Achter de festivalschermen met Dave van Dalen (Solar)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
interviews

Tegenwoordig begint het festivalseizoen al in april


Deze zomer wordt het Nederlandse dance-landschap werkelijk overspoeld door festivals. In sommige weekenden moeten de clubbers kiezen uit drie tot soms wel vier grootschalige dance-events. Gevolg? Een hevige concurrentiestrijd tussen organisatoren die exclusiviteit opeisen van artiesten en teleurgestelde bezoekers die sommige idolen moeten missen. Dave van Dalen, marketing manager bij Extrema, aan het woord.

Zaterdag vindt de tweede editie van het Solar Weekend festival plaats. Hoe houd je zo'n evenement vernieuwend?
Dave: "Het is de bedoeling dat er op Solar Weekend een creatief platform ontstaat en met de jaren doorgroeit. Voor zo'n platform heb je kunstenaars nodig. Dit jaar zijn dat er alweer vier keer zoveel als vorig jaar. Al die verschillende partijen hebben een eigen creatieve inbreng, waardoor geen een editie op een andere lijkt. Dat komt ook tot uiting in de line-up. Er worden area'tjes gebouwd door derden met freaky underground-dj's, er staan popbands, live-acts, levende legendes (Jazzy Jeff en Afrika Bambaataa). Gewoon een dikke crossover. Ik kan hier eigenlijk uren over vertellen. Feit is ook dat er steeds meer electronica wordt verwerkt in bijvoorbeeld de nieuwe hiphop. Kijk maar naar de Nederlandse delegatie die dit jaar op Sonar stonden in Barcelona. Dat pikken wij ook op en nodigen Kubus, Jawat en bijvoorbeeld Opgezwolle uit."

Elk nieuwe festival krijgt te maken met 'kinderziektes'. Wat zijn de specifieke dingen waar je je als festivalorganisator erg op kan verkijken?
Dave: "We hebben inmiddels meer dan een decennium aan ervaring en we proberen deze knowhow te gebruiken voor alles wat we organiseren. Natuurlijk zijn er altijd kleine strubbelingen, maar we zorgen er voor dat de bezoeker daar zo min mogelijk van merkt. "

Stelling 1: er is momenteel een overkill aan dance-festivals in Nederland!
Dave: "Hell yeah. Tegenwoordig begint het festivalseizoen al in apri en eindigt het ergens achterin september. En dan ook nog eens meerdere festivals op dezelfde dag."

Waarmee onderscheidt het Solar Weekend festival zich van de overige Nederlandse dance-festivals?
Dave: "Check mijn preek hierboven. In alles, of in ieder geval heel veel, is Solar Weekend anders dan andere festivals. Het is een festival dat niet alleen gecreeerd wordt door ons, maar ook en vooral door de bezoeker. Kunstenaars, bands, dj's, underground- en uppergound organisaties. Dat zie je gewoon nergens anders. "

Stelling 2: Vanaf 2007 mag er niet meer dan 1 grootschalig dance-festival per weekend worden georganiseerd!
Dave: "Dat is natuurlijk gewoon niet realiseerbaar."De prijzen op vele festivals rijzen de pan uit. Wat kost bij jullie een biertje, water, gemixt drankje, toiletbezoek en een parkeerplek?
Dave: "Bon is 2 euro. Biertje/fris/water = 1 bon. De mixdrankjes als Bacardi cola zijn 2 bonnen. De speciale mixjes (zoals caipirinha's) zijn 3 bonnen. De plee kost 2 euro voor de hele dag. Er wordt geen 'onderschijt' gemaakt tussen de verschillende boodschappen/"

Stelling 3: Er moet een halt worden toegeroepen aan festivalorganisatoren die exclusiviteit van dj's en acts opeisen!
Dave: "Dat is en blijft een hekel punt waar ook wij regelmatig tegenaan botsen. Het is per geval verschillend ivm kostenbesparing. Creatief boeken dus!"

Wat zijn jouw favoriete festivals van Nederland, Solar Weekend en Extrema Outdoor uitgezonderd?
Dave: "Lowlands natuurlijk, wat muzikale diversiteit betreft. Daarnaast heb ik het altijd erg naar mijn zin op Rockit, Free Your Mind & Mysteryland."

Wat mogen we zeker niet missen op het Solar Weekend Festival?
Dave: "Je moet je ogen en oren echt de kost geven, want overal gebeurt van alles. Afrika Bambaataa is de grondlegger van de hiphop en een unieke kans om hem te zien. Ik ben natuurlijk superbenieuwd naar Jazzy Jeff, een held uit de kinderjaren van velen. Daarnaast is de hiphop vet; Pete Philly, Kubus & Jawat! Altijd feest! The Infamous Mudclub is spannend en freaky. The Lemon Community staat voor vette underground en bij Umek en Marco Passarani gaat het gegarandeerd loos! Oftewel: te veel om op te noemen. Ik wil alles gewoon zien en meemaken."

Solar Weekend

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws