Interview: Schobbejak (\'T Nieuwe Werck)

Partyscene Redactie | 9 maart 2007
interviews

Originaliteit en kwaliteit zijn de belangrijkste criteria

In 2006 zag online label ‘T Nieuwe Werck het levenslicht. Naast interessante sets van bekende artiesten als Monica Electronica, Phil Horneman en Estroe vinden we op de website ook artiesten met illustere namen als ‘Knoflooksaus’ en ‘Flappie’. Het label is een initiatief van Schobbejak!, die ondersteund wordt door de al net zo vage ‘G(ourmet)-unit’. Love2Party is altijd in voor een lekker potje gourmetten en besloot labelbaas Schobbejak uit Amsterdam eens om een toelichting te vragen over het doel van deze website.

Schobbejak zelfWaar komt het idee voor dit online label vandaan?

Schobbejak: "We hebben enorm veel liefde voor muziek en willen interessante muziek graag delen met zoveel mogelijk mensen. We besloten daarom onze mixtapes op een website te zetten en al snel kwam daar het idee bij om ook andere mensen uit te nodigen om mixjes voor het label te maken. De muziek is gratis te downloaden, zodat het makkelijk toegankelijk is voor de bezoekers van de site."

Wie zitten er achter de Gourmet-unit?

Schobbejak: "Dat kan ik helaas niet vertellen. De mixtapes zijn weliswaar vrijgegeven door de dj’s, maar vanwege het bijzondere karakter van sommige sets, zouden er problemen kunnen ontstaan rond auteursrechten van de artiesten die op die tapes voorkomen. Ik heb daarom met de andere leden van de G-unit, waaronder ‘Knoflooksaus’, ‘Pindasaus’, ‘Aanmaakblokkie’ en ‘Houten Spatel’, gekozen voor anonimiteit."

Wat is er dan zo bijzonder aan die sets?

Schobbejak: "We hebben bijvoorbeeld specials met alleen maar tracks van één bepaalde artiest, zoals een Bob Marley-set, of tapes met alleen maar platen van een bepaald label. Daarnaast hebben we geografische sets (bijv. alleen house afkomstig uit Chicago) of mixtapes van muziek die minder voor de hand ligt, zoals een mix van oude Italiaanse maffialiederen. Sommige muziekstijlen lenen zich minder goed voor een perfect doorlopende mix. Dat maakt ook niet zoveel uit, als het maar een goed geheel vormt en mooie muziek is. Alle tapes zijn erg origineel. De artiesten hebben echt over hun mix nagedacht. We releasen dan ook geen live-sets, omdat de set dan wordt bepaald door het publiek. Bij een mixtape moet de artiest bepalen wat hij of zij zelf goed vindt."

Hoe selecteren jullie welke mixtapes jullie uitbrengen?

Schobbejak: Originaliteit en kwaliteit zijn de twee belangrijkste criteria. Ik benader zelf artiesten in clubs, via internet of zelfs op de sportschool. En ik krijg ook veel sets binnen via de website. Het maakt ons niet uit of degene die de tape maakt een bekende dj is of gewoon iemand die op een zolderkamertje leuke dingen in elkaar knutselt. Eén van de groten der aarde, Grandmaster Flash, is ook maar gewoon in zijn keukentje begonnen met mixen, dus dat zegt niets over de kwaliteit."

De MixtapeOp welke mixtape van het label ben je trots en van wie wil je absoluut nog een keer een tape releasen?

Schobbejak: "Ik vind de drum & bass-set van Estroe briljant. Het is een mooie mix met een selectie van haar favoriete oude drum & bass-platen. Mensen zijn dit geluid niet van haar gewend, wat het weer erg origineel maakt. We proberen bij alle artiesten iets aparts en verfrissends naar boven te halen. Twee echte mixtape-koningen vind ik Koushik en Madlib, maar ook Ivo Niehe mag zeker nog wel een mixtape op ’T Nieuwe Werck releasen!"

En wat zijn de plannen voor de komende tijd?

Schobbejak: "Tot nu toe hebben we één of twee releases per week, maar dit worden er binnenkort wellicht meer. We verwachten op korte termijn mixtapes van Aardvarck, Kubus, Kid Goesting, Dj Rauwdouwer en een diepe Carl Craig-only van DJ Remigius. Misschien staan er trouwens ook al wel wat grote namen op de site die liever onder een synoniem uitgebracht wilden worden (lacht mysterieus)."

Nog een boodschap voor geïnteresseerde lezers?

Schobbejak: Kom naar de site, download eens wat setjes en breid je muziekkennis uit, want er is voor ieder wat wils. Mocht je zelf een mixtape met een origineel thema hebben, dan nodigen we je van harte uit om deze naar ons op te sturen!. Ook zijn we nog op zoek naar sponsors zodat we onze toekomstplannen met ’T Nieuwe Werck beter kunnen realiseren."

Klik hier voor de website van ’T Nieuwe Werck en stuur eventuele mixtapes naar 't nieuwe werck

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws