op het Exit festival in Servië. We gaan dat optreden zowel op film als op cd registeren. In de loop van het jaar komt een nieuw deel uit gewijd aan dat Festival.”

Vrijdag wordt alweer de derde keer dat je in Utrecht optreedt. Wat is je het meeste bijgebleven van je laatste optreden op het Supernatural Festival?

LTJ Bukem: “Het was voor mij een zeer grote eer om na mijn held Lonnie Liston Smith op te treden. Ik heb maar één jeugdidool en dat is Lonnie. Dat ik na hem mocht optreden, was een lang gekoesterde droom. Hij heeft achttien fantastische albums uitgebracht. Wie doet hem dat na?

Het leuke aan mijn optreden op Supernatural is dat mijn sound aansloot op die van Lonnie. Hij had een vibe gecreëerd die pas stopte na mijn laatste plaat. Het publiek ging er helemaal in mee. Lonnie heeft me na mijn optreden daarvoor gecomplimenteerd. Ik kijk daarom ook uit naar het optreden aanstaande vrijdag en hoop het niveau van die dag te evenaren.”

Vrijdag gaat Supernatural deze legendarische dag nog eens dunnetjes overdoen. Dit keer zonder Lonnie Liston Smith en niet in de Paperdome, maar in de statige Winkel van Sinkel. Wil je kans maken op vrijkaarten stuur dan een e-mail voor donderdag 12:00 uur naar aart@love2party.nl en

misschien behoor je tot de gelukkigen.   

Meer info over het optreden van LTJ Bukem en MC Conrad op Nachtwinkel.

Houd de website van Good Looking, voor toekomstige releases, in de gaten.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws