Steve Rachmad

Partyscene Redactie | 30 maart 2007
interviews

          Ik heb die 808 eigenlijk maar één keer gebruikt          
          Steve Rachmad: "Neo Classica is erg geschikt voor home listening, maar er komen ook tracks voor die meer op de clubs gericht zijn"          

Naar eigen schatting heeft hij al ongeveer honderd releases en vijfenzeventig remixen uitgebracht. Maar de schijnbaar onuitputtelijke inspiratiebronnen van Steve Rachmad zijn nog lang niet opgedroogd. De gerespecteerde ‘mac daddy’ van de Nederlandse technoscene brengt met ‘Neo Classica’ maar liefst elf gevarieerde nieuwe tracks uit op het label Sino. Love2Party ging op zoek naar het geheim van zijn voortdurende succes.

Tekst: Susanne Woning

Foto's: Michel Mees

Wat was de insteek van het Neo Classica-album?

Steve: ”Er zat geen bepaald concept achter dit album, al wilde ik wel veel verschillende stijlen samenbrengen op Neo Classica. Hierdoor is de muziek erg geschikt voor home listening, maar komen er ook tracks voor die meer op de clubs gericht zijn.”

Er zijn veel disco- en electro-invloeden te horen op het album en je brengt dit soort tracks, in tegenstelling tot voorgaande jaren, nu uit onder je eigen naam. Betekent dit dat je je vele aliassen aan het afschudden bent?

Steve: “Die alter ego’s (Sterac, Ignacio, Dreg, Parallel 9, Adverse Match and Sterac Electronics, red.) stammen uit een tijd dat je je aan labels moest binden met een exclusieve naam. Ik ga de komende jaren inderdaad veel minder gebruik maken van al die namen, maar zal er toch wel een paar houden. Sterac Electronics houd ik bijvoorbeeld wel voor de electro-releases en ook Parallel 9 zal ik zeker nog gebruiken.”

 

Eerder dit jaar kwam de ‘I Am A Machine’-sampler uit, een aantal weken geleden een dubbele én driedubbele vinylrelease van Neo Classica en nu natuurlijk de cd. Waarom heb je gekozen voor zoveel verschillende formats?

Steve: “Ik heb dat vooral gedaan om de kosten te drukken of te spreiden voor de mensen die vinyl kopen. Op deze manier kunnen de kopers een keuze maken uit de tracks die ze interessant vinden. Bovendien schaffen mensen niet zo snel een vierdubbelaar aan, dus ik verwachtte dat het moeilijk zou worden om het album op die manier te verkopen.”

Steve Rachmad: "Er is al zoveel gebeurd op muziekgebied in de afgelopen tien á twintig jaar, dat het volgens mij erg moeilijk wordt om nog met iets te komen wat totaal nieuw en origineel is."Je roept al ongeveer drie jaar dat de dance nieuwe impulsen nodig heeft. Heb je die inmiddels gesignaleerd?

Steve: “Er is al zoveel gebeurd op muziekgebied in de afgelopen tien á twintig jaar, dat het volgens mij erg moeilijk wordt om nog met iets te komen wat totaal nieuw en origineel is. Het gebruik van software zal nog wel wat nieuwe mogelijkheden opleveren, maar ik denk dat de muziek zelf voorlopig erg langzaam zal veranderen. Dat zou best wel eens heel sneaky kunnen gaan.”

 

Je zit nu 26 jaar in het vak. Ben je in een zwart gat beland na je ererondje van vorig jaar?En hoe is die wereldtour gegaan?

Steve: “Nee hoor, geen zwart gat! De tour was inderdaad gebaseerd op het feit dat ik 25 jaar in vak zat, maar er hingen veel andere zaken aan vast. Het was eigenlijk meer de naamsbekendheid dan dat jubileum. Ik ben door die tour weer op veel leuke plekken geweest en het is me erg goed bevallen."

Heb je in die lange carrière dingen gedaan waarvan je in het begin had verwacht dat je ze nooit zou doen?

Steve: “In de eerste jaren zat ik bij een Nederlands boekingskantoor dat me op allerlei verschillende feesten neerzette met vaak meerdere gigs per avond. Dat brak me echt op. Ik had het er echt helemaal mee gehad en besloot dat het zo niet langer meer kon. Nu heb ik maximaal twee optredens per avond. Ook wil ik niet pas vijf minuten van tevoren op een feest binnenkomen, want ik wil de sfeer proeven en zien hoe het publiek reageert op de andere artiesten. Verder heb gelukkig bijna altijd kunnen doen waar ik zin in had. Ik heb gedraaid in allerlei leuke clubs, op veel festivals en ben erg tevreden over het feit dat het tot nu toe zo afwisselend is geweest.”

          Steve Rachmad: "Ook wil ik niet pas vijf minuten van tevoren op een feest binnenkomen, want ik wil de sfeer proeven en zien hoe het publiek reageert op de andere artiesten          

Waar haal je na zoveel producties nog de inspiratie vandaan voor nieuwe tracks?

Steve: “Dat van die honderd releases en vijfenzeventig remixen is echt een schatting. Ik weet niet zeker hoeveel het er zijn geweest. De inspiratie zit gewoon in je; het is per track verschillend en soms word je ook beïnvloed door de muziek van andere artiesten. Het was erg makkelijk geweest om voort te borduren op een plaat als bijvoorbeeld ‘Virton’ (onder zijn alias Ignacio, red.) met hetzelfde soort tracks, maar dat is me gewoon te saai. Sommige van mijn producties lijken natuurlijk wel op elkaar, maar ik denk dat ik dat, in tegenstelling tot veel andere technoartiesten, bij de meeste releases heb kunnen voorkomen.”

 

Welke apparatuur gebruik je momenteel bij het produceren? Gebruik je je befaamde Roland TR-808 nog steeds?

Steve: “Op Neo Classica heb ik die 808 eigenlijk maar één keer gebruikt. Ik hoor de geluiden van de 808 weer veel terugkomen in nieuwe releases. Dat vind ik een positieve ontwikkeling na de jarenlange overheersing van de botte 909, want de 808 klinkt mooier en zachter. Ik werk nog steeds het liefst met hardware; gewoon tastbaar met lekker veel knoppen. Het sequencen doe ik digitaal met Cubase. De keuze voor software of hardware blijft een persoonlijke afweging. Ik ken mensen die al hun hardware hebben verkocht en vervangen hebben door software. Toch denk ik dat veel ‘softwareproducers’ jaloers zullen zijn als ze zien wat ik allemaal in mijn studio heb staan.”

Steve Rachmad: "Ik hoor de geluiden van de 808 weer veel terugkomen in nieuwe releases. Dat vind ik een positieve ontwikkeling."Even een cliché: Kun je ons de definitieve reden geven waarom vinyl beter is dan cd of andersom?

Steve: “Ook dat is weer heel persoonlijk: Ik mis bij cd’s een stukje beleving. Of het geluid van vinyl beter is, hangt natuurlijk ook af van de naalden en de persing van de plaat. Veel mensen zeggen dat je in de clubs het verschil niet hoort, maar ook daar hoor ik het verschil. Misschien moet je daar trouwens ook wel een beetje een mierenneuker voor zijn hoor. Ik draai wel cd’s in een set, maar dat zijn dan vooral nieuwe eigen tracks die ik wil uitproberen. Ik heb geen enorme cd-mappen bij me.” 

 

Nog een cliché: Wat is nou eigenlijk leuker, produceren of draaien?

Steve: “Ik doe het allebei graag en houd erg van de afwisseling. Door het vele draaien schiet het studiowerk er nog wel eens bij in en dan mis ik dat ook behoorlijk. Als ik écht zou moeten kiezen, dan zou ik toch liever produceren.”

Met wie wil je absoluut nog een keer samenwerken en waar wil je absoluut nog een keer draaien?

Steve: “Ik heb wel iets met soulvolle house. Niet genoeg om me er helemaal op toe te leggen, maar ik zou bijvoorbeeld nog wel eens iets willen opnemen voor Sterac Electronics met zang van Sade. En ik zou graag meer willen draaien in verschillende Aziatische landen. Ik ben een paar keer in Japan geweest en dat land staat qua beleving en mensen zeker hoog op het lijstje van mijn favoriete plekken, maar ik ben ook benieuwd naar de rest van Azië.”

Heb je nog spannende plannen voor de rest van het jaar?

Steve: “Op Music Man Records komt dit jaar een stevige technorelease uit onder de naam ‘Moog on Acid’ en op EC Records van Michel de Hey wordt binnenkort ‘Surdosong’ uitgebracht. Verder zijn er op dit moment nog geen vaste plannen, al heb ik alweer veel in mijn hoofd zitten. Dat was met dit album eigenlijk ook zo: Het idee was er al vier jaar en op een gegeven moment is de tijd dan rijp voor het album. Ook voor komend jaar heb ik weer veel teveel plannen, dus dat komt helemaal goed.”

Voor meer info over  Steve Rachmad kun je terecht op zijn website of Myspace Het album Neo Classica kun je HIER beluisteren

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws