Rotterdam Electronic Music City: Joris Voorn

Partyscene Redactie | 31 oktober 2006
interviews

Ik mis de ON!-avonden in Off_Corso heel erg

Ik mis de sfeer, de programmering en de drukte van de succesvolle ON!-avonden in Off_Corso van begin deze eeuw heel ergHet tweede weekend van november staat Rotterdam, zowel ’s avonds als overdag, drie dagen lang in het teken van elektronische muziek. Natuurlijk worden vele internationale artiesten naar de Maasstad gehaald, maar waar het tijdens deze testeditie van REMF vooral om gaat, zijn de dj’s en producers van eigen bodem. In deze serie enkele Rotterdamse dance-coryfeeën aan het woord. Vanuit Hong Kong Joris Voorn aan het woord: “Ik vraag me af of je met een goede en verantwoorde programmering, zoals in Doornroosje in Nijmegen, volle zalen trekt in Rotterdam.”

 

Wat is voor jou de typische sound van Rotterdam? Zijn er naast gabber nog andere dance-stromingen die een typerende Rotterdamse sound hebben?

Joris: “Uit eigen ervaring weet ik dat Rotterdam op verschillende plaatsen in de wereld nog steeds bekend staat om zijn gabbersound. Maar in mindere mate staat de stad ook bekend om zijn technoproducties met een wat abstracter en door Detroit geïnspireerd geluid.”

Wat is volgens jou de mooiste plaat ooit door een Rotterdammer geproduceerd?

Joris: “Speedy J - G-spot: tijdloos, diep, melodieus en met haven geluidachtige
soundscapes.”

 

Wat vind je van het huidige clubbeleid in Rotterdam?

Joris: “Ik heb dit jaar misschien twee keer in Rotterdam gedraaid en ben verder vrijwel altijd weg in het weekend, dus ik heb echt geen idee. Jammer wel dat kleine clubs als B.U.M.B. het niet redden.”

Kan Nighttown na de heropening, met dank aan een grote bierbrouwer, ooit de dance-tempel van weleer worden?

Joris: “Ik woon sinds 2000 in Rotterdam, dus weet ik niet wat het geheim achter het succes van het oude Nighttown is. Tijden zijn natuurlijk veranderd. Er zijn veel clubs in Rotterdam die het niet gemakkelijk hebben. Ik vraag me wel af of je met een goede en verantwoorde programmering, zoals in Doornroosje in Nijmegen, volle zalen trekt in Rotterdam.”

 

Gelukkig kent menig muziekliefhebber tot ver over de grens Rotterdam wel. En anders halen we de haven er even bij om het geheugen op te frissenBen je als artiest gezegend met de muzieksmaak van het Rotterdamse publiek? 

Joris: “Als urban dj zeker wel, maar meer underground georiënteerde artiesten zullen op andere plaatsen waarschijnlijk meer waardering krijgen.”

 

Welke reeds gesloten Rotterdamse club/disco mis je het meest?

Joris: “Ik mis de sfeer, de programmering en de drukte van de succesvolle ON!-avonden in Off_Corso van begin deze eeuw heel erg.”

 

Stelling: In het buitenland zeg ik meestal dat ik Amsterdammer ben, omdat ze anders geen idee hebben waar ik vandaan kom.

Joris: “Gelukkig kent menig muziekliefhebber tot ver over de grens Rotterdam wel. En anders halen we de haven er even bij om het geheugen op te frissen.”

De gemeente Rotterdam wil vijftien miljoen uittrekken voor een urbantempel. Vind je dat een goed voornemen?

Joris: “Een regelrechte schande! Urban vindt zijn eigen weg wel, net als alle andere commerciële muziekstromingen. Bovendien is vijftien miljoen euro buitensporig veel geld. Daarmee kun je heel wat andere verbeteringen aanbrengen in de stad, waardoor het ook eens op straat aangenaam vertoeven zal zijn.”

 

Wie is veruit het meest belangrijk geweest voor Rotterdam als stad der elektronische muziek?

Joris: “Jochem Paap als artiest. Serge Verschuur als labelmanager en winkel/distributie eigenaar. Joachim Marijnen is als één van de weinige promotors die verantwoordelijk is geweest voor het enigszins in leven houden van een kwakkelende Rotterdamse ondergrondse technoscene.”

 

Wie wordt de nieuwe Rotterdamse danceheld? 

Joris: “Internationaal: Benny.”

 

Zaterdag 11 november @ Off_Corso: REMF presents Joris Voorn 'A Green Night'Rotterdammers staan bekend als een zeer kritisch publiek. Zijn ze soms te kritisch of is dat juist een goede eigenschap? 

Joris: “Je hebt kritisch en je hebt stug. Nederlanders, met name Rotterdammers, zijn over het algemeen stug, vooral op de dansvloer. Oprechte kritiek leveren is goed, maar azijnpissen is een treurig verschijnsel dat vooral op internetfora voor een grimmige sfeer kan zorgen. Deze groep mensen draagt vaak zelf bijzonder weinig bij op creatief gebied. Zij hebben waarschijnlijk niet eens door dat een computer ook voor andere doeleinden gebruikt kan worden dan het spuien van gal op internetfora.” 

Zaterdag 11 november @ Off_Corso: REMF presents Joris Voorn 'A Green Night'.

Artists: Aril Brikha live, John Thomas, Deetron, Joris Voorn, Jackmate aka SoulPhiction Live, Pitto aka Moodegineering, Edwin Oosterwal aka Rejected.

REMF

Joris Voorn @ MySpace

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws