M.A.N.D.Y. (Get Physical)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
interviews

Van de tennisbaan naar de studio



Patrick Bodmer en Philip Jung aka M.A.N.D.Y.

Het is 1986 en op het centre court van de plaatselijke tennisvereniging van Saarbrucken wordt de kwartfinale gespeeld van de regionale jeugdkampioenschappen. Het zijn Patrick Bodmer en Philip Jung die tijdens een spannende driesetter strijden voor een plaats in de halve finale. Wat ze op dat moment niet weten, is dat dit strijdtoneel het begin is van een succesvolle muzikale toekomst, genaamd M.A.N.D.Y.

Tekst: Aart Gaasbeek


Halverwege jaren '90 komen de tennistalenten elkaar tegen in de florerende Frankfurtse technoscene. Philip maakt inmiddels muziek voor een label en Patrick is kunstenaar. Ze duiken de studio in met enkele releases op independent labels als resultaat. Daarnaast draaien ze samen op verschillende feesten. Als ze DJ T en Patrick van The Sunsetpeople ontmoeten, besluiten ze een label op te richten: Get Physical. Een label dat als snel versterkt wordt door jeugdvrienden Arno en Walter (Bookashade). "Dat was pure chemie", blikt Philip van M.A.N.D.Y. terug. "We hebben totaal verschillende muzikale achtergronden. Varierend van Chicago house, italo, disco naar rock. Al deze ingredienten passen perfect bij elkaar en vormen de basis van het typische Get Physical-geluid."

Berlijn
Al snel verhuist het zestal naar Berlijn. Volgens Philip is dat ten goede gekomen aan de creativiteit. "Berlijn was en is een creatieve atoombom. Vergelijkbaar met New York in de jaren '70 is het voor een artiest het walhalla. Alle kunstdisciplines beinvloeden elkaar. Daarnaast is het een zeer relaxte stad om in te wonen: rustig qua verkeer, met een goed georganiseerd openbaar vervoer en goedkope woningen. Wat wil je nog meer?". Jaren na hun eerste ontmoeting op de tennisbaan, zijn ze nog steeds onafscheidelijk. Philip kan zich geen leven voorstellen zonder Patrick. Een solocarriere zit er voorlopig niet in. "We hebben het er wel eens over. Maar eigenlijk is er geen optie. We vullen elkaar perfect aan. Vanaf het begin hebben we deze passie gedeeld. Begonnen met het organiseren van feesten in Frankfurt en doorgegroeid tot het M.A.N.D.Y. van tegenwoordig."



De platen die wij goed vinden, hebben geen remix nodig

Remixen
M.A.N.D.Y. verstaat als een van de weinigen de kunst van het remixen. Vele gerenommeerde artiesten zijn al door de 'M.A.N.D.Y.-shaker' gehaald - van Fisherspooner en Royksopp tot commerciele hoogvliegers als Daniel Bedingfield en Sugababes. M.A.N.D.Y. heeft weinig nodig om een plaat te remixen. "Simpel gezegd zijn sfeer en een goede vocaal al voldoende. Als de muziek ons aanspreekt gaan we ermee aan de slag." Ondanks het imposante rijtje hebben ze geen ultiem 'remixslachtoffer'. Want: "De platen die wij goed vinden, hebben geen remix nodig." Toch hebben ze nog een aantal verrassende remixen voor ons in petto. "We zijn in de afrondende fase van remixen voor Roxy Music en Rocker's Hifi. Als die klaar zijn, dan beginnen we aan The Rapture", vertelt Philip trots.

Toekomst
Het gaat Get Physical op het moment voor de wind. Het label vaart mee op de Duiste muzikale exodus. Toch kijkt Philip al verder. "Je moet scherp blijven. Genieten van het succes van de dag, maar ook verder kijken. Over tien jaar willen we nog op hetzelfde niveau zitten. Labels als !K7, Ninja Tune en Warp zijn erin geslaagd om na al die jaren nog een grote speler te zijn. Het betekent wel dat je net als die labels concessies moet doen en moet durven afwijken van je originele sound. Moeilijk, maar niet onmogelijk."
Onlangs is de tweede mixcompilatie van M.A.N.D.Y. uitgekomen ter gelegenheid van het vierjarige bestaan van het label. Platenmaatschappij Resist was zo onder de indruk dat ze de heren hebben gevraagd een editie van 'At the Controls' te compileren. Volgens Philip wordt deze geheel anders. "Get Physical II is een labelcompilatie, waar we gebonden waren aan tracks die op ons label zijn uitgekomen. 'At the Controls' wordt een dubbel-cd, waar veel tracks van collega labels op terugkomen. Cd 1 belichaamt onze sets op party's en cd 2 zal een rustiger karakter hebben, voor de freaks die thuis nog door willen gaan."

Lederhosen
Rotterdam (Club Rotterdam op vrijdag) en Amsterdam (Panama op zaterdag), gaan het dit weekend allemaal meemaken. Philip is al bezig met een interessante setlist. "Duitsland staat centraal. We zijn gaan graven in ons grootmoeders platenkast en hebben de beste Beierse dijenkletsers verzameld. Dus trek je lederhosen aan en feest met ons mee. Gegarandeerd dak eraf!"

Aanstaande vrijdag staat M.A.N.D.Y. ter gelegenheid van de R.E.M.F. taster en Club Cruise in Club Rotterdam samen met Warren Fellow en Joachim. Wij geven kaarten weg. Stuur een mailtje naar Aart voor een gratis avond met M.A.N.D.Y.

Get Physical

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws