Even voorstellen: Patrick Hagenaar

Partyscene Redactie | 12 maart 2007
interviews

Upfront feelgood house music

Aanstaande zaterdag vindt in de Amsterdamse Powerzone de eerste editie plaats van het internationaal rondreizende concept Housexy. Resident van dit concept is de Nederlander Patrick Hagenaar. De in London woonachtige dj is in ons land vrij onbekend, maar doet het erg goed aan de andere kant van het kanaal. Hij is werkzaam bij Ministry of Sound en resident-dj in verschillende clubs, waaronder de Pacha in de Engelse hoofdstad. Tijd om Patrick eens aan jullie voor te stellen.

Mijn eerste ‘rave’ waar ik naartoe ben geweest was de ‘Mega music dance experience’ met dj’s als Ronald Molendijk en Marcello toen ik 10 was.Wie is Patrick Hagenaar en wat houdt hem zoal bezig?

Patrick: "Ik (24 jaar oud) kom uit de buurt van Haarlem, maar ben in 1999 naar London verhuisd voor een nieuw avontuur: studie en muziek! Nog geen twee weken na aankomst heb ik mijn dj-apparatuur gekocht en aan de slag gegaan in de scene. Momenteel werk ik overdag als Head of Mobile voor Ministry of Sound. Daarnaast draai ik als international resident dj voor Housexy en draai regelmatig in Pacha, London. Ik heb ook net mijn eerste productie af met mijn productiepartner en dj buddy Alistair Albrecht."

Je bent werkzaam voor Ministry of Sound in London. Hoe ben je daar terecht gekomen?

Patrick: "Toen ik naar London verhuisde in 1999 had ik maar een doel: het gaan maken in de muziekindustrie. Ik heb er alles aan gedaan om mezelf naar boven te werken. Naast mijn studie (BA business studies) werkte ik in een platenzaak, runde een studenten radiostation, draaide in bars en clubs. In mijn derde jaar van mijn studie moest ik stage lopen, dus heb mijn pak aangetrokken en ben letterlijk naar alle platenlabels in London gegaan om mijn cv persoonlijk te overhandigen. Ik ben toen uit tweehonderd kandidaten gekozen om als Club Promotions assistant bij BMG te komen werken.

Hier leerde in iemand kennen wiens vriendin bij Minitry of Sound (MoS) werkte. Na mijn stagejaar bleef ik in contact met deze man, die mij toen vertelde dat zijn vriendin iemand nodig had om haar te helpen. Ik ben toen naast mijn studie een dag in de week stage gaan lopen bij MoS en ben er uiteindelijk binnengerold. Ik werk hier nu twee en een half jaar fulltime. Ik begon als mobile marketing executive en ben nu Head of Mobile. Mijn team en ik zorgen voor alle marketing & sales voor onze artiesten op mobile. Dus we verkopen muziek en videos voor artiesten zoals Eric Prydz, FLG, Axwell, Steve Angello en nog veel meer. DaJarnaast zoek ik voor nieuwe mogelijkheden om het merk te gebruiken op mobile. Momenteel beheren wij de dance sectie op Three, Vodafone, O2 en T-mobile in de UK."

Welke muziek staat je bij uit je jeugd?

Patrick: "Vroeger luisterde ik veel naar discomuziek van mijn moeder, maar ook rockmuziek van pa. Helaas is mijn familie niet muzikaal, dus heb ik veel zelf moeten ontdekken. Ook ben ik gaan drummen op mijn negende, omdat ik gek ben op rhythms! Op mijn achtste raakte ik al in de ban van housemuziek. Ik had alle tapes van ‘Turn up de Bass’ en luisterde ‘s avonds laat naar verschillende radioshows. Mijn eerste ‘rave’ waar ik naartoe ben gegaan was de ‘Mega music dance experience’ met dj’s als Ronald Molendijk en Marcello. Ik was toen 10."

Welke stijlen of stromingen hebben invloed op je muziek gehad?

Patrick: "Ik luister thuis eigenlijk naar alles behalve housemuziek. Soul to funk to latin to rock to jazz. Al deze stijlen hebben op een of andere manier invloed op wat ik draai en de muziek die ik maak. Ik draai house in alle vormen en ben daardoor ook heel flexibel in waar en wat ik draai. Dat houd het ook interessant voor mij. Als ik bijvoorbeeld alleen maar electro house zou draaien, dan zou mij dat ontzettend vervelen. Uiteindelijk komt het voornamelijk neer op ritmes. Ik ben een sucker voor ritmes door mijn achtergrond als drummer. Als muziek mij niet aan het dansen krijgt dan draai ik het niet!"

Kunnen we je muziek, naar goed Nederlands gebruik, in een bepaald hokje stoppen?

Patrick: "Nee, ik houd er niet van mezelf te beperken. Op het ene feest draai ik soulful/vocal/latin house en op andere feest sta ik harde electro house te draaien. Laten we het hokje: ‘feelgood house’ creëren, lekker vaag. Ook qua producties hangt het per project af wat ik doe."

Als je thuis bent, heb je dan nog behoefte om muziek te beluisteren?

Patrick: "Wonen in London is een gekkenhuis! Mijn levenstijl, met een veeleisende baan door de week en gemiddeld twee gigs per weekend en tracks produceren, zorgt ervoor dat ik thuis alleen naar rustige muziek luister. Heel veel soul, folk, latin, funk, acoustic rock. Eigenlijk alles om een beetje rust te brengen in mijn hectische leven. Ik heb altijd behoefte om naar muziek te luisteren: het verveelt niet! Zolang je maar varieert en nieuwe muziek blijft ontdekken, dat houdt het interessant. Ik zet thuis liever een nieuwe cd op dan dat ik een film kijk."

Dit betekent trouwens niet dat ik hitjes draai: juist liever niet! Goeie muziek is goeie muziek en dan maakt het niet uit of je het wel of niet kent.Hoe omschrijf je zelf je draaistijl?

Patrick: "Upfront Feel good house music. Zoals ik al eerder zei: ik draai verschillende stijlen, maar het komt altijd op hetzelfde neer: mensen moeten dansen en lol hebben en dat probeer ik met mijn stijl te creëren. Dit betekent trouwens niet dat ik hitjes draai: juist liever niet. Goeie muziek is goeie muziek en dan maakt het niet uit of je het wel of niet kent."

Wat is je sterke en zwakke punt als dj?

Patrick: "Naar mijn mening zijn mijn sterke punten: goede platenkeuze, timing, maar voornamelijk mijn uitstraling. Als ik draai heb ik lol en sta ik lekker mee te dansen. Uiteindelijk draai ik muziek die ik helemaal te gek vind, dus dans ik automatisch mee. Als ik niet zou dansen, waarom zouden de andere dat dan wel doen?

Mijn zwakke punten zijn dat ik vaak te kritisch tegenover mezelf ben. Mijn set kan nog zo goed gaan, toch heb ik altijd kritiek op mezelf achteraf. Just need to let it go sometimes! Ik ben ook erg ongeduldig en wil altijd meer meer meer, hahaha. Meer nieuwe muziek, meer gigs etc. Daardoor ben ik constant bezig en heb ik nooit de rust om even een stapje terug te nemen en te analyseren hoe alles eigenlijk gaat."

Wat zijn je toekomstplannen en dromen?

Patrick: "Mijn plan is om onze (alistair en ik) nieuwe plaat ‘What Would We Do’ bij een groot dance label getekend te krijgen. We zijn al in gesprek met wat labels, erg spannend dus. Mijn verdere toekomstplannen zijn gewoon om op zoveel mogelijk plekken over de wereld te draaien en om lol te hebben: livin’ the dream!

Ik denk niet dat ik alleen maar zou willen dj-en en muziek maken, aangezien het voor mij dan ‘a different ball game’ wordt. Dan draai ik niet alleen meer voor de lol, maar moet ik er ook van leven en ik denk niet dat dat een motivatie is die voor mij werkt. Het moet leuk blijven. Het rare is dat ik niet echt ‘dromen’ heb over wat ik uiteindelijk zou willen bereiken, aangezien ik veel te druk met het ‘nu’ bezig ben. Zolang ik maar geniet van wat ik doe, dat is het belangrijkste."

Wie is je grote voorbeeld?

Patrick: "Mijn pa. Ik heb zoveel al van hem geleerd en hij is degene die me het beste kent en de beste adviezen kan geven."

En dan nu je eerste grote gig in Nederland in de Powerzone met onder andere Roog en Erick E aan je zijde. Wat houdt het Housexy concept, hoe ben je erbij betrokken en wat verwacht je van 17 maart?

Uiteindelijk draai ik muziek wat ik helemaal te gek vind, dus dans ik automatisch mee. Als ik niet zou dansen, waarom zouden de andere dat dan wel doen?Patrick: "Housexy are you? In het kort zijn we het ‘ondeugende nichtje’ van Hed Kandi. Sexy house met een edge ‘for the beautiful people’. Housexy is erg internationaal ingesteld en hebben residencies in Dubai, Sao Paulo, Egypte, Colombia, Polen. Kwaliteit boven kwantiteit: we brengen vier cd’s uit per jaar met prachtig artwork en een sterke tracklist. 17 maart is de dag dat Housexy op de kaart wordt gezet in Nederland. Ik heb nog nooit in de Powerzone gedraaid en kijk er erg naar uit. Rogier en Erick zijn geweldige dj’s en vind het superleuk om met ze te draaien. Aangezien hun tracks al meerdere malen op de Housexy-cd’s zijn verschenen, is het meer dan logisch dat ze er ook bij zijn op deze avond. Daarnaast komt mijn ‘fellow housexy resident dj’ Shane Kehoe ook mee naar Amsterdam om de mensen te showcasen ‘what the housexy sound is all about’!"

Tot slot, Wat is je top-10 van dit moment?

1 DJ Prom – Your Life

2 O’Connel & Albrecht feat Abigail Bailey – Read my lips

3 Splitter – All Alone

4 CN Williams – Bad Mamma Jamma

5 Hagenaar & Albrecht feat DSK – What Would We Do

6 Gaelle – Give It back (e-quire mix)

7 Jay C vs Rock Steady Crew – hey you (martijn ten velden mix)

8 SESA – Bonstair (Syke n Sugartarr Mix)

9 T Funk – time to begin

10 Moca feat Kim English - Nobody

Patrick Hagenaar on Myspace

Housexy

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws