King Britt

Partyscene Redactie | 2 november 2006
interviews

Fierce Ruling Diva is één van mijn favoriete acts aller tijden

Als iemand in de elektronische muziekwereld van alle markten thuis is, dan is dat King Britt wel. Voor elke muziekgenre heeft de producer uit Philadelphia wel een pseudoniem. Sinds kort brengt hij onder de naam Nova Dream Sequence ook techno uit. Dat resulteerde in het spetterende album Interpretations. Een interview over remixen, trance en Rose. “Haar man produceert haar tracks nu, dus heeft ze mij niet meer nodig.”

 

Tekst: Marcel

De technomuziek die ik maak, is bijna alleen maar instrumentaal. Dat houdt in dat je met louter melodieën, baslijnen en hihats een luisteraar zes, zeven minuten per track moet blijven boeien. Dat is een behoorlijke klus, kan ik je verzekerenWaarom ineens techno?

King Britt: “Zo rigoureus is het nu ook weer niet. Ik luisterde altijd al naar techno, draaide het ook, maakte het zelfs, maar bracht het nooit uit.”

Houd je het pseudoniem Nova Dream Sequence aan?

King Britt: “Ja. Ik heb pas een remix gemaakt voor Lepthee, op het label van Ben Watt (Buzzin Fly Records). Eén van mijn beste remixes die ik ooit heb gemaakt.”

Is het produceren van techno gemakkelijker dan andere stijlen, zoals hiphop, soul en funk?

King Britt: “Elke muziekstijl heeft zo zijn complicaties. De technomuziek die ik maak, is vrijwel alleen instrumentaal. Dat houdt in dat je met louter melodieën, baslijnen en hihats een luisteraar zes, zeven minuten per track moet blijven boeien. Dat is een behoorlijke klus, kan ik je verzekeren. In een song gebeurt zoveel meer. Daarmee houd je de aandacht van de luisteraar gemakkelijker langer vast.”

Is muziek uitbrengen onder zoveel pseudoniemen eigenlijk wel slim?

King Britt: “Zolang duidelijk is dat achter elk pseudoniem King Britt schuilt, moet dat geen probleem zijn. Veranderen van alter ego is hetzelfde als acteren, dat maakt mijn vak ook veelzijdig. Marketingtechnisch is het produceren onder vele pseudoniemen ook interessant. Zo heeft elke stad in de wereld zijn eigen vibe. In deephousestad San Francisco is bijvoorbeeld veel vraag naar mijn Scuba-releases en hopelijk gaat Nova Dream Sequence het goed doen in technostad Detroit.”

Draai je momenteel wat steviger, nu je een technoalbum hebt gemaakt?

King Britt: “Ja. Het zou niet slim zijn om hiphop te gaan draaien nadat je een technoalbum hebt gemaakt. Mijn optredens staan nu sowieso in het teken van de Nova Dream Sequence-tour, dus daar hoort een iets stevigere sound bij. Hoewel, de diepere houseplaten komen ook gewoon aan bod hoor.”

Er is altijd een gezonde dancescene geweest, maar sinds de opmars van de trancesound, beschouwt elke Amerikaan Holland als trance-natieOp je Interpretations is ook ruimte voor acid house. Heb je jezelf laten beïnvloeden door je vriend Josh Wink?  

King Britt: “Josh en ik luisterden in ’88 samen naar de eerste acidhouseplaten. Dus door Josh ben ik niet perse beïnvloed. Eerder door Mr. Fingers, 808 State, Baby Ford, platen op DJ International, Chicago Tracks. En, niet te vergeten, het Hollandse Fierce Ruling Diva. Eén van mijn favoriete acts aller tijden.”

Je hebt samen met Josh Wink het Ovum-label gerund. Mis je die tijd?

King Britt: “Het is een mooie periode in mijn leven geweest, waarvoor nieuwe dingen in de plaats zijn gekomen. Het managen van Ovum kostte me veel tijd. Ik wilde ook produceren en draaien, maar het papierwerk bleef liggen. Daarom ben ik er mee gestopt.”

Je hebt een groot gedeelte van het debuutalbum van de Nederlandse zangeres Rose geproduceerd. Komt er een vervolg op jullie samenwerking? 

King Britt: “Haar man produceert haar tracks nu, dus heeft ze mij niet meer nodig. Tot het moment dat ze mij belt en vraagt of ik weer muziek voor haar wil maken, komt er dus geen vervolg op onze samenwerking. ‘But if she ask me, I am ready! I love Rose.’”

 

Hoe kijk je tegenwoordig tegen de Hollandse dancescene aan?

King Britt: "Jullie hebben altijd een gezonde dancescene gehad. Alleen sinds de opmars van de trancesound, beschouwt elke Amerikaan Holland louter als trance-natie. Tiesto komt toch uit Nederland? Daar wordt jullie land dan ook mee geassocieerd. Het wordt tijd om acts als Fierce Ruling Diva en Rose weer in de spotlights te zetten. Meer soul in dansmuziek!”

Derrick May is lovend over het album, als we zijn woorden op de cd-hoes mogen geloven. Word je daar verlegen van?

King Britt: “Ik voelde me gevleid toen Derrick mij met die woorden belde, net nadat hij het album gehoord had. Derrick May, Carl Craig en Kevin Saunderson zijn mijn grote technovoorbeelden. Daar kijk ik tegen op. Dit is mijn bijdrage aan Detroit. Als zij het goed vinden, dan is mijn missie geslaagd.”

Interpretations ligt nu in de winkelHoe staat de muziekscene in Philadelphia ervoor?

King Britt: “Philly, de op vijf na grootste stad van de VS, heeft al jaren een zeer gezonde muziekscene. Wij hebben alles: grote clubs, veel platenzaken en goede artiesten.”

Je hebt in je carrière ontzettend veel remixen gemaakt. Is er ooit wel eens eentje afgewezen?

King Britt: “Dat gebeurt zovaak. Laatst nog mijn remix van John Legend’s nieuwe single ‘Save Room’. Het resultaat is geweldig: soul meets house, met strings die je nog nooit hebt gehoord. Elke keer als ik die track in een club draai, breekt de hel los. Zelfs John vindt hem prachtig. Maar de platenmaatschappij keurde het af. Niet poppy genoeg.”

King Britt draait samen met Moonbootica, Nuno Dos Santos en Marcello zaterdag in de Panama tijdens een nieuwe aflevering van Bold. Het Nova Dream Sequence-album Interpretations ligt nu in de winkel

King Britt @ MySpace

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws