5 vragen aan Maurice Spijker (Mojo)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
interviews

Lowlands is geen typisch dance-festival, maar een muziekfestival.


Al meer dan tien jaar werkt Maurice Spijker voor concertorganisator Mojo. Samen met Daan Spoek en een aantal clubpromotors, is hij verantwoordelijk voor de productie van het meerdaagse indoorfestival 5 Days Off. Daarnaast houdt hij zich bezig met de dance-programmering van Lowlands. Hoe is het volgens hem gesteld met de hedendaagse dancescene?

1) Veel dance-liefhebbers klagen over een karig aanbod van dance-artiesten op lowlands. Kun je dat begrijpen?
Maurice: "Kan ik me wel wat bij voorstellen. Toch is Lowlands natuurlijk geen typisch dance-festival, maar een muziekfestival."

2) Worden zij de komende weken nog op hun wenken bediend?
Maurice: "De komende weken moet je zeker je oren en ogen openhouden, want er komt nogal wat bij. In de nieuwe X Ray tent gaan we ook artiesten neerzetten die buiten de betreden paden van de dance actief zijn. Daar hoef je geen doorsnee techno te verwachten. Daarnaast zijn namen als Tiga, Tiefschwarz, The Streets, die al bekend zijn gemaakt, natuurlijk niet de minste."

3) Was het moeilijk om voor de nieuwe editie van 5 Days Off verrassende en vernieuwende artiesten te boeken?
Maurice: "Verrassende nieuwe namen is op zich niet zo moeilijk. Er zijn best wel veel leuke, nieuwe artiesten, maar geen nieuwe bekende headliners op dance-gebied. Over het algemeen lopen we bij een aantal artiesten een jaartje voor. Iemand als James Holden hadden we vorig jaar en die is nu behoorlijk aan het doorbreken.
Waar we voornamelijk verrassend mee uit de hoek komen, is de mediakunstkant van 5 Days Off. Artiesten als Ryoji Ikeda en Scanner & Tez. Ryoji Ikeda was 1 van de hoogtepunten van het Sonar festival, dit jaar."

4) Hoe kijken jullie terug op het afgelopen dance-seizoen?
Maurice: "Het afgelopen seizoen was best goed, maar wel erg 'vaste prik'. Daar bedoel ik mee dat er veel goede shows waren van bekende artiesten. Dit jaar nemen ze dan een jaartje rust of draaien ze heel weinig."

5) Is Nederland klaar voor een 10 Days Off?
Maurice: "Denk het niet. Als Amsterdam nu de Gentse Feesten overneemt, dan misschien wel."

5 Days Off, 12 tot en met 16 juli in de Melkweg, Paradiso en het Nederlands Instituut voor Mediakunst.
Lowlands, 18, 19, en 20 augustus op het evenemententerrein Walibi World in Biddinghuizen

5 Days Off
Lowlands

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws