Achter de festivalschermen met Bart Skils (Voltt)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
interviews

Dansen in de regen schiet niet op


Deze zomer wordt het Nederlandse dance-landschap werkelijk overspoeld door festivals. In sommige weekenden moeten de clubbers kiezen uit drie tot soms wel vier grootschalige dance-events. Gevolg? Een hevige concurrentiestrijd tussen organisatoren die exclusiviteit opeisen van artiesten en teleurgestelde bezoekers die sommige idolen moeten missen. Bart Skils, een van de organisatoren van Voltt loves summer, aan het woord.

Zondag vindt de eerste editie van het VOLTT loves summer festival plaats. Waarmee onderscheidt dit festival zich van de overige Nederlandse dance-festivals?
Bart: "Ik denk dat het grote verschil zit in het feit dat wij een van de weinige festivals zijn met maar 1 stage. Zo zal iedere bezoeker dezelfde muzikale beleving hebben, hetgeen een positieve uitwerking zal hebben op de sfeer."

Elk nieuwe festival krijgt te maken met 'opstartproblemen'. Wat zijn de specifieke dingen waar je je als festivalorganisator op kan verkijken?
Bart: "De hoeveelheid tijd die je kwijt bent aan de kleine details, zoals de programmering, de opzet van de podia en de promotie. Je bent enorm lang bezig om de verschillende details op elkaar af te stemmen. Dat is toch echt heel anders dan een feest in een club of op locatie."

Stelling 1: Er is momenteel een overkill aan dance-festivals in Nederland!
Bart: "Er zijn inderdaad veel verschillende festivals in Nederland. Maar alleen de goede festivals zullen blijven bestaan. Ook festivals moeten zich blijven ontwikkelen, en dan niet in de kwantiteit maar vooral in de kwaliteit. Alleen daarmee kan je volgens mij blijven bestaan als festival."

In een seizoen dat er elk weekend meerdere grote festivals plaatsvinden, lanceren jullie het Voltt loves summer festival. Is er nog wel ruimte voor nog een nieuw festival?
Bart: "Ik denk dat er altijd ruimte is voor goede initiatieven, zo werkt het in de ondernemerswereld ook. Als je een eigen publiek weet te bereiken en je je kan onderscheiden van de rest, heeft je festival een grotere kans van slagen. Goede initiatieven zijn altijd welkom."


Stelling 2: Vanaf 2007 mag er niet meer dan 1 grootschalig dance-festival per weekend worden georganiseerd!
Bart: "Ik denk dat de dancescene groot genoeg is voor verschillende evenementen per weekend. Awakenings en Sensation vonden plaats in hetzelfde weekend en waren allebei uitverkocht. De verscheidenheid en keuze die je als bezoeker hebt, zijn in Nederland enorm en daar mag je ook blij mee zijn."

De prijzen op vele festivals rijzen de pan uit. Wat kost bij jullie een biertje, water, gemixt drankje, toiletbezoek en een parkeerplek?
Bart: "Een biertje, water en fris kosten bij ons 2 euro en een wodka/bacardi-mix 4 euro. Verder kan je voor 1 munt de hele dag naar de wc en kost het parkeren van je auto 2 euro. "

Stelling 3: Er moet een halt worden toegeroepen aan festivalorganisatoren die exclusiviteit van dj's en acts opeisen!
Bart: "Ben ik het niet mee eens. Voor veel buitenlandse artiesten betaal je een hoop geld. Het is dan ook fair om een term af te spreken waarin een artiest bijvoorbeeld vier weken voor en na de show niet op zal treden binnen een bepaald gebied. Zo blijft die artiest zijn waarde behouden in vergelijking met zijn hoge fee."

Wat zijn jouw favoriete festivals van Nederland?
Bart: "Dat zijn Awakenings, Lowlands, Free Your Mind, Rockit en Extrema."

Wat mogen we zeker niet missen op het Voltt loves summer Festival?
Bart: "De goede opbouw van artiesten, de anderhalf uur durende live show van Der Dritte Raum en de waanzinnige industriele locatie van het NDSM terrein. Bij regen betrekken we de oude monumentale scheepshal er ook nog bij, zodat iedereen droog kan staan. Dansen in de regen schiet niet op."


VOLTT loves summer:
Sunday 27-08-2006
Live on stage: Dandy Jack, Der Dritte Raum
DJ's: Andre Galluzzi, Jeff Milligan, Marco Carola, Troy Pierce, Bart Skils
NDSM-shipyard, Neveritaweg, Amsterdam
Starts 11.00 - 23.00
Presale 17,50 Only 3000 tickets so be early!
Tickets afterparty (no presale): 12 euro

Voltt
NDSM

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws