Interview: Isis

Partyscene Redactie | 5 april 2007
interviews

‘Ik ben de jongste van de ouderen en de oudste van de jongeren’

Isis zit vijftien jaar in het dj-vak. Op de dag dat ze zeventien werd, draaide ze haar allereerste set. Sindsdien is de carrière van 100 % Isis, in een stroomversnelling geraakt.Vijftien jaar later is ze de hele aardbol overgevlogen om haar sound ten gehore te brengen tijdens de meest uiteenlopende feesten en festivals. Love2party blikte in een zonnetje op het Leidseplein met Isis terug op haar carrière.

Tekst: Sandeep

Foto's met dank aan Alex Browne

Tijd voor zenuwen was er niet. Dat kwam pas tijdens die ene keer dat ik ook op zaterdag mocht draaien en de resident niet op kwam dagen. Stond ik daar met twintig platen zes uur lang te draaien. Toen kneep ik hem welIsis van der Wel was veertien toen ze met haar ouders van het Oosten van het land verhuisde naar Warmond bij Leiden. Elektronische muziek had ze op haar vorige adres al ontdekt, maar in de Randstad kon ze nog goed uitgaan ook. Allereerst in Leiden, Den Haag en Rotterdam. Vervolgens kwam ze via de Beatclub, georganiseerd door mensen uit Leiden en Amsterdam, ook in het hoofdstedelijke nachtleven terecht. Daar liep ze DJ Dimitri tegen het lijf. Isis weet het nog goed: "De allereerste keer dat ik Dimitri ontmoette, was in de Boccaccio in België om acht uur ‘s ochtends. Ik mocht toen met hem mee terug naar huis rijden. Dimitri vond dat natuurlijk wel grappig, zo’n klein meisje van vijftien, en vroeg me of ik een keertje naar zijn feestje in de RoXY wilde komen. Vanaf dat moment ging ik elke week naar de RoXY. Wel grappig, want eigenlijk mocht ik de RoXY nog helemaal niet binnen. Daar moest ik elke keer voor knokken. Hoewel zijn huisgenoot mij altijd op de lijst zette, wilde de directeur mij niet binnenlaten, omdat ik zo jong was. Zelfs toen ik er al draaide, moest ik mijn best doen om de portiers te overtuigen dat mijn platen nog binnen stonden, en dat ik ze echt nodig had voor mijn volgende optreden."

RoXY

Haar eerste optreden was tijdens Koninginnacht in 1992. "Dat is heel onbewust gegaan. Ik was toen ook jarig (29 april, red). Achteraf is het raar dat ik toevallig op mijn verjaardag voor het eerst draaide en dat het uiteindelijk zo belangrijk in mijn leven is geworden." Vanaf dat moment ging het vrij snel met de carrière van Isis. Ze draaide in Hotel de Ville in Leiden en later op het vermaarde Beatclub-feest. Daarna was de RoXY aan de beurt. "Ik had Dimitri in die tijd laten weten dat ik ook aan het draaien was. Toen mocht ik een keer zijn avond in de RoXY openen. Dat was voor mij een vette break. Het ging op dat moment allemaal zo snel, dat ik niet eens besefte hoe speciaal het was. Ik had mooie platen, werd omringd door leuke mensen en ik mocht de muziek draaien die ik goed vond. Tijd voor zenuwen was er niet. Dat kwam pas tijdens die ene keer dat ik ook op zaterdag mocht draaien en de resident niet op kwam dagen. Stond ik daar met twintig platen zes uur lang te draaien. Toen kneep ik hem wel."

6 VWO

Die eerste draaibeurten in de RoXY werd de grote doorbraak voor Isis. Binnen no-time draaide ze overal in Nederland. Het buitenland volgde snel. EMI bracht twee mixalbums van Isis uit die zelfs in de nationale hitparades terechtkwamen. Als je op jonge leeftijd doorbreekt als dj dan is er natuurlijk een aantal zaken dat erbij inschiet, zoals een opleiding. Ook bij Isis was dit het geval. "Toen ik op een gegeven moment 6 VWO volgde en al een dj-carrière erop nahield, dacht ik dat ik die school niet nodig had. School heb je nodig als je er niet zelf uitkomt en dan heb je het ook écht nodig. Ook het overtuigen van mijn ouders ging niet zonder slag of stoot. In het begin lieten ze mij niet tot midden in de nacht uitgaan. Ik moest liegen, net als zoveel mensen van jonge leeftijd, om uit te kunnen gaan. Ook toen ik net ging draaien, stonden ze niet te popelen als ik op pad ging. Voor hen was een dj iemand die naast de barman stond en voor de muziek zorgde in plaats van de alcoholische versnaperingen. Daar zagen ze het belang niet van in. Mijn ouders zijn allebei leraar geweest en het zijn heel sociaal bewogen mensen. Zij zagen graag dat ik iets ging doen wat ook een maatschappelijke betekenis zou hebben. Pas toen ik ermee bezig bleef, mijn mix-cd’s in de hitparade stonden en ik het van mijn ouders geleende geld binnen no time terugbetaalde, zagen ze in dat ik iets gevonden had waarin ik echt goed was. Mijn vader houdt trouwens ook van housemuziek. Hij vraagt altijd of hij nieuwe cd’tjes mag hebben. Die draait hij in de auto. Mijn ouders komen nu zelfs wel eens kijken op onze All is One-feesten."

Ik draai het allerliefst in een warme omgeving buiten in de natuur. Heerlijk hoor, buiten zijn. Daarnaast is het mijn droom om ooit nog een keer een festival in Nederland te mogen organiseren en dan ook het liefst niet zo groot.Bewustzijn

In de jaren die na haar doorbraak volgden, groeide Isis uit tot de bekendste vrouwelijke dj van Nederland. Ze draaide vaak en overal en was bijna continue het middelpunt van de belangstelling. "Ik zag het echt als mijn missie om dj te zijn, maar had altijd het gevoel dat ik er een keer mee zou stoppen. Ik beschouwde het als iets wat je doet als je jong bent. Ik was me ook veel minder bewust van waar ik mee bezig was. Als je jong bent en je maakt het allemaal mee, dan denk je nooit ‘Stop, ik kan het allemaal niet aan’. Maar jonge meisjes worden groot en ook het bewustzijn komt met de jaren. Pas later kreeg ik echt grip en controle op mijn leven als dj. Later sloeg mijn attitude wel om. Vroeger had ik zoiets van ‘ik moet daar nog naartoe en daar nog heen en pfoe moet ik weer draaien?’. Nu zie ik dat heel anders. Eigenlijk hoe ouder ik word, hoe leuker ik het vind en hoe beter ik er ook in word. Ik voel me nu echt ‘on top of things’."

Magma

Tegelijk met het groeien van haar bewustzijn, startte ze Magma, haar eigen agency. Niet veel later presenteerde ze ook haar All is One concept. "Toen ik begon met Magma was ik nog bezig met State of Bliss, avonden die ik destijds met Dimitri, Gerald van der Kaap en Kim Tuin organiseerde. Wij waren één van de eerste organisatoren die verschillende disciplines samenbrachten en tot een groep smeden. Dj’s, vj’s, andere artiesten en natuurlijk de aromajockey. Ik vond dat de bezieling er toen nog niet echt was en wilde graag dat er inhoudelijk nog meer in zou zitten. All is One is daar een logisch vervolg op. Een van de krachtige punten van All is One is, behalve het stijloverstijgende en gemêleerde, dat we experimenteren met vormen die het bewustzijn niet alleen via de muziek verruimen."

Dance Valley

Hoogtepunten zijn er natuurlijk meer dan genoeg geweest en het is voor Isis moeilijk om er een paar te noemen. "Er zijn een paar heel goede momenten geweest op festivals in Nederland waar ik een volle zaal had en de sfeer echt waanzinnig was. Vooral een keer op het New Frontier festival en een paar keer op Dance Valley staan mij nog bij. Wel apart trouwens, want ik heb al jaren niks meer van Dance Valley gehoord." Festivals en feestjes in de openlucht blijken sowieso wel in het favorietenlijstje van Isis te staan. "Ik draai het allerliefst in een warme omgeving buiten in de natuur. Heerlijk hoor, buiten zijn. Daarnaast is het mijn droom om ooit nog een keer een festival in Nederland te mogen organiseren en dan ook het liefst niet zo groot."

Internet

Eén van de belangrijkste ontwikkelingen van de afgelopen jaren is natuurlijk het internet. Net als bijna alle andere artiesten, heeft dit ook een plaats gekregen in het leven van Isis. "Ik denk dat internet een hele positieve invloed heeft op de ontwikkeling van nieuwe vormen van bewustzijn en samenleven. Waar je vroeger afhankelijk was van je directe fysieke omgeving, kun je nu gemakkelijk goede relaties hebben met mensen in bijvoorbeeld Japan. Ook is internet een hele handige tool om door te breken. Als je wat in huis hebt, kun je jezelf veel sneller kenbaar maken aan de mensen die vroeger onbereikbaar leken of dat daadwerkelijk ook waren. Dit staat overigens los van de verplichting voor de gevestigde orde om op te letten en beginnende dj/producer een podium te geven." Internet heeft er zelfs toe geleid dat Isis nu ook steeds meer met cd’s draait en ze kijkt zelfs nog verder dan dat: "Ik ben nu ook bezig met die DVJ 1000’s. Ik gebruik ze nu alleen voor beeld, maar ik wil ze in de toekomst voor beeld en geluid gebruiken."

Met mijn jubileumtour doe ik alle steden in Nederland aan. Ik heb al overal gedraaid, maar wil nog een keer met al die mensen terug kijken. Muzikaal gezien ga ik elke set ook platen van vroeger draaien, maar het gaan zeker geen classics-sets worden. Ik heb natuurlijk geen zin om een jaar lang alleen maar ouwe meuk te draaien.Eenhoorn

Na jaren erover gesproken te hebben, gaat Isis binnenkort haar eerste plaat uitbrengen. Samen met Piet Jan Blauw zit ze al jaren met enige regelmaat in de studio. "Ik ben met zoveel verschillende dingen tegelijk bezig dat het er steeds niet van gekomen is. Vorig jaar is de eerste EP uitgekomen op ons All is One label en daar had eigenlijk een track van mij op moeten staan. Alleen was ik daar nog niet tevreden over. Eenhoorn, de track die binnenkort uitkomt, is echt al een tijd klaar, maar ik ben met zoveel verschillende dingen tegelijk bezig, dat hij nu pas uit gaat komen. We waren gisteren nog in de studio om de mastering af te krijgen." Naast het uitbrengen van muziek gaat Isis zich ook meer richten op de live-act die ze met Piet Jan Blauw gaat doen. "Vorig jaar tijdens ADE hebben we al een sneak preview gegeven en afgelopen week hebben we in Roemenië ermee opgetreden. Ik zorg tijdens het optreden voor de mixen, beats en de keyboards en hij verzorgt de percussie en special effects. Piet Jan is een audiovisueel kunstenaar, dus moet je denken aan vreemdsoortige apparaten, metalen voorwerpen en beweegbare objecten. Hij regelt ook de kostuums voor de optredens maar we zijn er nog niet uit hoe die er precies uit gaan zien."

Tour

Het eerste echte optreden in Nederland van deze live set is aanstaande zondag in Paradiso tijdens het All is One feest. Dit feest is tevens de start van Isis haar 15 years anniversary tour waarmee zij de rest van het jaar door het land gaat toeren. "Ik merk dat mensen die nu minder uitgaan dan vroeger het leuk vinden om weer eens naar mijn show te komen. Met mijn jubileumtour doe ik alle steden in Nederland aan. Ik heb al overal gedraaid, maar wil nog een keer met al die mensen terug kijken. Muzikaal gezien ga ik elke set ook platen van vroeger draaien, maar het gaan zeker geen classics-sets worden. Ik heb natuurlijk geen zin om een jaar lang alleen maar ouwe meuk te draaien. Maar ik ga binnenkort wel retro-feesten doen. Daar is de tijd nu ook wel rijp voor. Mijn nieuwe theorie is dan ook: "Ik ben de oudste van de jongeren en de jongste van de ouderen."

Aanstaande zondag vindt All is One plaats in Paradiso in Amsterdam. Naast de live set van Isis en Piet Jan Blauw staan ook optredens van Layo & Bushwacka, Djinxx en Kirk DeGiorgio op het programma. Verder voert Isis haar tour haar langs de volgende locaties:

Club Fresh/ Atlantis - Alkmaar - 13-apr

Erotixx/ Matrixx - Nijmegen - 14-apr

Club Stereo-Escape Studio - Amsterdam - 14-apr

Cinco Vasos - Curacao - 18-apr

All is One Queensday - Spuistraat - 30-apr

Amnesty Make Some Noise Tour/ Outland - Rotterdam - 4-mei

De Waakzaamheid - Koog a/d Zaan - 12- mei

Planet Rose special / Doornroosje - Nijmegen - 12-mei

Phantasma - Eindhoven - 18-mei

K Swiss VS. Ensemble / Studio 80 - Amsterdam - 19-mei

Capital X - Arnhem - 25-mei

Isis

Magma Agency

All is One

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws