Muzikism, een jaar na de lancering

Partyscene Redactie | 9 november 2006
interviews

Muzikism is een antwoord op het illegale tijdperk

Precies een jaar runt Sacha Bursian uit Rotterdam samen met DJ Dave Harder de legale downloadsite Muzikism: muzi(e)k ‘in samenwerking met’. Het jubileumpje wordt vanavond gevierd met een label showcase in Bootleg DJ Café. Hoe hebben de initiatiefnemers het eerste jaar ervaren? Samen met Sacha maken we de balans op.

 

Muzikism draagt per verkochte track 8% af aan Buma Stemra. Daar heb ik niet bijster veel problemen mee, het komt immers ten goede aan de muzikantenHoe kijken jullie terug op het eerste jaar Muzikism?

Sacha: “Hoogtepunt was de lancering van onze T-shirtlijn en het feit dat deze zo goed aansloeg bij het publiek. Binnen twee maanden was de collectie uitverkocht bij Freshcotton. We kijken daarom met spanning uit naar de nieuwe collectie die tijdens het REMF gepresenteerd wordt. Ook vallen wat mij betreft de talloze overweldigende reacties, van zowel Nederlandse als buitenlandse bekende- en onbekende artiesten, onder de noemer hoogtepunt. Elke aanmoediging geeft gelijk weer een enorme boost om verder te gaan, Maslov was right: ‘blijk van waardering is een basisbehoefte van de mensheid!’
 
Stel ik heb een track gemaakt die ik wil aanbieden via Muzikism. Wat zijn jullie voorwaarden?
Sacha: “Muzikism werkt in principe alleen maar samen met labels. Een uitzondering daar gelaten. (o.a. Estroe & Biological) Artiesten zonder label vallen normaliter onder het Muzikism label. Onze voorwaarden zijn dat je goed afgemixte tracks aanlevert op 320kbps, een bio en twee foto’s. Daarnaast verwachten we van labels dat zij hun eigen fans en muziekgerelateerde samenwerkende partijen op de hoogte brengen van de samenwerking met ons, bijvoorbeeld door het plaatsen van een banner op hun website. Alleen op die manier bereik je synergie. Iets wat ten grondslag ligt aan een succesvol concept.”

Hoeveel procent gaat er naar Buma Stemra?

Sacha: “Muzikism draagt per verkochte track 8% af aan Buma Stemra. Daar heb ik niet bijster veel problemen mee, het komt immers ten goede aan de muzikanten. Waar ik wel laaiend om kan worden, zijn de achterlijk hoge transactiekosten die wij moeten betalen. Denk hierbij aan bedragen die, afhankelijk van het totale transactiebedrag kunnen oplopen tot wel 38% per transactie. Dit is tevens de reden waarom we tot nu toe nog geen andere betalingsmogelijkheden kunnen bieden aan onze klanten dan PayPal. Betalen via de sms of Ideal, waar ik een voorstander van ben, is vooralsnog niet te doen. We verwachten dat dit in de toekomst wel gaat gebeuren. Time will tell.”

Muzikism: verantwoord downloaden voor een goede prijs

Wat zijn de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van de strijd tegen het illegaal aanbieden van mp3’s?

Sacha: “Kazaa die legaal gaat en een regeling heeft getroffen met het Amerikaanse National Music Publisher’s Association, plus het feit dat er steeds meer illegale sites gesloten worden door de Stichting Brein. Daarnaast bieden vele platenmaatschappijen oudere albums goedkoper aan om meer mensen over de streep te trekken om vooral niet illegaal te gaan downloaden.”

Wie zijn jullie bekendste artiesten en labels?

Sacha: “Onze best verkopende labels zijn Manual Music (minimal), Arms (techno) en alle drum ’n bass-labels van Triple Vision.”
  

Kunnen jullie leven van het runnen van Muzikism?

Sacha: “We kunnen heel goed leven met het runnen van Muzikism maar van helaas nog niet. Muzikism is ontstaan als hobby, of beter gezegd vanuit een roeping (klinkt dramatischer dan het is). Als we hier rijk van zouden willen worden, hadden we een hele andere weg ingeslagen, één die mijlenver ligt van onze passie.”

Waar kopen jullie zelf je muziek?

Sacha: “Als Dave muziek koopt, dan doet hij dat uiteraard bij Muzikism. Maar ook bij platenzaak Gnius. Ik struin ook nog regelmatig platenzaken af: een dure, maar nog altijd zeer bevredigende hobby!”
  
Wat is het nadeel van een mp3?

Sacha: “Het nadeel van een mp3 is kwaliteitsverlies. Door een geluidsbestand te comprimeren, wordt het formaat kleiner wat ten koste gaat van de kwaliteit. Hoe lager de bitrate, dus hoe kleiner het formaat, des te slechter het klinkt. Daarom worden al onze tracks op 320kbps aangeboden; dat is de hoogste bitrate die een mp3 kan hebben en het beste klinkt. Overigens zijn de meningen sterk verdeeld voor wat mp3geluid versus vinyl betreft. Maar als ik op een dansvloer sta met een drankje in de hand, denk ik echt niet bij mezelf: “Hey! Dat is een mp3 en geen plaat! Wat jammer!

Ik kan niet inschatten welke waarde de artiest hecht aan een track en/of hoe lang hij of zij ervoor heeft geploeterdKan Muzikism het ooit winnen van Beatport?

Sacha: “Beatport en Muzikism hebben verschillende doelen. Zo wil Beatport marktleider zijn op het gebied van verkoop van mp3’s, ongeacht het genre. Muzikism daarentegen heeft als belangrijkste doelstelling het promoten van de underground sound uit Nederland. De verkoop van mp3’s is één van de tools die wij inzetten om ons doel te bereiken. Het organiseren van live events, onze wekelijkse radioshow op DJ Broadcast FM en de merchandise zijn net zo belangrijk. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat ik geen gat in de lucht spring als we weer een order hebben uit Japan voor dertig euries (lacht).

Ik heb overigens de boys van Beatport ontmoet tijdens het ADE en de vibe tussen ons was alles behalve vijandig. De labelmanager was erg onder de indruk van ons concept en kwam met allerlei tips voor de toekomst. Zo ook Dennis Doeland van Dance Tunes. De overeenkomsten zijn duidelijk: allen zijn we bezig met het aan de man brengen van muziek. Het verschil ligt hem alleen in de manier waarop.”


Jullie bieden tracks aan voor 0,99 en slechts enkele mp3's voor 1,99. Waar letten jullie op bij het beoordelen van de prijs?

Sacha: “Wij hebben de vaste regel dat labels zelf hun prijs bepalen. Ik kan niet inschatten welke waarde de artiest hecht aan een track en/of hoe lang hij of zij ervoor heeft geploeterd. De artiest heeft de track gemaakt en gebruikt ons medium om hem te verkopen. Wel hanteren we een minimum en een maximum prijs die tussen de 0,99 en 1,99 ligt. Het zet voor ons namelijk geen zoden aan de dijk om tracks onder de 99 cent aan te bieden. Dan gaan we er alleen maar op achteruit en dat is niet de bedoeling.”

Muzikism verjaart vanavond in Bootleg DJ Cafe

Tijdens het Amsterdam Dance Event zei Nick Warren (Way Out West) het volgende over de verkoop van mp3’s: “Mensen zijn nu gewend 99 cent voor een track te betalen, 99 cent! Daar kan een artiest toch geen nummer voor maken?” Kun je zijn standpunt begrijpen?

Sacha: “Uiteraard! Als je er goed over nadenkt is het is eigenlijk best raar dat een track waarop miljoenen mensen zwaar uit hun dak gaan voor dezelfde prijs als een mars over de toonbank gaat. Aan de andere kant weet Nick ook wel dat de verkoop van mp3’s een extra distributiemogelijkheid biedt naast de verkoop van vinyl. Het feit dat het slecht gaat met de vinylbusiness is niet te wijten aan ons, maar aan illegale downloadsites en mensen die het normaal vonden/vinden om gratis aan muziek te komen. Muzikism is net als veel van onze concullega’s een antwoord op het illegale tijdperk.”

REMF presents Muzikism Showcase
Artists: Warren Fellow, Taras, Ortzroka LIVE, Edo van Asseldonck LIVE, Darko Esser, Paul Hazendonk, Estroe, Dizztance

Muzikism

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws