Mistical: meer dan alleen drum & bass

Partyscene Redactie | 21 maart 2007
interviews

          

Brits trio presenteert debuutalbum zaterdag in 11

          
          Mistical bestaat uit drum & bass-producers Marcus Intalex, St Files en Calibre          

Mistical bestaat uit drum & bass-producers Marcus Intalex, St Files en Calibre. Twee jaar geleden begonnen ze aan de productie van hun debuutalbum. Lang bleef het stil. Releasedata werden verschoven en albumtitels gewijzigd. Eind februari kregen we eindelijk de langverwachte schijf in handen. Zaterdag presenteren Marcus Intalex en Calibre ‘The Eleventh Hour’ op de elfde verdieping van het Post CS gebouw in Amsterdam.

 

Tekst: Aart Gaasbeek

 

Een week lang proberen we Marcus Intalex te bellen voor een interview. Normaal gesproken is hij wel in voor een gesprek, maar nu blijft het lang stil. Een mailtje van zijn manager brengt duidelijkheid. Hij is na een optreden in Frankrijk zijn telefoon vergeten en wacht nog op de postbode die het terugbrengt naar Manchester. Eenmaal aan de telefoon doet Marcus zijn relaas. De productie van het debuutalbum was een zware bevalling. “We waren te kritisch” blikt hij terug op de tijd in de studio. “We komen met z’n drieën tot grotere muzikale prestaties, maar het werkte ons ook tegen. Hoe meer mensen een stem hebben, des te moeilijker het is om consensus te bereiken.” Ook de afstand tussen de drie producers bleek een obstakel. “St Files woont in Manchester en Calibre in Belfast. Met St Files is het snel schakelen, maar de afstand tussen Calibre en ons is veel groter. Zeker als je met z’n drieën een album maakt, moet je vaak met elkaar de studio delen. En aangezien we alledrie koppig en perfectionistisch zijn, liep de productie behoorlijk uit.”

Liquid drum & bass

Sinds de lancering van het Soul:r label in 2001 is er sprake van een hechte samenwerking tussen het trio. Al vanaf het prille begin volgen ze hun hart en doen ze geen muzikale concessies. Marcus ziet zichzelf als een voorvechter van diepe muzikale drum & bass. “Er zijn nog maar weinig dj's die soulvolle drum & bass draaien. Ik zie het als mijn taak om de sound te promoten. De laatste jaren hebben we wat terrein gewonnen door het zogenaamde ‘liquid d&b’, maar die stijl sloeg op een gegeven moment de verkeerde kant op en werd te commercieel en ‘cheesy’.”

“Er zijn tegenwoordig niet zoveel dj’s die soulvolle drum & bass draaien."Detroit

De sound van Mistical is veel meer dan drum & bass alleen. Het debuutalbum is doordrenkt met invloeden uit house, electro, reggae en hiphop. Marcus: “Eind jaren tachtig kocht ik mijn eerste houseplaten. Vooral de muziek uit Detroit sprak me aan. Wat producers als Carl Craig, Derrick May en Juan Atkins hebben uitgebracht, is uniek en nog steeds ongeëvenaard. Ik probeer de warmte en muzikaliteit van hun producties in drum & bass te verwerken.” Het was dan ook een eer dat Marcus tijdens REMF samen met Kevin Saunderson en Stacey Pullen aan een producers forum mocht deelnemen. Al ging dat op het laatste moment niet door. “Ik was drie dagen naar Rotterdam gekomen om veel optredens te zien en mensen te ontmoeten, maar uiteindelijk heb ik alleen in Club Rotterdam gedraaid. Ik heb drie dagen met zware griep op bed gelegen en kwam er pas weer uit toen ik terug naar Manchester moest. Ik heb zelfs niet één woord kunnen uitwisselen met mijn helden.”

Hacienda

Zijn fascinatie voor muziek gaat terug naar het Manchester van eind jaren tachtig en begin jaren ’90. Marcus was pas vijftien jaar toen hij voor het eerst in ‘The Hacienda’ kwam. “De minimum leeftijd was achttien jaar, maar toch kwam ik binnen,” blikt Marcus terug. Bij binnenkomst stond New Order op te treden, de ruggengraat van Factory Records en The Hacienda. “New Order heeft tijdloze muziek gemaakt, maar hun optredens waren belabberd, het waren juist de dj’s die mij boeiden. Na de optredens van New Order draaiden dj’s als Mike Pickering en Graeme Park muziek die ik nog nooit had gehoord.” Na dat eerste bezoek werd Marcus een vaste bezoeker van de club. Hij heeft daar een nieuwe scene zien ontstaan. “Het mooie was dat toen niet Londen, maar Manchester ‘the place to be’ was.” Bands als Happy Mondays en The Stone Roses bepaalden de hitlijsten en house werd in Manchester geïntroduceerd. Nog steeds praat Marcus met veel respect over de Hacienda. “Het was de locatie en sfeer die me grepen. Ik had nog nooit zoiets gezien. Een oud pakhuis met mensen die compleet uit hun dak gingen. Op een gegeven moment kwamen er ook buitenlandse dj’s naar The Hacienda. Laurent Garnier en Derrick May waren er zelfs tijdlang resident.” Aan al het moois kwam een eind toen in 1997 de club van tv-presentator Tony Wilson de deuren sloot. Volgens Marcus is Manchester nooit over die klap heen gekomen. “Het heeft jaren geduurd voor er weer een scene ontstond. Met het sluiten van The Hacienda stierf de underground. Nu zijn er weliswaar enkele goede initiatieven in Manchester, maar het wordt nooit meer als toen."

Don't miss it: zaterdag in 11; Mistical cd-release party

The Eleventh Hour

Het debuutalbum van Mistical, ‘The Eleventh Hour', ligt inmiddels in de winkel. Op het album staat een aantal interessante samenwerkingen. Onder andere met houseveteraan Robert Owens. Na zijn samenwerking met drum & bass-producer London Elektricity leek hij genoeg te hebben van het genre, maar onlangs is hij aan een drum & bass-comeback begonnen. Andere vocale bijdragen zijn o.a. van mc DRS, Diane Charlemagne en mc Tweed.

Release party: win tickets!

Op zaterdag 24 maart presenteren Marcus Intalex en Calibre samen met vaste mc DRS, het nieuwe album in het Amsterdamse 11. Zij worden bijgestaan door labelgenoot Martyn en Subtronics residents MSC & D Virus. Subtronics stelt vrijkaarten en cd’s ter beschikking. Stuur een e-mail naar aart@love2party.nl en misschien behoor jij tot de gelukkigen die gratis een drum & bass-avondje van formaat mee mogen maken.

Mistical

Soul:r

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws