De beachtunes van Mad'r & Marcel

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
interviews

Twintig redenen om Elements Beach zondagmiddag te mijden


Aanstaande zondag, als Love2Party zijn tweede strandfeestje van dit jaar op Elements Beach organiseert, is het raadzaam om pas laat te komen. Al vanaf het middaguur tot 's avonds draaien forumvervuiler Mad'r en quasi dance-deskundige Marcel hun favoriete strandtunes. Je kunt die eclectische herrie zondagmiddag ontwijken, maar aangezien de temperatuur al vroeg naar ongekende hoogte zal stijgen, heb je eigenlijk geen keus. Oordopjes meebrengen dan maar?

Hoe dan ook sjouwen de heren al hun obscure zwarte goud en exclusieve schijfjes naar het strand van 's Gravenzande. Het waardetransportbusje is al gehuurd. Want exclusief en obscuur zijn beide muziekcollecties zeker. Mad'r downloadt zich al jaren een ongeluk. Er is geen artiest die geld aan deze eclectische dj heeft verdiend. Zijn pc heeft hij inmiddels laten verzekeren voor een paar miljoen euro. Iets wat Marcel, met talloze reportages en achtergrondverhalen over dance, ook had moeten doen. Dan had 'ie nog wat overgehouden aan zijn werk als muziekjournalist. Door een paar crashes is zijn portfolio zo minimaal, dat je jezelf afvraagt of hij de afgelopen jaren uberhaupt wel actief is geweest als dancereporter. Gelukkig heeft hij zijn platen en cd's nog. Die zijn stuk voor stuk gesigneerd door de artiesten die hij het vuur onder de schenen heeft gelegd. 'Thanks for your support', schreef Karl Hyde dan ook op de hoes van A Hundred Days Off. Nu maar hopen dat de bezoekers van Elements Beach net zo blij zullen zijn met zijn aanwezigheid, als de Underworld-zanger destijds in Londen. Via onderstaande platen geven de heren een samenvatting van hun marathonsessie. Ben je van plan om toch vroeg naar het strand te komen, neem dan tomaten, supersoakers en bokshandschoenen mee. Bij Mad'r is uitjoelen op een Sensation Black-manier ook toegestaan.

De 10 strandtunes van Mad'r

1) Marvin Gay - I want you
Perfecte strandplaat. Super mooi en lang intro. Gepaste muziek bij het staren naar al die andere mooie strandbewoners. Marvin laat je lekker wegdromen. Waarover mag je zelf bepalen.
2) Tullio de Piscopo - Primavera (Stop Bajon)
Plaat die ik Theo Parrish ooit hoorde draaien. 110 bpm track die perfect past bij deze hitte. Het melodietje maakt me altijd zo vrolijk, en dan nog dat opwindende Italiaanse taaltje. Benieuwd waar de tekst over gaat...
3) Copyright feat Song Williamson - He is (Dennis Ferrer & Jerome Sydenham Vox Mix)
Een paar weken geleden bij het Strand aan de Maas kwamen de mensen naar binnen dansen toen ik deze plaat had opgezet. Ben eigenlijk niet zo'n fan van gospelhouse, maar deze is wel erg raak. Dwingend, soulfull en klein beetje techy.
4) John Arnold - Inside ( Henrik Schwarz remix)
Het intro is misschien te lang, maar als je decks strak houdt, kan je hem echt samen laten smelten met een mooie plaat die al loopt. Diepte, diepte en nog eens diepte!
5 Melba Moore - Standing Right Here
Soms een beetje cheesy, maar dat is eigenlijk alleen maar om die momenten die zo verschrikkelijk lekker zijn speciaal te houden. Swingen met die heupen en dribbelen als een Braziliaanse straatvoetballer zodra die gitaar en stem het ritme aangeven!


6) Datassette vs Kate Bush - Running up that hill
Tip van Zodiakk. Zeer mooie electroversie van Running up that Hill door Datassette. Misschien iets te diep voor de dansvloer, maar heerlijk voor op het strand.
7) Real People - In the Sun (Yoruba Soul remix)
Titel spreekt eigenlijk boekdelen. Vocals zo funky als het maar zijn kan en Osunlade die zijn magie weer eens uit de kast haalt.
8) William Devaughan - Be thankful for what you've got
Heerlijke layback soulplaat voor het chillen op het strand.
9) The Lafayette Afro Rockband - Red Matchbox
Plaat met niet al te veel structuur. Wel een lekkere uptempo beat. Kwestie van gewoon jammen en gaan!
10) The Who - Eminence Front
Ondanks dat het laatste album van The Who werd beschouwd als mislukt, is dit toch nog een prachtig synth/rock mengsel. Als de beat erin komt, weet je hoe laat het is. En zodra de stem van zanger Roger Daltrey uitleg geeft, lijkt alles even op zijn plaats te vallen.


De 10 strandtunes van Marcel

1) Sebastien Tellier - La Ritournelle (Record Makers)
Psychedelische poprock met een elektronisch randje. Ideale strandtune voor het moment dat de zon de zee in zakt. Van laidback Jose Padilla / Cafe del Mar-achtige soundscapes naar een soort piano - en vocale - explosie. Kippenvel, zelfs met dit weer.
2) Fat Freddy's Drop - Hope (Kartel)
Het album Based on a True Story van deze helden uit Nieuw Zeeland is een must voor de liefhebbers van reggae en dub. De track 'Hope', maandenlang grijs gedraaid en getipt door Gilles Peterson, staat er vreemd genoeg niet op en is alleen op vinyl verkrijgbaar. Nu maar hopen dat dit zwarte goud niet smelt in de hete zomerzon. Mad'r, neem jij een plu mee?
3) Jazztronik - Muddy Muddy / Samurai (Pantone)
De klassiek geschoolde Japanse pianist Ryota Nozaki weet hoe een jazzplaat van deze tijd moet klinken. Prachtige pianopartijen en funky broken beats. Check dat album Samurai en de twee komende cd's 'Jazztronik The Remixes', met bijdragen van o.a. Osunlade, Recloose, Spinna, Dego en Louie Vega!
4) Jerome Sydenham & Kerri Chandler - Winter's Blessing (Ibadan)
Onweer, bliksem, piano's, synthesizers en de diepste housebeats die je ooit hebt gevoeld. Wat een sfeer! Twee topproducers die tijdens de productie van het album Saturday (2001) in supervorm verkeren.
5) Sven van Hees - Ocean Jive (Life Enhancing Audio)
Als muziek vertaald zou moeten worden naar seks, dan neemt de Belgische loungekoning Sven van Hees zijn bedpartner hier ongenadig op zijn hondjes.


6) Curtis Mayfield - Move On Up / Marvin Gaye - What's Going On (Curtom / Motown)
Voor mij nog steeds de twee mooiste soulplaten aller tijden. Niet teveel over lullen, gewoon naar luisteren. Kan toch wel op het strand?
7) LTJ Bukem - Cosmic Interlude (Good Looking)
Een stel hiphopbeats, een dikke groove en een eenvoudige orgelsample voor in de break; geluidskunstenaar LTJ Bukem zag dat het goed was.
8) The Gentle People - Journey (Aphex Twin Care Mix) (Rephlex)
Dik tien minuten spookachtige soundscapes, trippy beats en beangstigende vocalen: 'This trip is an endless story.' Een sfeer die alleen door Aphex Twin kan worden gecreeerd. Ideale soundtrack voor een huiveringwekkende horrorfilm. Nieuwsgierig, maar de releases van de rentenierende Gently People zijn nergens meer verkrijgbaar? Ga dan op zoek naar: Aphex Twin - 26 Mixes For Cash. Staat 'ie ook op.
9) Moodymann - I Need You So Much / Runaway (Peacefrog)
Bebopjazz anno 2006. Of eigenlijk 2004, want toen is het nummer gemaakt. Met vocalen zo hees dat jezelf afvraagt hoeveel dikke Havana's deze zangeres (Roberta Sweed) wel niet rookt per dag. Twintig? Misschien dertig? Het minimale pianospel, de mooie sopraansax (Norma Jean Bell) en de dikke, tergend langzame, deephouse-beats van Moodymann maken deze tracks helemaal af. 'I need you so much, I need your touch.'
10) D'Angelo - Brown Sugar (EMI)
Ode aan de vrouw.

Strandinterview Olaf Boswijk & Edo Salgado
Strandinterview Bart Skils vs Jeroen Verhey
Love2party @ Elements Beach part II, zondag 30 juli

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws