DJ Emjay: Power to the People!

Partyscene Redactie | 5 maart 2007
interviews

          De muziekbusiness is één grote loterij          
          DJ Emjay & The Atari Babies hebben een remake van John Lennon's klassieker Power of the People gemaakt          

Als één van de drijvende krachten verwerft hij wereldfaam met de Kremlin-clubavonden in Amsterdam. Maar als de succesvolle clubavond in 2002 ter ziele gaat, lijkt er ook een einde te komen aan de roem van DJ Emjay. Niets is minder waar. Hij iheeft het entertainmentbedrijf Storm Productions opgericht en vele (club)hits geproduceerd, waaronder John Lennon’s remake van ‘Power to the People’. Interview over gay's, portiers en na-apers. “Hopelijk komt de tolerante en extravagante sfeer weer terug in de scene.”

Tekst: Marcel

 

Je bent vooral bekend geworden met de succesvolle Kremlin-clubavonden, die je samen met Dj Kross en Kommander K. organiseerde. Op het hoogtepunt van het succes in 2002 stopten jullie ermee. Waarom?

Emjay: "De club waarin wij de Kremlin-avonden organiseerden, ging in 2002 failliet. Dus waren we ineens dakloos. Ik weet nog dat ik net in Amsterdam geland was van een gig in Los Angeles en Las Vegas en het nieuws hoorde. Dat was echt fucking klote. Daarnaast was het eerlijk gezegd voor mij gewoon tijd voor iets nieuws. Bijna drie jaar ekelijks met een team een clubavond met wekelijks internationale namen neerzetten, kost veel energie. Het winnen van een BG Award voor beste clubavond in 2002 was een mooi moment om te stoppen."

De hoes van Power to the PeopleHoe kijk je terug op die Kremlin-tijd?

Emjay: "Kremlin was Fear and Loathing in Amsterdam! Een uit de hand gelopen clubavond van een groepje rebelse gasten die buiten de ‘grachtengordel-scene’ om met succes iets nieuws neerzetten. Voor Kremlin draaide ik regelmatig voor half lege zaaltjes. Volle zalen trok ik alleen in mijn dromen. Dat was nu opeens heel anders. Rond middernacht zat de club vaak bomvol met trouwe aanhangers uit heel Nederland."

In je biografie staat vermeld dat je dj-workshops geeft aan kinderen. Is Emjay een moderne muziekleraar?

Emjay: "Een aantal jaar geleden werkte ik in een jeugdhuis voor moeilijk opvoedbare kinderen. Ze wilden allemaal dj worden. In 2004 jaar ben ik in een studio waar ik veel werkte een dj-workshop begonnen voor jongeren. Zo af en toe geef ik zo'n groep twee uur mixles. Dat vinden die kids te gek, en ik ook."

Je hebt ooit als bartender in een gayclub gewerkt. Later ben je gaan draaien. Vooral de laatste tijd zie je in de grote steden steeds meer clubs en feesten ontstaan, speciaal georganiseerd voor gay-minded people. Vind je dat een goede ontwikkeling?

Emjay: "Ik heb begin 90 korte tijd als barjongen in Clubfuck gewerkt, hedendaags Sinners in Heaven. Het geld dat ik verdiende, ging op aan platen. Vaak besloten we om 5 uur 's nachts een illegale afterparty te houden. Dan trok ik drie colbertjes over elkaar aan en ging bij de deur als portier staan. Stond er om half 6 uur een rij clubbers uit de RoXY en IT voor de deur die zo snel mogelijk naar binnen moest. Dat er gayminded feesten plaatsvinden, vind ik prima. Ik was, toen Manfred Langer nog leefde, een fervent IT-bezoeker, en heb daar tussen de nichten geweldige feesten meegemaakt. Hopelijk komt die tolerante en extravagante sfeer weer terug in de scene."

Dus ook als portier stond je ooit je mannetje. Waaraan moet een bezoeker van een party voldoen om bij jou binnen te mogen?

Emjay: "Het maakt mij eigenlijk niet zoveel uit wat mensen aantrekken. Op grote festivals zoals bijvoorbeeld Dance Valley of Lowlands draagt elke bezoeker wat hij wilt. Als dat niet ten koste gaat aan de sfeer, is dat prima. Sommige clubs hebben een strikte dresscode. Ik begrijp die hype wel, maar ik doe er niet aan mee. Ik heb liever dat iemand danst, open- en musicminded is, dan dat ie Prada-slippers van vierhonderd euro aan heeft en de hele avond met een fles champagne staat te zwaaien."

DJ Emjay: "In de  IT heb ik twintig procent van mijn geheugen op de dansvloer achtergelaten."

Tegenwoordig ben je eigenaar van het entertainmentbedrijf Storm. Waar staat Storm voor?

Emjay: "Storm heb ik in 2003 opgezet samen met een partner die ik jaren ken en veel ervaring heeft met new-theater a la De La Guarda. Het leek ons een uitdaging zoiets te gaan proberen. Dance met spectaculaire action theater acts er omheen. En dan niet stoffig of cheesy, maar stoer. Mijn muziek met tribal-invloeden leent zich daar goed voor. Daarnaast doet Storm het management van mijn dj-activiteiten en een aantal aankomende talenten. Er werken nu drie mensen op ons kantoor op Prinseneiland. Momenteel zijn we bezig met het opzetten van een eigen label: Storm Music. Wij houden van do it yourself."

Je produceerde in 2004 de plaat ‘10 Years Ahead’, die in het teken stond van TMF’s tienjarige bestaan. Waarom zou deze plaat ook zonder je maatje Kross als Music Director van TMF worden verkozen tot verjaardagssingle?

Emjay: "Je denkt toch niet dat TMF om mij een plezier te doen zo'n theme uitkiest? Kross bepaalt welke clips er worden uitgezonden op TMF en MTV en doet dat op zeer integere wijze. Geef je jezelf over aan vriendjespolitiek, dan kun je het wel schudden. Dat deze plaat door verschillende mensen is gekozen, komt uitsluitend door een goeie electro-hook die veel mensen aanspreekt. Die mazzel heb je af en toe. De muziekbusiness is een grote loterij."

Noem je top-5 van beste/mooiste clubs waar je ooit geweest bent, vergezeld van een kleine motivatie.

1) IT, de plek waar ik twintig procent van mijn geheugen op de dansvloer heb achtergelaten.

2) Space Miami, de enige club waar ik zonder dope maar liefst zestien uur non-stop heb gedanst op Danny Tenaglia, één van mijn favoriete dj's.

3) Marcanti Plaza Amsterdam, hoewel van oudsher ordinair als de hel, de plek waar ik me als dj drie jaar lang echt thuis heb gevoeld door de support van de freaks die er iedere zaterdag kwamen voor de muziek.

4) Amnesia Ibiza, oorverdovend geluidssysteem.

5) L'enfere (De Hel) Parijs. Inmiddels gesloten afterclub, waar het feest begon waar wij in Nederland ophouden. Fantastisch om te draaien!

Waar liggen je ambities in dit leven?

Emjay: "Alle opties openhouden en proberen niet door te draaien."

     De 'Make Soms Noise'-clubtour     

MAKE SOME NOISE!

Fanatieke clubbers met het hart op de juiste plek opgelet! Van maart tot en met mei schreeuwt Amnesty International om aandacht op de Nederlandse dansvloeren. Meer dan vijftig van de beste Nederlandse dj's zullen op vijftien feesten door heel Nederland geheel belangeloos meewerken aan Amnesty's campagne 'Make Some Noise against Discrimination'. Maak deel uit van zo'n avond. Check HIER het programma van de clubtour.

Talentvolle producers in Nederland opgelet! Maak een re-remix van ‘Power to the People’ via de onderdelen van het nummer die je HIER kunt downloaden. Stuur het resultaat naar platenmaatschappij News en hij zal beoordeeld worden door een professionele jury. De beste remixen worden digitaal uitgebracht en zijn te downloaden via Dance Tunes. Bekijk HIER de videoclip van de 2006-versie van 'Power to the People'.

DJ Emjay @ MySpace

Storm Music

Make some noise

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws