5 vragen aan Dave Clarke

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
interviews

Ik voel me voor het eerst in mijn leven een Europeaan



Dave Clarke vanaf zaterdagavond wekelijks op 3voor12

Vanaf aanstaande zaterdag presenteert technogrootheid Dave Clarke het wekelijkse radioprogramma 3voor12whitenoise. Tussen 23.00 en 01.00 uur 's nachts zal de Britse dj/producer de nieuwste alternatieve dance met een punky inslag draaien, interviews afnemen en wat vertellen over de producers.

1) Door de opkomst van het internet heeft tegenwoordig elke nobody een radioshow. Hoe onderscheidt 3voor12whitenoise zich van al die andere dance-programma's?
Dave Clarke: "Toen ik jaren geleden een show op de BBC hostte, waren er ook al ontzettend veel andere dance-programma's op verschillende radiozenders. Het is dus niet per definitie een probleem van deze tijd. Wat ik toen geleerd heb, is om een show te maken die qua muzikale combinaties afwijkt van iedere andere show. Ik zoek combinaties die geen enkele andere programmamaker aanspreekt. Ik mix een punkplaat gemakkelijk met een technotrack, om maar een voorbeeld te geven. Het wordt daardoor ook een alternatief dance-programma, en daar zijn er volgens mij nog niet zoveel van."

2) Je bent de radioshow begonnen, mede omdat je het produceren van muziek even zat bent. Voorlopig dus geen nieuwe producties van Dave Clarke?
Dave Clarke: "Na het uitbrengen van een album, DVD en een stapel remixen heb ik het even gehad met het produceren van muziek. Problemen met mijn platenmaatschappij Skint Records krijg ik daardoor niet. Ik heb getekend voor vijf albums, dus heb ik er nog vier te gaan. Maar er is geen deadline. Dat gaat ten koste van mijn creativiteit en dus de kwaliteit van de muziek. Dat weet ook het management van Skint. Daarnaast zit de muziekindustrie momenteel in een soort overgangsfase naar iets nieuws. Ik wacht eerst de ontwikkelingen af, en als die redelijk vaststaan, speel ik daarop in met nieuwe releases. In welke format dan ook."

3) Je woont al een tijdje in Amsterdam. Hoe bevalt dat?
Dave Clarke: "Prima. Ik voel me voor het eerst in mijn leven een Europeaan. Veel Engelsen zijn heel kortzichtig en kijken niet verder dan de eigen landgrenzen. De media besteden veel minder aandacht aan het internationale nieuws. In Nederland is dat heel anders. Die zijn over het algemeen ook veel zorgvuldiger dan in Engeland. Vooral voor artiesten is dat een voorrecht. Toch heb ik me voorgenomen om binnenkort weer wat vaker thuis te zijn, want ik voel me nog.steeds een Brit. En mijn zoon leeft daar."

4) Maar eerst die prive-jet om de strenge controles bij de luchthavens te ontlopen.
Dave Clarke: "Precies! Omdat tegenwoordig het minst geringste, ook cd-tassen en soms zelfs laptops, al in het bagageruim moet, heb ik geen keus. Het scheelt mij tien dagen per jaar wachttijd als ik alleen met handbagage reis. De kosten van zo'n privevliegtuig trek ik gewoon af van de belasting. Tony Blair laat me, door zijn achterlijke buitenlandse politiek, geen keus."

5) Wat brengt de toekomst voor Dave Clarke?
Dave Clarke: "Een mooi radioprogramma maken, lekker veel draaien en mezelf weer opladen voor een nieuwe periode in de studio. Eind oktober verschijnt er een compilatie met de beste remixes uit mijn carriere, o.a. van Depeche Mode, Death in Vegas en nooit uitgebracht materiaal."

White Noise

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws