Rotterdam Electronic Music City: Michel de Hey

Partyscene Redactie | 10 november 2006
interviews

Ik ben best urban, draag ook wel eens een broek zonder riem

Ik heb het prima naar mijn zin als ik in Rotterdam draaiVanaf aanstaande donderdag staat Rotterdam, zowel ’s avonds als overdag, drie dagen lang in het teken van elektronische muziek. Natuurlijk worden vele internationale artiesten naar de Maasstad gehaald, maar waar het tijdens deze testeditie van REMF vooral om gaat, zijn de dj’s en producers van eigen bodem. Zoals dj, producer en labelbaas Michel de Hey.

Foto's door Petra van Velzen Photography

Wat is voor jou de typische sound van Rotterdam?

Michel de Hey: “Typisch is de industriële, techno-achtige feel die in een hoop producties terugkomt. Hiphop, electro of house, er is altijd een rauwe invloed.”

 

Wat is volgens jou de mooiste plaat ooit door een Rotterdammer geproduceerd?

Michel de Hey: “De succesvolste is ‘Poing’, maar wat mij betreft is de mooiste plaat Secret Cinema’s‘Sundance’. Hoewel: die ene van Sensurreal die begint met een tribal iets en dan opeens die prachtige break, tatatete tatatete tatattete. Euh, mijn platen zitten nog in mijn verhuisdozen, dus ik kan even niet op de titel komen. Maar als je het morgen vraagt, noem ik toch weer een andere plaat.”

 

Wat vind je van het huidige clubbeleid in Rotterdam?

Michel de Hey: “Ik ben geen clubeigenaar, dus geen idee. Volgens mij kan er alleen nog wel war rek in de sluitingstijden van afterparty’s. Voor de rest is het echter prima.”  

Kan Nighttown na de heropening, met dank aan een grote bierbrouwer, ooit de dance-tempel van weleer worden?

Michel de Hey: “Als ik de nieuwe Nostradamus zou zijn, dan was ik geen dj maar de nieuwe vorstelijk betaalde minister van defensie in het Pentagon.”

 

Ben je als Rotterdamse artiest gezegend met de muzieksmaak van het Rotterdamse publiek? 

Michel de Hey: “Hangt er vanaf waar je staat en wie het feest promoot. Ik heb het prima naar mijn zin als ik Rotterdam draai.”

Welke reeds gesloten Rotterdamse club/disco mis je het meest?

Michel de Hey: “Het missen van iets maakt de fantasie van een club vaak mooier. Hoe ouder de herinneringen zijn, hoe mooier de verhalen. Dat is leuk om nog eens over te lullen, maar ook weer niet te lang. Je moet alles zien in een bepaald tijdsbeeld. Dat was toen, we leven nu en straks. Het gaat erom wat er nu is en wat er gaat komen. Kom maar op met die nieuwe clubs en feesten.”

 

Stelling: In het buitenland zeg ik meestal dat ik Amsterdammer ben, omdat ze anders geen idee hebben waar ik vandaan kom.

Michel de Hey: “Is de Baja Beach Club de nieuwe RoXY van Nederland? Gaat Sparta dit jaar de Champions League winnen? Wil je nog meer domme stellingen horen?”

 

Secret Cinema's Sundance is mijn favoriete track ooit in Rotterdam geproduceerd. Maar vraag me het morgen niet nog eens.De Rotterdamse wethouder van cultuur wil vijftien miljoen uittrekken voor een urbantempel. Vind je dat een goed voornemen?

Michel de Hey: “Als ze mij tien procent geven, vind ik dit een geweldig plan. Ik ben ook best urban, draag ook wel eens een broek zonder riem. Anders denk ik dat die vijftien miljoen beter besteed kan worden.”

 

Wie is veruit het meest belangrijk geweest voor Rotterdam als stad der elektronische muziek?

Michel: “Iedereen die er met een positieve vibe aan meewerkt. Zo is Rotterdam als elektronische muziekstad gegroeid en zo kan het blijven groeien.”

 

Wie wordt de nieuwe Rotterdamse danceheld?

Michel de Hey: “Ik denk Charisteas. Nu hij weer geblesseerd is, zal hij waarschijnlijk wat vaker in de clubs te vinden zijn.”

 

Rotterdammers staan bekend als een zeer kritisch publiek. Zijn ze soms te kritisch of is dat juist een goede eigenschap?

Michel de Hey: “Rotterdammers zijn in dit opzicht net Nederlanders. Klagen is naast voetballen de meest populaire sport. Maar gezien mijn laatste avond in de Rotterdamse BUMB, is het helemaal hosanna. Eigenlijk is dat ook een vorm van kritiek, gelukkig positief. Er zijn altijd mensen die het niets vinden, maar op datzelfde moment zijn er mensen die het super vinden. Ik wil altijd zoveel mogelijk mensen een topavond geven. Ik heb het prima naar mijn zin met het Rotterdamse publiek. Anders zou ik hier niet meer draaien en zou ik hier zeker niet meer wonen.”

Op zaterdag 11 november staat Michel de Hey klaar voor al je vragen en vertelt hij openhartig over zijn leven als artiest. De workshop vindt plaats van 13:30 tot 14:30 in het kloppende hart van het festival: het Creative Centre.

Lees ook de antwoorden van:

Gerd

Perry (Strictly Techno)

Git Hyper

Speedy J

Benny Rodrigues

Ronald Molendijk

Joris Voorn

Joachim Marijnen

Michel de Hey

REMF

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws