St. Paul over Soulclap

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
interviews

Veel hoeven we niet te verwachten van James BrownLeroy Rey & St. Paul staan zaterdag in het voorprogramma van James Brown @ Ahoy

Dat soul een heel brede muziekstroming is, bewijzen dj's Leroy Rey & St. Paul met Soulclap: Een dubbel-cd die wel eens de soundtrack van jouw zomer zou kunnen worden. Zaterdag draaien de heren in een volgepakt Ahoy, tijdens het voorprogramma van James Brown. St. Paul: "Dit schijfje staat mooi zo op het nachtkastje naast mijn 'sportman van het jaar 1990'- bokaal.'"

Tekst: JRN


L2P: Optreden in het voorprogramma van James Brown: een droom die uitkomt?
St. Paul: "Ja en nee. Dit is zo'n typische 'meedoen is belangrijker dan winnen'-boeking. Het is een prachtig affiche en een geweldige eer om met zo iemand het podium te mogen delen. Echter ben ik wel te veel muziekliefhebber om zo'n avond kritiekloos te ondergaan. Veel hoeven we niet te verwachten van James Brown. Wat dat betreft had ik de man duizend malen liever in een andere tijd, in een ander leven, doch met hetzelfde kapsel, willen aanschouwen. Met Leroy draaien is wel altijd een eer."

L2P: Wat betekent James Brown voor je?
St. Paul: "James Brown veranderde mijn kijk op muziek drastisch. De ritmiek! De aanhoudende spanning van een sterk, eindeloos uitgerekt thema! Die uber-geinspireerde, tegen pure voodoo aanleunende zang! De dansvloer anthem dat er bij mij het eerst inhakte, was Give it up or turn it loose. Ik was achttien, draaide in een discotheek in Nijmegen (The Swing) waar fantastische dingen gebeurden op zowel pop als 'zwart' gebied. Deze track was het eerste zuivere ritmestatement in mijn sets en al snel volgden er meer. Veel hiphop, dansmuziek en zelfs popplaten waar ik van hield, bleken allemaal te leiden naar James Brown. Voor iemand die er graag een holistische kijk op het leven op na houdt, werd hij dan ook al snel onvermijdelijke kost."

L2P: Luidt de Soulclap-cd een nieuwe reeks in?
St. Paul: "Dat was oorspronkelijk wel het plan, maar wij zijn voor Universal volslagen oninteressant. In mijn dromen denk ik daar heel anders over. Maar gezien het feit dat er nog niet eens een poster vanaf kan ter promotie, lijkt me die reeks vrij onwaarschijnlijk. Desalniettemin ben ik bijzonder trots op dit schijfje en staat ie mooi zo op het nachtkastje naast mijn 'sportman van het jaar 1990'- bokaal, 'sterkste man van Sterksel 1989'- beker, 'tafeltjesdiploma' en 'Tivoli life time achievement'- prijs!"

L2P: Hoewel de markt voor verzamelalbums niet echt loopt, komen er steeds meer Nederlandse verzamelaars uit: Onder meer Wicked Jazz Sounds, Supernatural, de Blue Note Trips en Aguuzto's Re:Birth.One. Passen jullie daar met Soulclap tussen, of onderscheiden jullie je juist met deze cd?
St. Paul: "Natuurlijk passen we ertussen, al voel je jezelf aan het ene project meer verwant dan aan het andere. Ik heb het meest met de activiteiten van de Wicked Jazz-boys. Toch is ook hun cd weer totaal anders dan de onze. En zelfs de cd van Leroy wijkt behoorlijk af van de mijne. Terwijl Leroy de koning van het ritmisch draaien is, probeer ik al jarenlang Michael Jackson van zijn troon te stoten. Ik doe alles vanuit een popperspectief en dat hoor je terug op de cd."

L2P: Welke soulplaat grijpt je keer op keer bij je strot, veroorzaakt kippenvel en laat de tranen in je ogen schieten?
St. Paul: "Is It Because I'm Black van Syl Johnson. Daar word ik stil van."Soulclap, samengesteld en gemixt door dj's Leroy Rey en St. Paul, ligt nu in de winkel

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws